L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.787
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:13.613

dimarts, 4 de juliol del 2023

(CAPÍTOL I) És temps d'al·legacions al projecte de regeneració de la platja: avui visita la Goleta la delegada del Govern (CAPÍTOL I)

 

 

La Delegada del Govern en el País Valencia, Pilar Bernabe, visitarà demà Tavernes i més en concret la platja de la Goleta on hi ha anunciat el “Proyecto de regeneración de las playas delBrosquil Sur y la Goleta, T.M. de Cullera y Tavernes de la Valldigna”, que com vam publicar fa uns dies es troba en fase d’al·legacions, 30 dies hàbils a comptar des del següent al de la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat, que va ser el 19 de juny..

La visita a la Goleta, malgrat la quantitat de problemes que hem tingut i hem patit els darrers anys en eixa platja, si no ens falla la memòria és la primera que efectuarà un alt responsable  directament depenent del govern de Madrid, com és la delegada en el territori valencià, i estarà acompanyada d'altres càrrecs electes. És temps d'al·legacions i d'eleccions.

 

Cal esperar que prenguen bona nota de la situació, visiten els danys efectuats per les DANAs a les edificacions i comproven com les aportacions d’arena no serveixen davant de temporals, i demanen l’acceleració del projecte definitiu que Tavernes espera de fa algunes dècades.

 

 

La Goleta ahir a boqueta nit: era dia de temporal

El projecte del Ministeri de Transició Ecològica, com ja hem informat, es troba en plena fase d’al·legacions, amb l'ull posat en la denominada "Alternativa 4", que vàrem explicar també i podeu consultar a l’enllaç. El projecte contempla un total de 4 alternatives, tot i que en el resum valoratiu es dóna major importància a l’Alternativa 3 i l'Alternativa 4. 

Les dues alternatives millor valorades

 

L’Alternativa 3 es presenta com a principal “contrincant” (diguem-ho així) de l’elegida en el projecte i, fonamentalment la diferencia entre ambdues - nosaltres ho veiem així- és la construcció d’esculls submarins que apareix en la 3, mentre no es contempla en la 4, així com el diferent cost. En molts aspectes les dues són semblant:

 

- Alternativa 3: aportació d’arena, construcció d’espigó en forma de L, i dics exempts (els esculls dins la mar) amb una regeneració dunar.

 

Alternativa 4: Aportació d’arena, construcció d'espigó nord de baixa coronació, allargar l’espigó sud (el canal Sant Pablo) i regeneració dunar.

 

 

Valoració de les alternatives contemplades en el projecte (Alternativa 0 és no actuar)

 

 

Compromís valora al·legar el projecte

 

Compromís, segons ens ha confirmat Josep Llàcer, valora al·legar al projecte i sobre tot defensar l'Alternativa 3, per considerar-la millor, en contemplar la construcció d’esculls submarins com a solució prioritària en la defensa de la platja de la Goleta, tal com assenyalaven els estudis realitzats per la Universitat Politècnica de València.

 

Llàcer recordava que l’alternativa 4, l'elegida en el projecte, tal com s'hi reconeix “és la que més afecta a les platges del sud”. No es pot oblidar que la primera platja al sud de l’actuació és la Platja de Tavernes i aquesta alternativa, en opinió de Compromís, acreixerà els seus problemes, ja evidents en zones com la San Bernardo, després que la DANA Glòria i següents va afectar escales i murs de les primeres edificacions.

 

Josep Llàcer, que va ser el regidor d’Obres i Urbanisme en l’època de govern de Compromis, i manté ara eixa responsabilitat en el nou govern  “tot i eixa afecció reconeguda, l’Alternativa 4 ha estat triada per una major valoració econòmica en tindre menys cost. L’Alternativa 3 va en la línia de l'estudi de la Universitat Politècnica de València, ha estat rebutjada pel PSOE alineat amb les tesis del Ministeri,  té un cost de  8.739.985,17 € mentre l’Alternativa 4 és de 6.353.303,82 €. Més cost menys punts, i eixos 2’5 milions d’euros de diferència augmenta la puntuació global de l’alternativa 4  i la deixa com a guanyadora, però no es valora el mal que pot fer a la Platja de Tavernes, tot  per voler estalviar-se eixos 2’5 milions. Tavernes no mereix eixe maltractament, en la nostra opinió". 

 

 Compromís no accepta l'argument del PSOE de que si es demana la modificació del projecte i escollir l'Alternativa 3, tot es pot quedar tot parat i tardar més temps en execució. "Seria usar l'argument de la por i no del que és millor per a Tavernes", en opinió de Compromís. 

 

Segueix en un article (CAPÍTOL II)  on es detallen les alternatives 3 i 4