L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

diumenge, 9 de gener del 2022

La flurona, la nova malaltia que ens pot arribar per infecció alhora de covid i grip

 doctor tomando prueba de hisopo de garganta de paciente masculino, pcr - coronavirus test fotografías e imágenes de stock

Israel va publicar un cas de coinfecció de grip i covid en una dona embarassada no vacunada i que s’havia infectat dels dos virus. El diari anomenava la coinfecció "flurona", combinació de flu (‘grip’, en anglès) i corona, de ‘coronavirus’. La notícia ha causat una certa alarma i ja s’ha confirmat a Espanya alguns casos, excepcionals i que no són més greus que les infeccions úniques de covid o de grip.

L'anunci d'Israel ha tingut una gran repercussió internacional, però no és el primer i altres països han documentat coinfeccions d'aquest tipus des de fa més d'un any, com a Mèxic des d'octubre de 2020 o la Xina des de juny de 2020. Ni tan sols el cas d'Israel és el primer aquest hivern, ja que Espanya va registrar casos el novembre del 2021.

L’any 2020 va ser el primer en què coexistien els virus de la covid i de la grip i les mesures de prevenció covid van fer que no circulara el virus de la grip. L’any passat, amb mesures més relaxades per l’alta taxa de vacunació, els experts temien que les defenses contra la grip s’haurien rebaixat i això podia dur un gran nom de coinfeccions de grip i covid. Finalment, no va passar, i no és van donar casos de flurona.

 asian male doctor holding covid-19 blood sample and rapid test of coronavirus on laboratory background - coronavirus test fotografías e imágenes de stock


La gravetat de la coinfecció depèn del pacient 

És un fenomen poc corrent i–els estudis diuen que entre l’1% i el 3% dels casos de covid poden anar acompanyats de grip i no hi ha, per ara, cap indici que la coinfecció dels virus pot causar una malaltia encara més greu, sobretot en persones vacunades de grip i de covid. Per tant, no hi ha justificació per al renou mediàtic que ha provocat "la flurona" d'Israel, perquè no existeix cap novetat respecte a molts altres casos de coinfeccions documentades anteriorment, ni tampoc hi ha motiu per a l'alarma.

 La grip va a l'alça en les últimes setmanes i és mes probable que s'identifiquen més casos de persones amb grip i Covid-19 de forma simultània, encara que la majoria no s'identificaran. 

Realment no té per què implicar un quadre clínic greu i de fet, la major part de les coinfeccions documentades han estat en pacients amb símptomes lleus, sobretot si aquests estan vacunats contra la Covid-19 i/o contra la grip i no tenen factors de risc. 

No obstant això, en algunes persones el pronòstic pot ser pitjor, perquè la infecció simultània del SARS-CoV-2 i el virus grip pot, per exemple, potenciar els mecanismes inflamatoris.

Tan la covid com la grip són malalties més greus en pacients d’edat més avançada i més si tenen altres malalties o condicionants físics. En el cas de la coinfecció de grip i covid, els més susceptibles d’emmalaltir greument són les persones a qui ja és recomana que és vacunen de covid i grip per les pròpies circumstàncies personals. Aquestes persones si no estan vacunades tenen més risc d'usar ventilació mecànica, d'ingrés en l'UCI i fins i tot de morir.

 

virus background - coronavirus test fotografías e imágenes de stock 


¿Hi ha risc de recombinació del virus de la grip i de la COVID-19?

És improbable que passe i que es generen híbrids o mutants a partir dels dos virus. L'intercanvi de material genètic entre genomes (recombinació) és una cosa que es dona amb freqüència entre virus d'una mateixa família, però és extremadament difícil que un coronavirus com el SARS-CoV-2 intercanvie material amb un virus grip per les grans diferències que existeixen en les "maquinàries" de tots dos agents patògens.