L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dijous, 13 de juliol del 2023

La Fundació LIMNE ha estat escollida per a dur a cap el servei de manteniment i seguiment del Llac de la Goleta

 


La Fundació LIMNE ha estat escollida per la mesa de contractació de l'ajuntament per a dur a cap el contracte de  "Servei de manteniment i seguiment del llac de la Goleta", amb un import anual de 15.699,13 euros (impostos inclosos) i durada inicial del contracte de dos anys. A la licitació iniciada a finals de la passada legislatura. L'expedient de licitació del contracte es va iniciar el passat mes d'abril i s'havien presentat l'adjudicatària final, Fundació LIMNE, i Hidraqua.

L'objectiu del contracte i les accions a dur a terme són, principalment, el seguiment de la qualitat de l’aigua mitjançant les  corresponents analítiques, i segons els resultats obtinguts i l’assessorament correcte, adoptar les mesures corresponents. 

 

 

El contracte plantejava entre altres accions la plantació d’helòfits i la revegetació de macròfits flotants i les analítiques periòdiques de l’aigua del llac (Anàlisi físico-químic, anàlisi bacteriològic,  anàlisi de fitoplàncton)

Aquestes actuacions hauran de ser més exhaustives i seguides durant els mesos d'estiu, quan la situació del llac s’agreuja en ser una zona susceptibles a sofrir el procés d’eutròfia, és a dir, una major concentració de nutrients dissolts, sumada a una menor renovació d'aportacions d'aigua i a una major temperatura de l'aigua, que acaba provocant un excés de fitoplàncton i algues. 

 

 

Cal recordar que durant els darrers anys, s'ha minvar aquest procés mitjançant l'oxigenació i recirculació artificial de l’aigua per tal de mantenir un nivell de qualitat mínima de l’aigua i la biodiversitat del llac.

Un altre factor a considerar i que haurà d'abordar la concessionària és disminuir l’elevat nombre de fauna invasora, que amb les seues defecacions empitjoren la qualitat de l’aigua i poden provocar malalties i zoonosis. En aquest punt el contracte assenyala el control per obtindre un nivell òptim de població de la flora i fauna, amb actuacions en l’illa artificial del llac amb poda dels arbres presents i la retirada dels ous de les espècies invasores.

 

Filtres en l'entrada de pluvials al llac
 

A saber, no és un llac sinó un tanc de tempesta i dipòsit d'aigua procedent de la pluja

L’anomenat Llac de La Goleta és va formar de manera natural a partir de la concavitat deixada en els terrenys per les aigües desbordades com a conseqüència del trencament de la presa de Tous l’any 1982.

Davant d’aquesta formació natural, l'Ajuntament la va habilitar com a tanc de tempesta i dipòsit d'aigües estancades sobre tot provinents de la xarxa de pluvials del perímetre del llac de la Goleta. Les aigües d’escorrentia aporten els contaminants arrossegats de les superfícies urbanes per on passen (lixiviats, compostos en suspensió, emissions de vehicles, restes orgàniques...) fins al llac. 

L'aportació d'aigües després de les pluges a poc a poc deteriora la  qualitat de l’aigua i ha calgut posar mesures que n'asseguren la qualitat. Així l'Ajuntament ha construït i posat en funcionament els darrers anys sistemes de filtres en l'entrada de pluvials al llac.