L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dilluns, 10 de juliol del 2023

ORATGE: Una forta onada de calor afecta el País Valencià amb un màxim previst demà dimarts


 
Una nova onada de calor ens ha arribat avui al País Valencià, i de nou ens trobem amb nits tropicals i les tronades seques. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) té activada alerta groga pels previsibles 36-38ºC a les comarques de l’interior d’Alacant i nord de València, però amb canvi a quasi tot el territori per a demà dimarts (mapa superior). 

Ahir diumenge ja vam tindre un avançament de l’onada i fins a les 21 hores s’esperen temperatures amb temperatures semblants a les que ahir tingueren Aiora amb 39ºC, 38 °C a Requena, 37 °C a Villena, 36 °C Ademús com a màximes. I avui les temperatures no canviaran massa.

Però no només és al País Valencià, sinó  tota la península qui  pot patir una setmana tòrrida en gran part del territori i l’onada de calor batre records anteriors. I tot això perquè s’ajunta una dorsal (elongació central d’un nucli d’alta pressió) sobre l’est peninsular i Balears, estabilitat en superfície, alta insolació i, a més, una massa d’aire nord-africà, càlid i sec acompanyada de calima i entrada de pols saharià que afectara dimarts gran part de la Mediterrània, tot i que la concentració de partícules no serà elevada.

Però el dia que apunten les previsions com a pitjor és demà dimarts, quan les temperatures més altes es traslladen cap a l’est peninsular i pràcticament tot el País València estarà en avís taronja i groc amb algun cas puntual d’avis roig per alguna comarca. I s’espera bufe el vent de ponent.
 
I atenció i precaució per a demà, perquè es poden produir tronades i tempestes amb ratxes de vent molt fortes, fins a 120 km/hora. Perill per tant d'incendis I si les màximes van a alça, les mínimes no es queden darrere, seran molt altes, nits tropicals sobre els 25ºC en molts llocs i fins i tot els 30ºC en zones del sud-est peninsular i Balears.
 
Sembla ser que fins dijous o divendres no s’iniciarà una marcada tendència a la baixa, quan la dorsal es desplace al sud-oest i afecte les Canàries, amb augment tèrmic.

Per tant tindrem un Dia de la Sang o Dia del Clot de la Font ben calorós

Temperatures de diumenge a divendres

Per l'elaboració de l'oratge ens basem en distintes fonts: les informacions d'AEMET, AVAMET, eltiempo.es, meteopoble, meteovigo, Meteociel, Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, entre d'altres i n'agafem unes o altres segons els casos.