El diari Levante-EMV va publicar ahir diumenge una entrevista amb l'alcalde de Tavernes i candidat de Compromís, Jordi Joan, aclaridora en moltes coses i on es repassa la situació política actual i altres temes de gestió municipal.
La frase cridanera de l'entrevista i que serveix de titular al Levante-EMV seria que "En Tavernes ya se está orquestando un pacto PP-PSOE", en relació a la connivència existents entre els dos partits per tal d'impedir executar les inversions previstes en passos de vianants o millora de parcs i jardins, tema sobre el qual ja hem parlat molt ací després d'eixes quatre vegades que Compromís ha dut a plenari la proposta sense poder-se aprovar per l'oposició PP-PSOE.
Aquesta és l'entrevista que publicava el diari tal qual i traduïda al valencià:
- Per què ha sigut incapaç de governar en coalició?
Amb qui no hem pogut governar és amb el PSPV. En EUPV hi havia una persona que anava pel seu compte però amb el col·lectiu hem tingut sempre unes relacions cordials. Els socialistes no van assumir que Compromís havia tret més vots i regidors i que ells passaven a ser un grup minoritari en l'Ajuntament, els costava molt consensuar amb nosaltres. A partir de les eleccions europees va haver-hi una estratègia clarament marcada de distanciament. Quan un arriba a un pacte de legislatura ha de saber que algunes coses els agradaran més o menys, com ens ha ocorregut a nosaltres, que no ens agradava tot el que feia el PSOE. Per lleialtat vam tenir paciència però al final la situació era insostenible i no podíem vendre a la ciutadania un pacte que no existia.
Amb qui no hem pogut governar és amb el PSPV. En EUPV hi havia una persona que anava pel seu compte però amb el col·lectiu hem tingut sempre unes relacions cordials. Els socialistes no van assumir que Compromís havia tret més vots i regidors i que ells passaven a ser un grup minoritari en l'Ajuntament, els costava molt consensuar amb nosaltres. A partir de les eleccions europees va haver-hi una estratègia clarament marcada de distanciament. Quan un arriba a un pacte de legislatura ha de saber que algunes coses els agradaran més o menys, com ens ha ocorregut a nosaltres, que no ens agradava tot el que feia el PSOE. Per lleialtat vam tenir paciència però al final la situació era insostenible i no podíem vendre a la ciutadania un pacte que no existia.
El candidat d'EUPV, Eduardo Bononad, va assenyalar en una entrevista en Levante-EMV que la situació amb el PSPV és fàcil de reconduir. Es veu capaç d'asseure's de nou amb Borràs?
El senyor Bononad té les seues opinions i jo tinc les meues. Pense que el que s'està orquestrant ja és un pacte PP-PSOE. De fet, un exemple és la maniobra de l'últim plenari. El PSOE sabia que el PP s'alçaria de la taula i no hi hauria quòrum per a celebrar la sessió i el PP sabia que el PSOE no aniria al plenari. La campanya d'assetjament i enderrocament contra l'alcalde de Tavernes és el preparatiu per a justificar el seu pacte. En qualsevol cas, estic convençut que entre els dos no van a traure els 9 regidors necessaris.
En el millor dels escenaris podria ser alcalde i diputat en els Corts. Seguiria en la ciutat si es donara aqueixa circumstància?
La meua prioritat sempre ha sigut i serà l'alcaldia de Tavernes. Vaig a ser honest amb mi mateix, amb el meu partit i amb els ciutadans. Si veig que no puc assumir totes les funcions en deixaré una. Quina serà per a mi prioritària? L'alcaldia de Tavernes, perquè començàrem un projecte fa quatre anys i ha de continuar. Tinc moltes ganes i molta força.
Ha sigut una legislatura on la principal prioritat s'ha centrat a arreglar el desgavell econòmic, però, quin balanç fa, en general, dels seus quatre anys de govern?
Ens sentim molt orgullosos de com s'ha governat. L'ajuntament ha deixat de ser una cosa fosca, s'han obert les finestres, ha fluït la informació i açò ha fet que la gent de Tavernes estiga interessada per la política local. Hem dut a terme reunions en la Casa de la Cultura, hem oferit molta informació a través dels mitjans, xarxes socials i s'han fet reunions veïnals. Més que en el què, estic molt satisfet en el com. Ens trobàrem amb un Pla General irreal i li hem posat sensatesa. Hem reestructurat la futura depuradora, l'hem fet assumible tant per a Tavernes i la Generalitat com per a les necessitats urbanístiques reals, hem avançat molt en una obra important com és el col·lector de la platja. Hem dedicat la major part dels esforços a sanejar els comptes. Passem d'un dèficit de 4,5 milions d'euros a un superàvit d'1,5. Hi havia 1,6 milions en factures en els calaixos i ara no hi ha, s'ha reduït el deute amb els bancs, malgrat que hem hagut d'augmentar els préstecs per a pagar a proveïdors i tenim el «pàrquing» pagat. En quatre anys hem abonat 17 milions en endarreriments. Si no haguera sigut així, podríem haver fet moltes coses. Per açò, quan assumim el govern renunciem a part del programa.
Açò mateix va dir Rajoy quan va començar amb les retallades.
Sí, però Rajoy ho diu perquè ha de justificar que ha pujat impostos o que ha retallat en ajudes socials i serveis públics bàsics. En el nostre cas hem baixat la contribució, hem renovat infraestructures educatives, tant en la platja com en el poble i no s'ha baixat ni un euro en ajuda social. La renúncia al programa es refereix a les inversions no als serveis públics.
Vostè assegura que s'han baixat impostos i el PP insisteix que s'han pujat.
Això són ganes de l'oposició d'enganyar. Cal recordar que en 2006 es va aprovar una revisió cadastral. En aqueix moment governava el PSOE a Espanya però el PP, que estava en Tavernes, no es va oposar. Aqueixa revisió planificava un augment de la contribució des de 2007 fins al 2016. Nosaltres hem aconseguit que les pujades de 2014, 2015 i 2016 baixen, realment tu estàs baixant l'IBI. Ha de mirar-se tot en el seu context, açò no ho fa l'oposició perquè no li interessa.
Vidal (PP) diu que ell sí podria obrir la piscina coberta.
Resulta curiós, el senyor Manolo Vidal diu que va obrir-la però no diu com, ni tampoc què li costarà a l'ajuntament. Mentre jo siga alcalde s'han acabat les polítiques de «capità moro», les de «això ho pague jo». Si la proposta del PP és anar a una liquidació, amb la qual l'Ajuntament haja de posar sobre la taula 1,5 milions d'euros per a liquidar-la, recuperar la concessió i obrir-la, jo ja dic que açò vaig a evitar-ho coste el que coste.
Seria més barat demolir-la?
Cal donar-li una oportunitat. Tots som conscients que si arriba el moment i l'ajuntament recupera la concessió i l'obri, és possible que ens coste diners cada any. Però no podem ser tremendistes i demolir una obra que costa tants diners. Cal intentar que la gestione una empresa molt professional, que sàpiga optimitzar els recursos al màxim, que tinga un caràcter social. Quan s'ofereix un servei públic no solament es pensa en la rendibilitat econòmica.
Què li costa anualment el «pàrquing» a l'ajuntament?
Entre salaris dels treballadors, manteniment i actuacions, al voltant de 100.000 euros a l'any per a una infraestructura que s'usa molt poc. El ciutadà de Tavernes no té la mentalitat que ha de pagar per aparcar.
I deixar-ho obert no seria més rendible?
Doncs potser és la solució, deixar-ho obert i que la gent ho utilitze. En tot cas, ara estem intentant donar-li una viabilitat. Però si segueix com està ara no estic disposat a perdre diners de forma sistemàtica.
Escoltant-lo, en comptes de Tavernes sembla que estiga parlant de Disneylandia. No han comès errors?
Per descomptat que els hem comès. És més, he sigut l'únic cap polític de Tavernes que he demanat disculpes públiques.
Algun exemple?
En el cas del reté de la policia, per exemple, jo havia d'haver-me posat més fort quan veia que les coses no s'estaven fent bé, quan no hi havia una partida pressupostària que anava a permetre realitzar la inversió de forma adequada, havia d'haver-me posat més en el meu lloc. Per culpa d'açò el reté s'ha retardat molt, s'han estat pagant dos lloguers, que era just el contrari que es volia. El reté no hauria hagut de començar fins a no disposar d'una partida àmplia que permetera començar les obres. Es va fer malament des del principi però tot això caldria preguntar-li-ho a Víctor Borràs, que mai ha donat la cara en aquest tema. Ell va ser qui em va demanar ocupar-se de les obres del reté i jo, que sóc tan dictador i tan poc dialogant, li vaig dir que sí, a pesar que ell no tenia les competències. També té part de culpa l'oposició que no ha permès aprovar una partida per a dur a terme les obres.
Per a justificar un error seu li tira la culpa a uns altres.
La responsabilitat final és de l'alcalde. També hauríem d'haver estat més ambiciosos en el pla urbanístic. Si consideràvem que el PGOU no estava ben, hauríem d'haver-ho afrontat i no solament queixar-nos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada