L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dilluns, 17 de juliol del 2023

El Ministeri porta 6 anys i mig amb l'estudi cost-benefici de la laminació del Vaca al seu pas pel casc urbà de Tavernes

La reparació per la Confederació de la mota del Tancat ha servit per a recordar el greu problema que Tavernes té amb el riu Vaca i el perill que suposa per al casc urbà, entre altres problemes. La responsabilitat i competència de les solucions és del govern de Madrid, que delega en la Confederació. Siga un, o siga l'altre, porten 6 anys sense avançar res en la promesa del febrer del 2017 d'estudiar la canalització del Vaca al seu pas pel casc urbà de Tavernes.

6 anys sense cap avanç des de Madrid

El febrer 2017 i a petició de l'aleshores alcalde de Tavernes, Jordi Joan, els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, aconseguien que els alcaldes de la Valldigna i el de Xeraco celebraren una reunió amb el ministeri, per reivindicar el projecte del riu Vaca eliminat pel  govern de Rajoy (PP).

Febrer 2017: Els alcaldes de la Valldigna i Xeraco amb els senadors de Compromis, Mulet (segon a l'esquerra) i Navarrete (segon a la dreta) a la porta del Ministeri

La reunió  va ser un fracàs: De nou el govern de M.Rajoy (PP) a través de la Directora General de l'Aigua, Liana Sandra Ardiles, decebia els alcaldes i deixava ben clar que  el govern de Rajoy, una vegada paralitzat el projecte en el 2011, no l'aprovaria de nou ni l'executaria.

Però vist el perill que el Vaca representava per a la població de Tavernes, més encara després de les inundacions del 1996 i del 2007, el Ministeri es va comprometre a estudiar una separata del projecte que afectaria nomes el casc urbà de Tavernes: la laminació i canalització del riu Vaca al seu pas per Tavernes.

 

L'alcalde valler Jordi Joan va remarcar en la reunió que el projecte era necessari i urgent perquè solucionaria els greus problemes de la ciutat, facilitaria el desenvolupament dels polígons industrials del Pla II, els nous sectors de Marjaletes-Fontetes i Lepant-Riu, i la legalització del Vergeret. 


 

El Passeig Colom i adjacents, 11-09-1996

El Vaca inunda de nit el Passeig Colom (Nit 19-20 octubre 2007)

 

 

El ministeri va prendre nota però la resposta final vindria d'un estudi de cost-benefici per a determinar la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de l'actuació. Una postura que no anem a qualificar però ... ¿Quin  benefici esperava i encara espera aconseguir el Ministeri? ¿No li era prou la tranquil·litat i evitar inundacions de Tavernes com la del setembre del 1996 i la del octubre del 2007?  Ja els hauria de ser suficient. 

 

No, no ha estat ni prou ni suficient. Han passat 6 anys i 5 mesos d'aquell compromís, però segurament encara deuen "estar en ello" i ni  el govern a Madrid de Rajoy, ni el PSOE han avançat un mil·límetre. En pocs dies, eleccions i nou govern: que ens esdevindrà?

 

Compromís va recordar en el 2022 la situació 
 

Compromís Tavernes va presentar a través del senador Carles Mulet una esmena als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) 2022 que demanava una partida de 10 milions d'euros per a permeabilitzar el riu Vaca i solucionar els problemes d'inundacions que pateix el terme municipal.  No es va aprovar.

 

 

Posteriorment va haver una pregunta escrita sobre millores en el Vaca i, en la resposta del govern de Pedro Sánchez, s'esmentava la promesa del 2017, la denominada "Laminació i millora del drenatge de la conca del riu Vaca" al pas per Tavernes que,  es pot llegir, després de 5 anys es trobava encara en el procés d'estudi del cost-benefici. Si eixe projecte s'hagués dut a cap, no caldria cap mota del riu en l'Avinguda de les Corts Valencianes, ni que Tavernes gaste mig milió en l'obra.

Nosaltres reivindicarem i exigirem millores per a Tavernes i denunciarem la falta d'actuació del govern a Madrid, governe qui governe a Tavernes. Per molt que critiquen "el soroll de les cotorres" quan el soroll són les realitats del que vivim dia a dia.