L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

diumenge, 16 de juliol del 2023

El projecte d'eliminació de les canyes del riu Vaca: estat actual de l'actuació al terme valler


 
Fa sobre els 20 mesos que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va iniciar els treballs de neteja i eliminació de les canyes del llit del riu Vaca en el terme de Tavernes, en concret entre la zona del Molí del Pla i la subestació de la Valldigna.  El projecte constava de 4 fases de les quals s'haurien complit les dues primeres d'eliminació de la canya, i ara estaríem a punt d'entrar en les dues fases darreres. Ho expliquem tot seguit.
 
La zona del Moli del Pla és el lloc més visible per als vallers de l'estat actual del projecte. Els marges del riu presenten els aspectes que veiem en les primeres fotos. No hi ha cap  problema en el projecte si entre les juntes de la tela apareixen brosses, cosa que afecta més a la vista, però  com s'hi pot apreciar no s'hi veu cap canya ni brot.
 
 
Estat actual on no es veu cap canya
 

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer, tal com hem explicat en diverses ocasions, va procedir a col·locar una capa geotèxtil de  teles de polietilè que entapissa de plàstic negre el ribàs i part del llit. Entre octubre i novembre del 2021 es va crear una gegantina catifa de material sintètic, una espessa malla que ha impedit el pas de la llum,  i que per efecte del calor acumulat dels raigs del sol, fa que sobretot a l'estiu, s'arriben a aconseguir temperatures de 70º centígrads i les arrels i rizomes queden abrasits i aniquilats per la calor i no poden rebrotar noves canyes.


 

 

Unes imatges del Vaca  després la col·locació de la malla

 
Un projecte iniciat la passada legislatura
 
L'execució del projecte es va iniciar la passada legislatura, i les obres van rebre un impuls fort després de la visita del cap del Servei de Restauració Fluvial de la Confederació del Xúquer, Sara Jiménez, que es va reunir amb els regidors Josep Llácer, responsable d'urbanisme, i Mònica Palomares, de Medi Ambient, per tal de concretar tot el projecte abans de l'inici.
 
 Segons es va dir en el seu dia, tot el procés tindria quatre fases de les quals ja estarien complides les dues primeres: Eliminació de la canya vera (Arundo donax) i del rizoma del llit, amb aplicació de material que mata les arrels, i posterior cobriment de la zona tractada amb la capa de plàstic negre especial, conegut com a geotèxtil. 

  

Sara Jiménez amb els responsables municipals a l'assut
 

Entre els 18 mesos i els 2 anys s'ha de començar (ja és el temps) la tercera i quarta fase que, en resum ha de ser la plantació de flora autòctona i vegetals de ribera propis de la nostres terres que impediran una reproducció de la canya invasora. Al llarg del procés s’haurà de fer una vigilància exhaustiva per eliminar els possibles rebrots de la canya. 

Cal saber que una vegada efectuat tot aquest treball correspondrà a l'Ajuntament de Tavernes efectuar les tasques de manteniment, és a dir, eliminar els possibles rebrots de canyes i mantindre i cuidar les espècies plantades per formar eixe corredor de ribera en el riu amb espècies pròpies del nostre territori.