L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimecres, 5 de gener del 2022

INFORME: La importància de la ventilació en la lluita contra la covid-19: mesures a seguir segons el CSIC i IDAEA


Una bona ventilació dels espais interiors, particulars i públics,  és clau per a reduir el risc d’infecció  de la covid-19 donat que la via principal de transmissió del coronavirus és de persona a persona, per la inhalació de les petites gotes (els aerosols) que emet un infectat quan tus, esternuda, canta o parla a distàncies curtes i que poden estar en suspensió unes hores a l'ambient.

Si l’aire no es renova i hi ha un infectat, la concentració del virus augmenta i el risc de contagi serà més alt. És important la ventilació com a prevenció en espais interiors o en espais compartits, privats o públics com ara oficines, teatres, cinemes, botigues i hotels. 

 

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Institut d’Avaluació Ambiental i Investigació de l’Aigua (IDAEA) han elaborat una guia per a fer una bona ventilació d’espais interiors i, així, fer-los més segurs.  La resumim:

-         -  Cal fer servir la ventilació natural, especialment creuada, o siga obrir portes i finestres de costats oposats i crear corrent d’aire. És important que sigui continuada, i en els locals públics si hi ha espais connectats, cal obrir les portes i finestres de les zones comunes.

-        -  Els lavabos han d’estar permanentment ventilats i, en els locals públics, si tenen una extracció forçada d’aire, és recomanable que siga ininterrompuda. Per evitar la transmissió fecal-oral del virus, cal que la tapa del vàter estiga baixada en estirar la cadena.

-        -  Si un espai no té ventilació exterior, es pot renovar per ventilació forçada o mecànica, és a dir introduir aire de l’exterior i extreure’n i expulsar-ne des de l’interior. Això ho poden fer les caixes de ventilació o extractors, entre altres aparells. Els ventiladors no són recomanables, perquè poden servir per dispersar les microgotes.

-         - Si les opcions anteriors no són possible, sempre es pot acudir als purificadors d’aire portàtils, que eliminen els virus. Es recomanen els que contenen filtres de partícules d’alta eficiència (HEPA) perquè en retenen entre un 85% i un 99%.

-         -  Es poden fer combinacions de les alternatives, però després de l’ocupació de qualsevol espai, s’ha de ventilar completament i renovar-ne tot l’aire.

Què són els purificadors d’aire HEPA

Els purificadors d’aire amb filtres HEPA –de l’anglès High Efficiency Particulate Air–com els que hi ha en avions i sales d’operacions  són aparells que capturen l’aire del seu voltant i el fan passar per un sistema de filtres que n’eliminen partícules de tota mena, com ara fum, àcars, pols, pol·len, bacteris i virus. Després tornen l’aire, ja net, a la cambra.  Atenció: no és igual un filtre HEPA que un “filtre de tipus HEPA”, que no garanteix que compleixi l’estàndard europeu.

Com garantir que hi ha prou ventilació en llocs públics?

-          Mantenir finestres i portes obertes mentre el local es fa servir. I quan l’activitat s’acabe, obrir-les completament fins a assolir nivells de CO₂ semblants als de l’exterior.

-          - Sempre cal usar ventilació natural o forçada segons les possibilitats del local, però és preferible una ventilació natural creuada.

-    Mesurar la concentració de CO₂ mitjançant aparell però col·locar el monitor en un lloc representatiu del local, on hi haja gent, però evitant la respiració directa dels ocupants o el flux directe d’aire fresc.

   - Aconseguir una concentració de CO₂ estable i mantenir-la, que ha de ser segons l’OMS menor de 1000 ppm (parts per milió).