L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

divendres, 28 de juliol del 2023

Jaciment de Bolomor: La recerca de la nostra història a través del temps

 

Una setmana és el temps que queda perquè finalitzen les excavacions ordinàries del 2023 en el jaciment de Bolomor. La previsió és "tancar" els treballs d'excavació el dia 4 d'agost, i a partir d'aleshores com es habitual i sabut, vindrà el treball de laboratori, d'estudi i datació, del material exhumat en l'excavació.

 
Nivell XV: S'aprecia l'aparició del mant estalagmític

 

La campanya d'enguany no ha respost a l'expectativa creada després que l'any passat s'exhumara exhumava en el nivell IV una resta fòssil humana correspon a la mitja cara esquerra d'un jove-adult, i eixa troballa en els darrers dies de les excavacions del 2022 pressuposava una gran possibilitat de trobar altres restés òssies del crani.

 


Nivell XV


"La realitat no ha esta així, per ara", ens indica Josep Fernández, director de les excavacions que arriben enguany a la seua 34a edició, que no perd l'esperança de poder localitzar alguna altra resta en la setmana que resta de treballs. "Una part de l'equip humà treballa en el nivell IV, a la part superior del jaciment, i és un nivell de 125.000 anys  d'antiguitat. L'objectiu que ens havíem marcat era trobar noves restes humanes que pogueren completar el fragment facial de l'any passat. És un nivell es de gran riquesa en material, i cal destacar les restes localitzades de hipopòtam i tortugues" comentava Fernández.

 

 

Nivell IV

 

Un altre equip efectua la seua tasca en el nivell XV, sobre els 300.000 anys d'antiguitat, on està aflorant el basament del mant estalagmític que ens marca ja el final de la sedimentació del jaciment. "Ací es pot observar que les ocupacions humanes són més reduïdes temporalment i  pressuposem que l’activitat de l'home es duria a cap més dins de la cova. En aquesta part inferior hi ha molt poc de material" 

 

 

 

Cal citar entre les troballes més destacables la tíbia sencera de cabra, molt ben conservada, i una punta mosterià  que es pot datar amb 120.000 anys. (fotos de dalt)

L'equip de Bolomor dirigit per Josep Fernández és més reduït que anys anteriors. "Hem fet també una campanya més curta, encara arrosseguem la dinàmica de la pandèmia. És enguany quan la gent s’està agafant de nou al projecte" ens explicava.

 

Un total entre 15 i 17 persones forma l'equip humà (hi ha algunes de la comarca que participen alguns dies a la setmana), i són majorment estudiants i llicenciant procedent de les universitat de Granada, de Madrid, de Saragossa i de València.