El litoral valencià es caracteritza per la seua bellesa natural, però també per la seua fragilitat, la qual pateixen exemplars de la nostra fauna, cas del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus). Dins de la campanya institucional de protecció d'aquesta au, l'Ajuntament col·labora amb la Diputació i SEO Birdlife el dissabte, 3 de juliol, hi ha prevista una activitat al voltant d'aquesta especie, de 9 a 11 hores, en la platja de la Goleta.
El corriol camanegre és un ocell protegit que habita a les nostres platges, aiguamolls i
llacunes salades. És limícola, és a dir, sol viure prop del llim o llot, i
s’alimenta d’insectes, crustacis i mol·luscos soterrats. Es diferencia d’altres
espècies de corriols pel color fosc de les seues potes. És una espècie que pateix moltes de les
amenaces que té la biodiversitat de les nostres costes i aiguamolls.
Hàbitat i nidificació
A la costa valenciana te una ampla distribució i es pot veure durant tot l’any a les platges on queden dunes, cas de la costa de Tavernes. Es considera una espècie vulnerable, i a penes se’n comptabilitzen 250 parelles al País Valencià.
El període de nidificació és de març a juny i és característic perquè deixa els ous directament sobre l’arena o en llocs amb un grau de cobertura vegetal escassa o variable, i això els fa molt vulnerables i en nombroses ocasions els pollets no arriben a nàixer. De fet el cens de parelles del 2019 ens indica que eren 263 i a l’any 2020 de 259.
Niu, pollets i exemplar adult de corriol |
Amenaces
L’amenaça més important és la pèrdua i l’alteració del seu hàbitat per la construcció de cases a les zones de platja i d’aiguamolls. Això ha provocat els últims anys un descens considerable de la seua població a les nostres costes. La presència massiva de persones a la platja, el tràfec de mascotes, la pràctica d’esports aquàtics i la neteja mecanitzada en època de cria són altres aspectes que els influeixen negativament.
I ací entra el joc que moltes vegades els ciutadans desconeixem les pautes que se segueixen en la neteja de les platges valleres i arribem a qualificar de dolentes actuacions de neteja o altres treballs, sense arribar a pensar que és una actuació obligada per una normativa vigent.
Així, a la costa de Tavernes hi ha zones on la neteja mecanitzada i altres treballs amb màquines segueix unes pautes ben estrictes fins el dia 1 de juliol perquè estan inclosos dins d’una zona LIC (Lloc d’Importància Comunitària Europea), zona de gran valor mediambiental pels ecosistemes i la biodiversitat de fauna i flora que alberga. I s'ha de cuidar i protegir.
La protecció del corriol a la costa de Tavernes
El corriol camanegre, catalogat com a vulnerable en el Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçada, té els nuclis reproductors més importants avui dia en el tram entre Gandia i Xeraco (l'Ahuir) i el tram de la costa de Tavernes de Padur a Xeraco. En aquesta zona la neteja mecanitzada i altres treballs de màquines està prohibida en el període de nidificació que acaba l’1 de juliol i a més, la norma contempla establir entre el 15 de març fins al 30 de juny una franja de 15 metres des del peu de duna o 2 metres des de les tanques de protecció amb que Costes sol envoltar aquests llocs.
Franja de protecció del corriol a la costa de Tavernes |
A més a més, aquesta zona està catalogada com a “platja natural”, i això implica una protecció més important i només es poden fer actuacions en situacions excepcionals.
Es per això que en aquestes zones de la costa de Tavernes s’actua per a revertir aquesta situació: col·locació de tanques de protecció que delimiten l’accés a les dunes, restriccions en algunes platges en la neteja mecànica en època de nidificació i campanyes de divulgació perquè tots i totes coneguem i valorem aquest ocellet.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada