L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dilluns, 10 de juliol del 2023

El Sector 17 o Marenys 2A seria l'única excepció del litoral valencià en no afectar-lo el Pativel

 

Tavernes, i més en concret el Sector 17 o “Marenys 2A, podria ser l’única excepció del litoral valencià i per no passar a ser sòl rústic protegit com estableix el Pativel. Així ho ha reconegut la directora general en funcions, Rosa Pardo, en recordar que “l’única excepció que es podria estudiar seria Tavernes, on sí que hi ha un informe del Consell Jurídic Consultiu que diu que no es pot urbanitzar fins que es construesca una depuradora que hi ha prevista”.


Marenys 2A

 Altres programes d’actuació integrada (PAI) cas de Torreblanca Golf, Platja del Puig, la Bega de Cullera, el Brosquil, Rafelcaid a Gandia i Cala Mosca a Oriola, en total 5,4 milions de metres quadrats i on hi ha programats 18.000 habitatges  estarien afectats pel Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel) aprovat el maig del 2018.

La Direcció General de Política Territorial i Paisatge  va comprovar el passat mes de maig que no es donen les circumstàncies descrites en el Pativel perquè s’executen les noves urbanitzacions i ha requerit documentació als ajuntaments implicats.  El Pativel va atorgar un termini de cinc anys per a iniciar les obres, que ja s’ha complit i la normativa obliga a convertir el sòl, fins ara urbanitzable, en rural protegit, on no es podrien construir immobles.

 

Plànol extret del document oficial del PATIVEL publicat per la Generalitat. A Tavernes només hi ha afectada la zona litoral entre Padur i Xeraco, i dins de l'afecció, el Sector 17 té la qualificació de "transitari".  (clic damunt per engrandir)

Per què els terminis generals del PATIVEL no afecten Tavernes

El regidor d'Urbanisme, Josep Llácer, de Compromís, ho ha explicat en múltiples intervencions en els plens municipals i sobre tot l'article 4 de la disposició transitòria primera:  Els sectors urbanitzables amb un programa aprovat i en  vigor, però amb una execució paralitzada per causes imputables a l'administració, començaran a computar els terminis quan siga possible executar-los. I a Tavernes hi ha una causa imputable a l'administració: la Generalitat no ha executat la nova depuradora.

La nova depuradora, condició "sine qua non" del sector 17

El regidor Josep Llácer, sempre ha dit que el Sector 17 està en execució paralitzada perquè l'administració no ha executat la depuradora. Per tant, el temps per al "Sector 17" o "Marenys 2A" començarà a comptar quan estiga acabada i en funcionament i, a més, gaudira de 5 anys de prorroga per tràmits del projecte i d'altres 5 anys per a executar les obres.


Recordem que la nova estació depuradora (EDAR) té capacitat per a vora 45.000 persones i per a tractar les aigües residuals generades pels actuals nuclis urbans de la ciutat i de la platja, de les zones industrials existents i dels futurs desenvolupaments urbanístics, cas del Sector 17. Dins del projecte es preveu construir estacions de bombament i col·lectors i s’eliminaran les tres estacions depuradores existents (Tavernes-nucli, Bassa i Goleta). Les obres previstes inicialment sobre 23 milions d’euros, les haurà d’assumir la Generalitat.

 

 

 

Nova depuradora (groc) i col·lectors en taronja, als quals s'afegirà el del Sector 17 quan estiga acabada la urbanització

 

En resum: El temps de la urbanització del Sector 17 començarà quan estiga acabada la depuradora, que està pendent d'aprovació definitiva i d'execució per la Generalitat, que l'ha de finançar. Esperem que no passe com l'anterior, que amb el conveni signat el febrer del 2009 amb la Generalitat del PP per la construcció, es va anul·lar.