L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dijous, 1 de juliol del 2021

INFORME: Campanya per protegir i recuperar el corriol camanegre, espècie vulnerable en el Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçada,

May be an image of wading bird, a l'exterior i text que diu 'el corriol i la seua llar en la Goleta 3 de juliol 2021 Horari: de 9a11h Inscripcions: valencia@seo.org Gaudeix 'un mati d'observació 'aus coneix a una espècie amenaçada protegida del nostre litoral costaner a a platja de la Goleta Tavernes de Valldigna, descobrint la importància de les dunes de les platges. DIPUTACIÓ DE VALENCIA Ambient Md Ajuntamentde Tavernes de la Valldigna SEO BirdLife' 

El litoral valencià es caracteritza per la seua bellesa natural, però també per la seua fragilitat, la qual pateixen exemplars de la nostra fauna, cas del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus). Dins de la campanya institucional de protecció d'aquesta au, l'Ajuntament col·labora amb la Diputació i SEO Birdlife el dissabte, 3 de juliol, hi ha prevista una activitat al voltant d'aquesta especie, de 9 a 11 hores, en la platja de la Goleta.

El corriol camanegre és un ocell protegit  que habita a les nostres platges, aiguamolls i llacunes salades. És limícola, és a dir, sol viure prop del llim o llot, i s’alimenta d’insectes, crustacis i mol·luscos soterrats. Es diferencia d’altres espècies de corriols pel color fosc de les seues potes.  És una espècie que pateix moltes de les amenaces que té la biodiversitat de les nostres costes i aiguamolls.

 

 Hàbitat i nidificació

A la costa valenciana te una ampla distribució i es pot veure durant tot l’any a les platges on queden dunes, cas de la costa de Tavernes.  Es considera una espècie vulnerable, i a penes se’n comptabilitzen 250 parelles al País Valencià.  

El període de nidificació és de març a juny i és característic perquè deixa els ous directament sobre l’arena o en llocs amb un grau de cobertura vegetal escassa o variable, i això els fa molt vulnerables i en nombroses ocasions els pollets no arriben a nàixer.  De fet el cens de parelles del 2019 ens indica que eren 263 i a l’any 2020 de 259.

 

Niu, pollets i exemplar adult de corriol

 

Amenaces

L’amenaça més important és la pèrdua i l’alteració del seu hàbitat per la construcció de cases a les zones de platja i d’aiguamolls. Això ha provocat els últims anys un descens considerable de la seua població a les nostres costes. La presència massiva de persones a la platja, el tràfec de mascotes, la pràctica d’esports aquàtics i la neteja mecanitzada en època de cria són altres aspectes que els influeixen negativament.

I ací entra el joc que moltes vegades els ciutadans desconeixem les pautes que se segueixen en la neteja de les platges valleres i arribem a qualificar de dolentes actuacions de neteja o altres treballs, sense arribar a pensar que és una actuació obligada per una normativa vigent.

Així, a la costa de Tavernes hi ha zones on la neteja mecanitzada i altres treballs amb màquines segueix unes pautes ben estrictes fins el dia 1 de juliol perquè estan inclosos dins d’una zona LIC (Lloc d’Importància Comunitària Europea), zona de gran valor mediambiental pels ecosistemes i la biodiversitat de fauna i flora que alberga. I s'ha de cuidar i protegir.

 La protecció del corriol a la costa de Tavernes

El corriol camanegre, catalogat com a vulnerable en el Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçada, té els nuclis reproductors més importants avui dia en el tram entre Gandia i Xeraco (l'Ahuir)  i el tram de la costa de Tavernes de Padur a Xeraco. En aquesta zona la neteja mecanitzada i altres treballs de màquines està prohibida en el període de nidificació que acaba l’1 de juliol i a més, la norma  contempla establir entre el  15 de març fins al 30 de juny una franja de 15 metres des del peu de duna o 2 metres des de les tanques de protecció amb que Costes sol envoltar aquests llocs. 

Franja de protecció del corriol a la costa de Tavernes

A més a més, aquesta zona està catalogada com a “platja natural”, i això implica una protecció més important i només es poden fer actuacions en situacions excepcionals.

Es per això que en aquestes zones de la costa de Tavernes s’actua per a revertir aquesta situació: col·locació de tanques de protecció que delimiten l’accés a les dunes, restriccions en algunes platges en la neteja mecànica en època de nidificació i campanyes de divulgació perquè tots i totes coneguem i valorem aquest ocellet.