L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 19 de gener del 2022

L'Ajuntament sol·licita a Costes de Madrid una actuació urgent a la Goleta: El cas de la platja de Nules


El govern municipal de Tavernes, tal com dilluns va indicar el regidor d’Urbanisme, Josep Llàcer, de Compromís, es va dirigir a finals de l’any passat al Director General de la Costa y del Mar, organisme depenent Ministeri de Transició Ecològica, per tal de sol·licitar-li una actuació amb caràcter urgent i prioritari en la platja de la Goleta.

La sol·licitud es va enviar després dels temporals de novembre que van destrossar i fer malbé a més de la platja les edificacions situades en la primera línia. El regidor va informar al ple d’aquest document del qual encara no se sap cap decisió des de Madrid, tot i que la pròxima setmana hi ha prevista una reunió en Demarcació de Costes de València i es podria conèixer alguna mesura al respecte.

 Josep Llacer ens confirmava ahir que la sol·licitud anava acompanyada d’un informe dels tècnics municipals on s’explicava amb tot el detall les conseqüències que per a la Goleta i les edificacions havien tingut el fort temporal de pluja, onatge i vent patit pel Golf de València.

L’informe tècnic indicava clarament que la platja de la Goleta “pràcticament ha desaparegut” i com l’Ajuntament va haver d’actuar amb urgència  per evitar que l’embat de les ones ensorraren per complet el cordó dunar i entraren en la urbanització, tot i que no es va poder evitar que el temporal colpejarà directament les edificacions de primera línia i “comprometeren seriosament la seguretat estructural de les mateixes”.

 

El cas de Nules: les costes són competència estatal, no municipal. Per tant,  la responsabilitat és de l’estat, del govern de Madrid tot i que no actua.

 L’informe de l’Ajuntament de Tavernes recorda que segons les lleis vigents i el Reglament executiu de l’octubre del 2014 les obres de “regeneració i recuperació de les platges ostenten la qualificació legal de obres d’interés general” i que correspon a l’Estat la competència dels projectes, finançament i execució de les que calguen.

Sobre aquest punt cal recordar, tot i que de vegades hi ha sectors de la ciutadania que critica l’Ajuntament de Tavernes per no actuar realitzant obres de protecció o altra actuació, que en eixes obres o actuacions no te cap competència sinó que tota la responsabilitat és la Demarcació de Costes com a organisme subsidiari de l’Estat i govern de Madrid. 

 

Nules

Com a exemple de la situació cal saber que aquests dies la premsa ha informat que l’Ajuntament de Nules (Castelló) va actuar pel seu compte en un cas idèntic i va construir eixe mes de novembre un mur davant edificis en perill construïts al voltant de 1950 a la seua platja del Bovalar, quan tenia desenes d'arena que com a la Goleta ja ha desaparegut.

Davant l’acció municipal, la Demarcació de Costes ha incoat un expedient sancionador que qualifica l’actuació municipal de “molt greus”. La resolució s’ha comunicat aquest mes de gener  i sanciona a l’Ajuntament de Nules al pagament d’una primera multa de 22.400 euros, que seria rebaixada a 6.732 si es pagava dins de 15 dies a més de tornar a la situació anterior l’obra feta.

Nules

 Cal indicar que, de seguir la problemàtica,  la multa pot arribar fins als 1’2 milions si  finalment l’expedient sancionador l'incoa el Ministeri. La decisió unànime de l’Ajuntament de Nules ha estat recórrer la multa i l’expedient sancionador en considerar que van actuar davant un cas d’emergència i on primava la seguretat i protecció civil.