L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 14 de març del 2015

Dia de la Valldigna 2015: La Mancomunitat lliure els premis i distincions de la Valldigna


La Mancomunitat de la Valldigna va lliurar ahir els premis d'investigació i les distincions amb què, any rere any, premia a les persones que més s'han distingit en la defensa dels valors de la subcomarca. 


L'acte va ser presentat per l'alcalde de Benifairó i vicepresident de l'entitat comarcal, Agustí Pascual, el qual va saludar a les autoritats autonòmiques i locals presents, i va festejar que de nou Barx s'haja reincorporat a la mancomunitat després d'uns anys que ho va deixar de fer per problemes econòmics.

Agustí Pascual va significar el valor de Valldigna com a un referent d'unió i de treballar els quatre pobles en la mateixa direcció i objectiu per donar pas al lliurament de les distincions d'enguany. 


L'esportista Pere Torres Fillol va ser motiu d'una distinció especial per la seua llarga trajectòria com a corredor en el Club d'Atletisme Valldigna des de la seua joventut fins a l'actualitat, on ha practicat moltes modalitats esportives de córrer, a més d'haver estat membre directiu i haver ajudat a engegar algunes seccions del club. Pere Torres en un senzill parlament va recordar les persones del club que l'han ajudat, cas de l'entrenador Juanba Climent, a les quals va oferir la distinció. 


El "Premi d'Investigació 2015" va ser atorgat al professor i cronista de Benifairó de la Valldigna Josep Carles Casimiro Campos per engegar un treball d'investigació centrats en els fets esdevinguts entre dues guerres de gran importància per a la Valldigna: la guerra de Successió de principis del segle XVIIl que ens imposaria un model totalmet castellà amb l'arribada del Borbó, fins a la guerra "del francés " (o de la independència) a principis del segle XIX. 

El professor Casimiro Campos ens va avançar el que serà el treball guardonat recordant que, a pesar de la importància històrica d'aquest període, no està gens estudiat a la Valldigna, i va anar desgranat tots els capítols i apartats que contemplarà el treball que serà, no només d'història, sinó un compendi d'usos, costums, tradicions, vestimenta... de les quals va citar molts exemples, fins recordar com a final de la guerra "del francés", de greus conseqüències en les nostres terres - pensem per exemple que el monestir va ser saquejat- es van començar a viure els primers temps democràtics amb la Constitució del 1812 (dita també "la Pepa") fins tornar al absolutisme reial. 
 

Per últim i a títol pòstum, la família del fotògraf Francisco Teodoro, va rebre a títol pòstum la distinció d'Amic de la Valldigna. Agustí Pascual va recordar la figura del finat, indicant com la Valldigna i la fotografia es van convertir en les dues passions i com havia estat el millor reporter gràfic de tot allò que ha esdevingut a la nostra comarca en les darrers dècades. Va anunciar la celebració d'una pròxima exposició de les seues fotografies en el monestir.
 
 
El cor "Quinzedemarç" va interpretar en aquest moment "El vell Montgo" en el seu record. 
 

L'alcalde de Tavernes i vicepresident de la Mancomunitat va fer un breu parlament on va indicar la satisfacció perquè Tavernes aculla enguany molts dels actes de la Valldigna, va convidar a participar en els actes preparats i va insistir en els valors del fet comarcal. 
 
 
L'acte el va tancar el president Sebàstia Mahiques, que va recordar la recent reincorporació de Barx a l'entitat, va reiterar la invitació als veïns en els actes i va significar el valor de l'aposta mancomunal per iniciar i reforçar projectes beneficiosos per a la Valldigna, entre els quals va citar l'aposta conjunta que ha fet el territori en la potenciació de cara al turisme. L'alcalde de Simat va assenyalar també que, dins d'aquesta aposta pel turisme, un any més el pròxim 28 i 29 se celebrarà una edició de la fira de la Valldigna que s'organitza conjuntament amb les administracions autonòmiques.
-

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Xe, no heu posat res de l'actuació del PP.
En acabant de fer la foto dels alcaldes amb els premiats, van anar tots els del PP corrent per la sala com a desesperats i Manolo davant a fer-se la foto amb els premiats.
Ells a soletes, que venen eleccions.

Unknown ha dit...

Perqué no es mancomuna els camps de gespa artificial..????

Anònim ha dit...

Per que no es mancomunen tots els clubs vallers com el teu,Joan,i els conviden al sopar?

Unknown ha dit...

Tampoc estaria gens mal. Mancomunar és bo si millora els serveis. Si sols es per a crear despeses, millor prescindim.