L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

divendres, 27 de gener del 2023

Amb les propostes del PP... ¿l'Ajuntament tornarà a tindre un endeutament de 28 milions?


 

La candidata del PP afirma que baixarà impostos i taxes si arriben a l'alcaldia. Tenen el dret a dir allò que consideren. Però...també els ciutadans de Tavernes tenim dret a que ens explique com ho pensa fer perquè,  quan pensem en la situació dels costos i preus a l'alça, sembla que serà més un desig que una possibilitat real. I ho expliquem.

Les grans pujades de preus les patírem el 2022, continuaran en el 2023 i ja asseguren els experts, el 2024. Cal que els ciutadans reflexionen sobre unes dades de l'economia per albirar la magnitud del problema de les pujades de costos en la Hisenda municipal:

1.  L'increment salarial per als funcionaris marcat en el període 2022-2024 és el percentatge fix del 8%, que pot pujar fins al màxim del 9'5% en funció de la variació de l'IPC armonitzat del 2023 i 2024.

2.  El preu de l'electricitat en el mercat majorista el 2022 va ser un 88,3% més car que el 2021. El preu de materials i matèries primeres bàsiques per a oferir els serveis municipals i realitzar manteniment i conservació han pujat tots, molt. En percentatges diversos, però pujades, com per exemple el 26 % de la construcció.

Si no hi ha suficients ingressos, no es poden fer tots els pagaments.

Com a les famílies que gasten/paguen segons els ingressos, el 2022, l'Ajuntament ha pagat 9'2 milions en sous de funcionaris i laborals; 730.000 euros de recollida i gestió del fem;  778.000 euros de neteja viària i 1'4 milions d'enllumenat públic, per citar els més principals. 

Els ingressos provenen, majorment, dels impostos i taxes. Així de l'IBI immoble recapta 6'5 milions, de l'IBI rural 0'5 milions, dels vehicles vora 1 milió, 640.000 de plusvàlues, als quals cal pujar 1'9 milions de taxes, preus públics i altres ingressos.

La candidata del PP afirma que, si arriba a l'alcaldia,  baixarà impostos i taxes. No ofenem ningú si preguntem com, amb menys ingressos, es podrà pagar els augments de costos, eixe 8% del sou dels funcionaris i laborals o la pujada del cost de l'enllumenat, i un llarg etcètera de pujades en serveis i manteniment de parcs, jardins, obres.... Caldrà explicar als ciutadans com s'afrontarà la pujada dels costos i el seu pagament, després de menys ingressos per la baixada d'impostos. ¿D'on es pensa traure els diners?

Com hem dit moltes vegades, les taxes tenen tractament diferent: per llei l'Ajuntament pot recaptar com a màxim el mateix que li costa el servei (*). Si tot ha pujat (salaris, llum, materials, etc), la baixada de taxes serà molt difícil, per no dir impossible. Més bé serà el contrari: per llei s'haurà d'ajustar amb una revisió a l'alça per al 2024 per l'augment de costos. Però tot això s'ha d'explicar a la ciutadania i també que disposar de menys ingressos implica més problemes per pagar les obligacions de l'Ajuntament.

Cal oferir explicacions i ben clares. No seria gens desitjable repetir la història d'un Ajuntament en la ruïna. Perquè.. ¿pensa acudir a préstecs bancaris quan necessite més ingressos? Eixa  va ser la decisió política del govern del seu partit, i el resultat en el 2011 era un deute total de 28 milions. Un deute que, al govern de Compromís,  li ha costat molts esforços, anys de treball i sacrificis per reduir-lo als poc més dels 3 milions actuals.

(*) L'Ajuntament pot fixar que es pague menys, i  la diferència amb el cost real  pagar-la amb altres recursos municipals. En aquest 2023 de taxa de fem paguem sobre un 75% del que realment costa el servei.