L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

diumenge, 23 de gener del 2022

INFORME: Festival, festival... Situació legal dels festivals a celebrar el pròxim estiu



Ningú no pot posar en dubte que, referent a la platja, un objectiu en les passades legislatures del govern municipal de Compromís era que deixarà de ser un espai només de sol i platja, i cercar altres al·licients per atraure turisme durant l’estiu. I  es va apostar per la cultura musical i de festivals per impulsar el nom de Tavernes com a destinació turística.

Fins i tot Tavernes, en l’actual legislatura, a la Fira de Fitur de Madrid va basar la seua oferta en els festivals i els va vendre als visitants com un atractiu més de la platja i la ciutat. Els primers anys va donar un excel·lent resultat, i el pioner Iboga Summer compta amb molts adeptes tant a l’estat espanyol com a països europeus.

L’entrada del PSOE en el govern municipal no ha canviat gens aquests posicionament i es continua fent una aposta pels festivals en la nostra platja, tot i que les circumstàncies han obligat a canvis. Així i tot, com va quedar pales en el plenari del passat dia 17, no es vol la celebració de festival de qualsevol manera i condició, sinó amb l’acompliment de la legalitat i comptant les promotores dels concerts amb tots els informes i permisos.

 

 

Festival fora de la urbanització de la platja

Els canvis han dut a ubicar les instal·lacions dels festivals fora de la urbanització, en la zona més enllà de l’Entrada de Magraner, en uns terrenys que han gaudit de treballs de neteja dels horts abandonats des dels anys del PAI de Bancaixa, convertits en selves per l’espectacular creixement d’espècies vegetals tapant de vegades el tarongerar.

La neteja d’aquest terrenys ha estat de sempre una demanda de l’Ajuntament als propietaris amb un posicionament ben clar: l’obligació del propietari de netejar els horts per tal d’evitar incendis o haver de patir algun episodi amb problemes sanitaris per ser un viver de cria d’animals, cas per exemple de rates. La neteja de la zona  entra dins de les recomanacions municipals i de les obligacions de la propietat.

Capítol a banda és la construcció d’un recinte tancat,  amb instal·lacions d’unes infraestructures per allotjar i donar suport als serveis de tot tipus que duen aparellats els festival. I ací, com va quedar ben clar en el ple, tot i que l’Ajuntament coneix la voluntat de la  promotora de celebrar esdeveniments musicals, fins ara no s’ha presentat cap projecte concret i ben detallat.

D’ací que el mateix alcalde Sergi Gonzàlez mostrara el malestar davant l’anunci d'un festival nou : el Zevra que tindria com a empresa promotora la maeixa del festival Medusa, tal  com vam publicar. Seria per tant, el quart del pròxim estiu si la situació pandèmica canvia.

 

  

No és prou anunciar un festival o més: calen permisos i molta documentació

Com es va informar en el ple, no es simplement anunciar per la promotora que va a celebrar-se un festival. Calen permisos i llicències per a desenvolupar l’activitat on a més de les actuacions cal pensar en una zona d’acampada, escenaris, instal·lacions de so i llum (encara que siguen per generadors portàtils), zona de restauració... i per a tot això caldran permisos  tant de l’Ajuntament com d’altres Administracions autonòmiques, perquè no es pot oblidar que com la mateixa empresa promociona en xarxes, es vol ocupar un espai equivalent a 10 camps de futbol i això suposaria una ocupació superior a les 70 fanecades, per parlar en mesura de superfície més habitual o si voleu més de 6 hectàrees.

I com es va dir en el ple, s’han de presentar documents en companyia el projecte, per ara inexistent a l’Ajuntament. Com va confirmar el govern municipal hi ha un paper amb un esboç però cal un projecte seriós, ben dibuixat sobre plànol, que s’haurà de presentar per obtindré els permisos d’activitat junt a informes tècnics sobre les afeccions al patrimoni del sol, paisatge, la inundabilitat en ser zona afectada pel Patricova i fins i tot l’afecció ambiental en ocupar terrenys de l’espai Xarxa Natura 2000.

Moltes exigències en documents que a hora d’ara no estan, d’ací el malestar expressat en el ple per l’alcalde per anunciar esdeveniments que no tenen encara cap permís.

Com s’ha pogut vore en les xarxes, hi ara mateix anunciats per a l’estiu quatre grans concurs de diferent estil i atractius per a diversos sectors: El primer seria l’Octopus anunciat entre el 8 i l’11 de juliol, el Zevra anunciat fa poc entre el 21 i el 24 de juliol, l’Iboga Summer que seria entre el 27 i el 30 de juliol i el  Mediterránea Festival ja per al mes d’agost, entre el 19 i el 20.

S’obri per tant un compàs d’espera a l’espera d’esdeveniments i presentació de documents que ja quasi a finals de gener, no es pot demorar massa atés que la infraestructura i els permisos no són cosa d’un dia. Temps al temps per tant.