L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dissabte, 28 de gener del 2023

Lliurament als familiars de les restes de 17 afusellats, 1 de Tavernes, enterrats en fosses comuns a Paterna.

 

La Generalitat, al costat de Fisabio (Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica valenciana) i la Universitat de València (UV), han fet avui dissabte  el lliurament de les restes de disset víctimes de la repressió franquista exhumades de les fosses 21, 22 i 112 del cementiri de Paterna. 

La cerimònia de reparació a les víctimes de la repressió franquista ha tingut lloc al monestir de  Sant Miquel dels Reis i ha comptat amb la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez, qui ha presidit l’acte, al costat de la secretària de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna. 

 

 

L'acte ha comptat amb la presència i intervenció de la presidenta de la fossa 112, Carmen Gómez, de la fossa 21, Pilar Taberner, i la secretària de la fossa 22, Sonia Martínez, que han intervingut durant l’acte d’homenatge. També ha assistit una nombrosa representació de familiars de les víctimes i d’entitats memorialistes.

 La presidenta de l'Associació de Familiars de les Víctimes de la Fossa 112, la vallera Carme Gómez, ha recordat com en el denominat "Paredó Espanya" foren afusellats mes de 2.300 persones, civils que foren jutjats en acabar la guerra  per tribunals  militars i foren condemnats a mort per defensar la llibertat i la democràcia. Ha assenyalat com els republicans eren qualificats de perillosos, i per això la repressió despres de la guerra i moltes vegades fins a la mort.

 


La presidenta lamentava que molts familiars directes han faltat sense poder recuperar els cossos dels familiars i poder tancar una ferida que ara, en recuperar la memòria i també la dignitat, els seus hereus poden trobar la pau. (Al final de la notícia un vídeo del seu parlament).

La consellera Rosa Pérez ha confirmat que s'avança en matèria d’identificació i s'ha aconseguit identificar 45 víctimes de les fosses 21, 22 i 112 i en l'acte que s'hi celebrava  es posa un poc de llum després de tants anys de foscor amb el lliurament de les restes de 17 víctimes assassinades al juliol, novembre i desembre del 1939.

 

 

El reconeixement públic a les víctimes ha estat l'acte final de la cerimònia amb la lectura de les vora 200 persones que foren enterrats en les tres fosses comuns esmentades, la majoria de la Safor-Valldigna i la Ribera, i de localitat a més de Tavernes, de Oliva, Cullera, Albalat, Sollana, Carlet,  Castelló de la Ribera, l’Alcúdia, Manises, Torrent, Paterna, Puçol, Silla, Sagunt, Sueca, Alberic i Alcàsser. Tot seguit s'ha procedit al lliurament de les 17 restes als familiars de les tres fosses i s’ha interpretat l'Ària de la Suite nº3 de Johann Sebastian Bach.

 

 

 

 La identificació de les víctimes, un procés difícil i complicat

 La recuperació dels cossos dels afusellats en el Paredó Espanya  de Paterna ha hagut d'esperar 83 anys, cosa que ha fet que les hagen rebut per enterrar junt als familiars els membres de la tercera o quarta generació

La identificació de les víctimes de les fosses ha estat el resultat d'un segon procés d'anàlisi de les mostres, realitzats per Fisabio a través de tècniques més avançades de seqüenciació de l'ADN, on cal remarcar que les mostres s'havien analitzat abans sense èxit amb les tècniques clàssiques.

 



D'aquesta manera, s'han identificat 9 víctimes de la fossa 112,  4 de la fossa 22 i  3 de la fossa 21. En el cas de la fosa 112, on estaven enterrats els veïns de Tavernes, hem de dir que les noves 9 restes correspon 1 a Tavernes i les demés a Alaquas, Alginet, Canet d'En Berenguer, Castelló de la Ribera, l'Alcúdia (2) i Sueca. 

La segona identificació en la fosa 112 ha estat possible per  les mostres de familiars, tot i que només es disposaven mostres de 30 persones per a un total de 77 víctimes que restaven De les 9 identificacions 8 han estat amb mostres de familiars de segon i tercer grau i només 1 a través de familiars de primer grau.

 Intervenció de la presidenta de la fossa 112, Carme Gómez 

 



Més informació: https://comunica.gva.es/va/detalle?id=369499936&site=174859777