L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

dilluns, 30 de març del 2015

L'Ajuntament de Tavernes adjudica la redacció del projecte del mur de defensa del riu Vaca.



La mesa de contractació de l'Ajuntament de Tavernes que presideix la regidora Llum Sansaloni, de Compromís, ha adjudicat la redacció del projecte de mur que ha d'evitar les inundacions del riu Vaca en la zona urbana del Vergeret. El mur s'ha de construir sobre el marge esquerre del riu, entre l'Assut i el final del Vergeret i amb l'objectiu d'elevar un metre l'alçada actual.

La mesa de contractació després de conéixer les ofertes de les empreses que s'han presentat ha adjudicat el contracte de redacció a "Set arquitectura més enginyeria (7a+i) per un import total de 64.160 euros.

Dos anys d'estudis previs


L'alcalde de Tavernes, Jordi Juan, ha assenyalat que amb l'adjudicació del projecte acaben els dos anys de treballs previs que es van iniciar quan, vam en conèixer la sentència del Suprem, i vam haver d'arribar a un acord amb la Confederació sobre la possibilitat de donar aquesta solució provisional.

L'alcalde ha recordat que "el projecte és complicat, i a més, calen molts informes adjunts perquè el disseny del traçat del mur no és simple ni senzill". Entre aquests informes que caldrà incloure es troben l'estudi d'impacte ambiental, un altre estudi d'integració paisatgística, i després, obtenir les autoritzacions de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i de la Generalitat Valenciana. 
 
Un projecte per evitar casos com aquest d'octubre 2007

Jordi Joan ha indicat que "tot no és dir "volem un mur", i cal pensar en les dificultats que podíem trobar-nos en el projecte. "I eixes dificultats que tindrà el projecte les coneixem gràcies als dos anys de treballs previs que hem realitzat, amb múltiples reunions amb Confederació i els seus tècnics. En aquests dos anys una cosa si que és ben certa: aquest govern i aquest alcaldia mai ha deixat de costat el problema del Vergeret, ni mai ha deixat de reunir-se amb els organismes oficials per poder ara avançar en la redacció del projecte" indicava.

El projecte 
 
Una vegada coneguda la sentència del Suprem que confirmava la il·legalitat del Vergeret, l'alcaldia va mantindre diverses reunions amb la Confederació Hidrogràfica per buscar una solució. La solució provisional i fins les obres definitives del Vaca passen per la construcció d'eixe mur que evite l'entrada de l'aigua al casc urbà i el Vergeret, un mur que des del primer moment ja es va advertir que la construcció era complexa.

"Hem hagut de fer un esforç per saber en quines dificultats ens podiem trobar i eixe esforç es demostra ara positiu, amb les directrius de la redacció, i es veu també que tot no és dir: volem un mur, sinó que calia el treball previ i no era cosa d'un parell de dies, sinó de mesos i mesos.. Ha valgut la pena per marcar el camí del projecte". 


L'alcalde s'ha reunit moltes vegades amb la Confederació per consensuar la solució

Un camí que passa, a més pel global d'informes alguns dels quals ja hem indicat per l'adquisició per part de l'empresa adjudicatària d'un programari informàtic específic per a realitzar simulacions de l'impacte de les riuades sobre el mur i saber la seua resposta. Tot això, sense deixar de costat que caldrà solucionar qüestions com la possible modificació del Pla General, un fet que podria allargar més en el temps la solució.

L'alcalde ha recordat que alçar el mur "no va a solucionar els problemes urbanístics de Tavernes" perquè la solució definitiva ha de passar per la canalització del riu Vaca, una obra declarada "urgent i prioritària", que ha d'escometre l'Estat, i que encara que es va aprovar en el 2005, quan ja portem 10 anys de l'aprovació, ni l'Administració socialista abans ni ara la popular l'han executada. Tavernes espera i espera, mentre ha vist com els projectes semblants a Gandia i Oliva, i a tota la Safor, si que es van dura cap en les passades legislatives quan governava el PSOE i Zapatero.

L'Ajuntament esperarà a tindre redactat el projecte i a que s'haja valorat el seu cost d'execució per a obrir la partida d'execució i iniciar des del govern municipal les negociacions amb les administracions per tal que els vallers i vallers no carreguem amb el cost de l'obra, sinó que s'execute amb la implicació de la pròpia CHJ i fins i tot de l'agent urbanitzador.