L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

divendres, 21 de gener del 2022

L'Ajuntament adquireix la casa natalícia de Rafael Chirbes i amb el suport del CVC vol convertir-la en "La llar de la bona lletra"



L’Ajuntament de Tavernes ha adquirit en propietat la casa natal de l’escriptor Rafael Chirbes, fill predilecte de Tavernes i guanyador del Premi Nacional de Narrativa en el 2014 per la novel·la "En la orilla" i, en dos ocasions, del Premi Nacional de la Crítica, per la novel·la "Crematorio" en el 2007 i també per "En la orilla" en el 2014). La inversió ha estat de 75.000 euros i l'immoble està situat al Carrer Lepant número 31, front la Casa de la Cultura.
 
 
 
 

L'adquisició de la casa natalícia de Rafel Chirbes és una demostració ben palesa de la voluntat del govern municipal de seguir potenciant i donant a conéixer el novel·lista valler, i tot això es vol plasmar mitjançant la rehabilitació per convertir-la en el centre neuràlgic del projecte "La llar de la bona lletra". La idea és convertir l'edifici en un centre cultural on poder divulgar la història i l’obra de Rafael Chirbes, però com també d’altres dos escriptors de Tavernes de gran renom, José Monleón, també fill predilecte,  i Joan Vicent Clar. 
 
José Monleón Bennacer va rebre el Premi Nacional de Teatre en el 2004 i el Max de Honor de las Artes Escénicas 2011. Va dirigir el Festival de Teatro Clásico de Mérida entre 1984 i 1989 i va fundar el Instituto Internacional del Teatro del Mediterráneo (IITM). Entre altres distincions té el Premio de Teatro Comunidad de Madrid del 2.000, el Premio Nacional de Periodismo Teatral (1959), el Premio Internacional España por el programa América está cerca de RNE (1985), el Premio Ollantay por la divulgación del Teatre Latinoamericano (1986) o la "Orde de les Arts i les Lletres" de França (1990).
 
Josep Monleón Bennacer
 
Joan Vicent Clar, va ser l’escriptor més jove a aconseguir el Premi Vicent Andrés Estellés de poesia dins dels Premis Octubre, en el 1984, amb el seu poemari "Le sucrier velours".
 
 
L'any 1993 l'editorial "Amós Belinchon" amb el suport de l'Ajuntament de Tavernes va editar "Infinitud de Paisatge", amb les obres completes de Joan Vicent Clar
 
L’alcalde de Tavernes, Sergi González, ha destacat que “per a Tavernes és molt important dur endavant el centre cultural "La llar de la bona lletra", per a divulgar les obres i la vida de tres grans escriptors del municipi i continuar creixent a nivell cultural i històric". L'alcalde ha manifestat estar molt satisfet pel recolzament del Consell Valencià de Cultura, "ja que ens ajudarà a impulsar el projecte i a treballar conjuntament en el futur”.
 
 
Reunió a la Casa de la Cultura amb membres del CVC
 

Aquest projecte transversal i divulgatiu compta amb el total recolzament del Consell Valencià de Cultura (CVC) i avui mateix, dos dels seus membres, Xavier Aliaga i Irene Ballester, han visitat la casa natal de Rafael Chirbes i han mantingut una reunió amb l’alcalde de Tavernes, Sergi González, el regidor d’Urbanisme, Josep Llàcer, la regidora de Cultura, Encar Mifsud, i el regidor de Patrimoni, Miquel Tur, juntament amb la Fundació Rafael Chirbes, per tal d’impulsar el projecte i teixir sinergies per a dur endavant esta iniciativa tan enriquidora per a la cultura.

Els membres del Consell Valencià de Cultura, Xavier Aliaga i Irene Ballester, han coincidit a destacar que “La llar de la bona lletra’ és un projecte molt interessant i amb un enfocament potent. Per al CVC és molt important recolzar esta iniciativa cultural centrada en la casa natal de Rafael Chirbes, per a reconèixer-lo com un dels millors escriptors en llengua castellana i crear xarxes a través de la seua figura”.

Remés pel Gabinet de Premsa i Comunicació Tavernes (21/01/2022  16:24). Ampliades les notes biogràfiques per nosaltres