L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.036
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:9.787

dimarts, 4 de juliol del 2023

(CAPÍTOL II) És temps d'al·legacions al projecte de regeneració de la platja: les alternatives més valorades del projecte.

 

Les alternatives que contempla el projecte encomanat pel Ministeri de Transició Ecològica són diverses i amb distintes solucions per al tram de platja entre el Brosquil i la Goleta, ambdues incloses. Van des de la denominada Alternativa 0 (no actuar) fins a quatre propostes on finalment les millors valorades, tal com ja hem dit, són  l'alternativa 3 i 4, que expliquem en resum tot seguit. Recordem que el temps d'al·legar és de 30 dies hàbils a comptar des del següent al de la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat, que va ser el 19 de juny.


 

Imatge del projecte Alternativa 3. L'elaboració pròpia es refereix a la de l'empresa redactora

 

 

ALTERNATIVA 3: L'objectiu és estabilitzar els trams més crítics mitjançant l'execució d'espigons exempts d'escullera natural paral·lels a la costa (els esculls submarins). S'executarà l'abocament d'arena per a aconseguir l'ample de platja desitjat en el projecte general, tornar a la situació i línia del 1957.

Contempla la construcció de l'espigó en “L” en la part nord de 100 + 60 metres necessari per al suport lateral del tram de platja regenerat. Aquesta solucion, s'indica en el projecte, pretén aconseguir la regeneració de l'ample de platja i mantindre el seu equilibri.

 

 La bateria de dics exempts (3 esculls submarins) reduiria la pèrdua de material causada pels temporals. Aquests esculls seran de 70 m de llarg i 6 m d'ample, amb cota de coronació 1'3 m sobre el nivell de la mar a Alacant i situats a una distància de 100 m de la línia de costa regenerada, sense sobrepassar el límit de la zona de bany, a 200 m de la línia de costa i sense problemes a les embarcacions.

El projecte assenyala que es protegeixen les zones més crítiques enfront dels temporals, evitant així la reculada de la línia de costa.

 

 

Imatge del projecte Alternativa 4. L'elaboració pròpia es refereix a la de l'empresa redactora


ALTERNATIVA 4: L'objectiu és proporcionar una major estabilitat al tram amb un espigó de baixa coronació en la part nord de longitud de 60 m  i un ample de 5 m. i prolongació de l'espigó de la part sud (canal Sant Pau) en 35 m, amb l'objectiu de reduir el transport de sediments que es produeix cap al sud del sistema degut a l'avanç de la línia de costa.

Aquesta alternativa, segon reconeix el projecte “és la que més afecta a les platges del sud de l'actuació, afavoreix les platges del nord, no evita l'erosió de la part nord del tram d'estudi, no estabilitza el sistema en la part central, no protegeix les zones crítiques dels temporals, però si aconsegueix una acumulació (d'arena) en la seua part sud que pot aprofitada (en altres zones) mitjançant bypass”.

 

Valoracions ponderades d'alternatives

 

 

 

 

Tal com hem dit en el CAPÍTOL I, les valoracions ponderades (amb distint pes en el global)  de les alternatives dóna 7'8 punts a l'Alternativa 4 i 7'5 punts a l'Alternativa 3, una diferencia de 0'3 dècims que naix del diferent cost (8.739.985,17 € per l'Alternativa 3 i de 6.353.303,82 €.per l'Alternativa 4) amb la premissa que "menor cost dóna més punts"  però en cap moment s'analitza com afectarà l'estalvi de 2'5 milions a les platges del sud, i en concret a la Platja de Tavernes.

 

Tal com és massa conegut, els darrers anys els problemes que té la Goleta s'han traslladat també a la part nord de la Platja de Tavernes, amb pèrdua d'arena i afecció a les edificacions de primera línia.


.