L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.937
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:36.452

diumenge, 15 de gener del 2023

L'hivern ens cau al damunt : l'entrada d'una onada de fred polar durà pluges, neu i vent a la península

 

Una definició molt general d'onada de fred ens diria que “és un episodi de temperatures anormalment baixes durant diversos dies i que afecten gran part del nostre territori”. Però no sempre que fa fred es pot dir que estem davant una onada de fred i en meteorologia es considera que això s’esdevé quan coincideixen factors com que més del 10% de les estacions registren mínimes per davall del 5% en la sèrie de temperatures mínimes diàries de gener i febrer del 1971 al 2000. 

 



Les onades de fred a Espanya se solen nomenar vinculades a la procedència de les masses d'aire. Així parlem d’onada de fred siberiana, produïda per una massa d'aire molt freda d'origen àrtic- polar continental; onada de fred polar marítima que s'origina en l'Atlàntic nord, entre Groenlàndia i les Illes Britàniques i onada de fred àrtica marítima originada en l'oceà Àrtic, aire molt fred i sec, i que a Espanya dóna lloc a nevades a l'hivern.
 
 
 

Els pròxims dies en general a la península
 
Es preveu que a partir d’avui diumenge hi haja un canvi de temps degut al fred de l'aire polar que dura una arribada de masses humides marítimes i de neu a les muntanyes. Plourà en àmplies zones peninsulars i amb menys probabilitat en l'est i el sud, amb neu en totes les serralades de la meitat nord peninsular.

El dimarts 17 tornarà a estendre's la probabilitat de precipitació i de neu, sobretot al final del dia quan baixe la cota per entrada de nova massa d'aire fred des del nord.

El dimecres i el dijous podrien ser els dies màxims de l'episodi de fred i neu, amb cotes més baixes, entorn dels 200-300 metres generals però fins i tot a cota 0 en alguns llocs.

En total podrà acumular-se més d'un metre de neu nova en les serralades del nord i prop de 40 centímetres de grossària en el sistema Central. 



Al País Valencià 

Bon oratge la primera part de diumenge, però a la vesprada començarà la baixada de temperatures i un front ens creuarà amb algunes precipitacions dèbils pel nord del País Valencià i que podran ser de neu a les serres més altes. Podeu consultar dalt de tot la previsió que fa Meteored de temperatures i vent a Tavernes.

Els primers dies de la setmana serà notícia el vent, entre ponent i mestral que deixarà ràfegues superiors als 100 km/ h de manera general al nostre territori. De fet AEMET ja ha decretat avís groc dilluns i dimarts pel vent al País Valencià que a partir de demà bufarà amb molta força. Atenció a la caiguda de branques, teules o altres elements. 
 
 


Dimecres tindrem una segona glopada d’aire molt gelat de l’Àrtic i desplome de les temperatures amb valors d’autèntic hivern extrem a tota la península i les Illes Balears. En aquestes condicions potser neve pràcticament a cota 0. A Tavernes s'esperen màximes de 14º-15º C i mínimes sobre 5º-6º a partir de dimecres.

La propera setmana serà per tant molt intensa quant a l’oratge que viurem i estarem amatents per a informar davant qualsevol canvi o fet important. 
 
  Per l'elaboració de l'oratge ens basem en distintes fonts: les informacions d'AEMET, AVAMET, eltiempo.es, meteopoble, meteovigo, Meteociel, Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, entre d'altres i n'agafem unes o altres segons els casos.