L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dissabte, 29 de juliol del 2023

AL·LEGACIONS AJUNTAMENT AL PROJECTE GOLETA (I): L’alternativa 4 del Miteco acceptada per l’Ajuntament ¿és la millor solució per a la Goleta?

 

L’Ajuntament de Tavernes ha informat al web municipal les seues al·legacions al projecte de regeneració de la Platja del Brosquil Sud de Cullera i la Goleta de Tavernes (Imatge superior). Segons es desprèn del document, l’Ajuntament accepta la solució del Ministeri de Transició Ecològica (Miteco) per a la Goleta, tot i que en l'estudi d'alternatives es reconeix com a  perjudicial per a la genèrica Platja de Tavernes.

Eixe perjudici el reconeix el Miteco i també l’Ajuntament quan en el seu text al·legatori al ministeri afirma que: “No debe demorarse la ejecución de la actuación contemplada en el proyecto por la posible afección a la playa urbana de Tavernes de la Valldigna, aunque debería analizarse detalladamente dicho impacto y que medidas planificar de minimización del mismo que puedan ser ejecutadas en el ámbito del presente proyecto o por parte del Ministerio en otras actuaciones”.

 

 

La Goleta
 

 En poques paraules:  l’Ajuntament diu que no s’ature el projecte de la Goleta per l’afecció a la Platja de Tavernes, la del sud del canal San Pablo, però demana que s’estudien accions per minimitzar els efectes negatius. Unes actuacions que el projecte no contempla i ningú no sap quan arribaran, però que si  tarden tant anys com hem tardat a conéixer i iniciar l’actual projecte de la Goleta... com estarà aleshores la Platja de Tavernes si es repeteixen fenòmens com la DANA Glòria i similars?

L’Ajuntament pensem - el document al·legatori ho deixa palesament clar - que és ben conscient de la situació que pot esdevenir a la Platja de Tavernes amb l'alternativa 4 acceptada quan remarca que “una actuación a acometer en una zona del litoral (la Goleta), no puede ni debe perjudicar a otra zona de costa que ya presenta un alto grado de afección como es la playa urbana de Tavernes de la Valldigna”.

Platja de Tavernes després de la DANA Glòria

 

I insisteix a demanar al Miteco que prioritze un segon projecte d’execució per a la platja urbana de Tavernes “a la mayor brevedad posible" amb mesures per minimitzar l’impacte en el temps que dure l’actuació en la Goleta.  

I encara més: “... (L’Ajuntament) solicita que se estudie detalladamente la afección que la alternativa seleccionada (la 4) provoca en la playa urbana de Tavernes” i li recorda al Miteco que, l’Informe Tècnic del CEDEX (2015), ja indica que aquesta platja ha estat greument danyada pels forts temporals i també cal una actualització de l’informe CEDEX a la realitat actual, després de passar 8 anys.

 

 

 

Platja de Tavernes després de la DANA Glòria

 


 

La alternativa 4 & la 3 segons el projecte Miteco. 

 

 

Imatge del projecte Alternativa 4. L'elaboració pròpia es refereix a la de l'empresa redactora


ALTERNATIVA 4: La major estabilitat es dóna amb un espigó en la part nord de 60 m  i ample de 5 m. i prolongació de l'espigó de la part sud (canal Sant Pau) en 35 m, per reduir el transport de sediments cap al sud degut a l'avanç de la línia de costa.

Aquesta alternativa, segon es diu i es reconeix en el projecte “és la que més afecta a les platges del sud de l'actuació, afavoreix les platges del nord, no evita l'erosió de la part nord del tram d'estudi, no estabilitza el sistema en la part central, no protegeix les zones crítiques dels temporals, però si aconsegueix una acumulació (d'arena) en la seua part sud que pot aprofitada (en altres zones) mitjançant bypass”.



 

Imatge del projecte Alternativa 3. L'elaboració pròpia es refereix a la de l'empresa redactora

 

 

ALTERNATIVA 3:  Els trams més crítics s'estabilitzen amb l'execució d'espigons exempts d'escullera natural paral·lels a la costa (els esculls submarins). Contempla la construcció de l'espigó en “L” en la part nord de 100 + 60 metres necessari per al suport lateral del tram de platja regenerat.

 

Els 3 esculls submarins reduiran la pèrdua d'arena pels temporals. Tindran 70 m de llarg i 6 m d'ample, amb cota de coronació 1'3 m sobre el nivell de la mar i situats a  100 m de la costa regenerada, sense sobrepassar el límit de la zona de bany, a 200 m de la línia de costa i sense problemes a les embarcacions.

 

S'executarà l'abocament d'arena per a aconseguir l'ample de platja desitjat en el projecte general, tornar a la situació i línia del 1957. El projecte assenyala que es protegeixen les zones més crítiques enfront dels temporals, evitant així la reculada de la línia de costa.

 

 

Sobre les alternatives 

 

Cal significar que la 3 té el major grau d'efectivitat (valor 9) i va en la línia  de l'estudi de la Universitat Politècnica de València, però té un cost de  8.739.985,17 € mentre l’Alternativa 4 (efectivitat 8)  té un cost de 6.353.303,82 €.  Caldrà preguntar: ¿han estat els  2’5 milions determinants a l'hora de l'elecció? Es pensa més en el cost que en els resultats? S'ha analitzat seriosament com afectarà l'estalvi de 2'5 milions a les platges del sud, i en concret a la Platja de Tavernes i Marenys?.


 Continuarà amb:

 AL·LEGACIONS PROJECTE GOLETA (II): Compromís vol l’alternativa 3 per  ser la més eficaç i efectiva, segons els estudis del propi Miteco