L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:19.074

dissabte, 14 de gener del 2023

Els actes dedicats a Sant Antoni aquest cap de setmana: breu història d'una tradició popular

 
 
 
Les festes populars formen part del patrimoni cultural dels valencians, i la festa de Sant Antoni del Porquet (també de les Barbes Blanques en alguns llocs) que celebrem a Tavernes aquest cap de setmana. Cal recordar que la diada del sant és el dimarts dia 17, però l'ajustem a un cap de setmana després d'haver perdut el caràcter de festa local que tenia abans.
 
La festa de Sant Antoni naix com a resultat de la cristianització d’antigues cerimònies d’arrel precristiana i que eren dedicades a les divinitats protectores de la fecunditat, dels conreus i dels animals. Així, el sant ha esdevingut el patró dels animals domèstics, d’ací el costum antiquíssim de col·locar un taulell amb la figura del sant als estables i corrals de les cases perquè els beneïsca i protegesca. Els animals tenien una gran importància en una societat agrícola com era la valldignenca fa nomes unes dècades, i el taulell que n'era un símbol encara el podem trobar a moltes cases i representa el sant, amb les llargues i blanques barbes, acompanyat per un porquet. 

És ben difícil precisar per quins inescrutables camins la veneració a aquest sant, nascut a la localitat egípcia de Memfis als voltants de l’any 250, ha arrelat tant a les nostres terres. La crònica de la seua vida, que es deu a Sant Atanasi, assenyala que després d’haver decidit els seus béns als pobres es va retirar al desert durant més de vint anys dedicat a la vida contemplativa i de penitència. 


La Santantonà de Forcall
 
La tradició cristiana conta com el sant va ser temptat amb múltiples ocasions pel diable, el qual volia convèncer-lo de que les apetències carnals eren una necessitat de la pròpia naturalesa humana, i sense aconseguir mai que el sant donarà el seu braç a tòrcer. En aquestes temptacions el sant s’enfrontava a éssers fabulosos, amansia les feres ferotges que se li apareixen, tot al costat de malifetes amb les quals el dimoni el va posar a prova, com el foc que va encendre la seua cova d’anacoreta. Tot ha quedat ben viu en la tradició oral dels valencians i són també motiu de representacions en localitats on es festeja el sant. 

Sant Antoni és la festa més important del cicle hivernal i són moltes les comarques valencianes on es festeja i de moltes maneres, cas del Forcall, Vilanova d’Alcolea, Vilafranca o Sorita del Maestrat, fins a la ruta dels porrats de la Safor-Valldigna, passant per grans fogueres com la de Canals. 

La festa s'ha transformat al llarg dels anys amb la modernització i la industrialització i fins i tot en molts casos va arribar a desaparéixer, com va ser el cas de Tavernes, però a partir de finals dels anys 80 del passat segle es va iniciar, tant a la nostra ciutat com a altres poblacions valencianes, un moviment de recuperació gràcies a la iniciativa de grups i associacions locals. 
 

El rei Pàixaro de Biar
 
I amb això hem viscut canvis en la concepció tradicional de la festa i si abans Sant Antoni era el patró dels animals de càrrega i de la feina al camp, ara ho és dels animals domèstics i de les mascotes casolanes que, com passa a Tavernes, porten les famílies a beneir el dia en que s'hi celebra la diada. 

No obstant altres tradicions valencianes s'han anat perdent amb el pas dels anys, cas de les corregudes de joies celebrades a Tavernes també, o costums en altres localitat com el bandejament del gall o la solta d’un porquet pel poble que alimentava el veïnat fins la rifa del dia del sant. 

I com hem dit la diada del sant, 17 de gener, en perdre el caràcter de festiu ha obligat a traslladar la celebració als caps de setmana pròxims per adaptar-se al calendari laboral actual. També hem viscut canvis, com és el cas de la foguera a Tavernes, que no era un element de la festa que els vallers i valleres dedicàvem fins els anys 60 del segle passat al sant.


Cremà de la foguera a Tavernes
 
Ara a Tavernes dos elements són claus per celebrar la festa, la foguera i la benedicció dels animals, mentre a altres localitats la celebració gira al voltant de la foguera com a Canals i Simat, de la "matxada" i el tropell de Vilanova d’Alcolea, les danses de dimonis com les de Forcall, les cavalcades com la del Rei Pàixaro de Biar o les barraques on s’escenifica la vida del sant (els Ports), a mode de teatre popular.
 
Tavernes a Sant Antoni del Porquet 2023
 
Els actes festius que Tavernes celebra enguany en honor a Sant Antoni del Porquet  aquest cap de setmana estan organitzats per la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, l’Associació d’Amics del Cavall de la Valldigna, el Club Hípico Pataco i compten amb la col·laboració del Grup de Balls Populars La Vall de Tavernes i el patrocini de l’Ajuntament de Tavernes.

Els actes se celebraran al llarg de dissabte i diumenge amb dos esdeveniments principals: la crema del pi el dissabte a partir de les 20'30 hores en el carrer Metge Paco Valiente i la benedicció d'animals al Passeig Colom. No obstant cal indicar que eixe dissabte, i previ a l'encesa de la foguera hi ha una benedicció dels cavalls  amb cercavila pel Passeig Colom.
 
 

Actes del dissabte dia 14

16:30 hores: Exhibició del club d'hípica Pataco al carrer Marjaletes (rodona del Passeig Colom)

17:30 hores: Fira de Sant Antoni i castells unflables en la plaça del poliesportiu

18 hores: Benedicció de cavalls i cercavila Passeig Colom

20'30 hores: la crema del pi en el carrer Metge Paco Valiente 

22 hores: Sopar al Club de Tenis

Actes del diumenge dia 15

11 hores:  Missa a Sant Antoni en Sant Pere

12 hores: Cercavila al carrer Sant Antoni i dansada amb els balls populars

13 hores: Benedicció d'animals al Passeig Colom