L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.937
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:36.452

dimecres, 5 de gener del 2022

La via ferrada "Pas de Cabres" de Tavernes: un atractiu potenciador dels esports de muntanya

 

L’Ajuntament de Tavernes, en col·laboració amb el Centre Excursionista valler (CETV) ha millorat la via ferrada denominada “Pas de Cabres” i se n'ha procedit també a l'homologació per tal que siga segura a l'ús pels muntanyencs.

Aquesta via ferrada, com ens ha explicat el president del CETV, Vicent Felis, va ser instal·lada ja fa anys pel CETV, i era coneguda majorment per els muntanyencs de Tavernes que l’han usada en distintes ocasions, però no ha estat donada a conèixer perquè li mancava l’homologació, i això podia dur a problemes en cas d’accidents. 
 

“Es una via ferrada que per la ubicació i les vistes que s’albiren des del seu recorregut, serà un atractiu més del paisatge de Tavernes i la Valldigna, i amb tota seguretat que serà visitada per molta gent” ha indicat Vicent Felis.

La via està instal·lada en la Muntanya de les Creus, amb un longitud superior als 2 km. i un desnivell sobre els 130 metres, i quasi en la seua totalitat està equipada per cable d’acer i grapes. “Perquè complesca la normativa, s’han habilitat dues rutes d’eixida per poder abandonar la via ferrada en cas d’emergència” ens indicava Vicent Felis.
 

El Centre Excursionista ha participat en els treballs d’adequació per garantir una via ferrada segura i de qualitat per als amants de l’escalada. El passat mes de novembre començaren els treballs de millora, amb la instal·lació dels elements que cal per a l'homologació, per a la qual cosa l’Ajuntament havia disposat una partida d’inversió que també tenia aquest objectiu i, a partir d’ara, ja homologada, donar-la a conèixer a tots els muntanyencs.
 
 
 
Després d’acabats els treballs d’adequació i millora s’han dut a cap les proves de càrrega dels ancoratges que han de garantir la seguretat dels usuaris amb l’acompliment de la normativa vigent. La pràctica dels esports de muntanya és una activitat de risc, i per això cal tindre una correcta formació en la progressió per muntanya i per vies ferrades abans d’usar la de “Pas de Cabres”. 
 
 
La via ferrada constitueix habitualment un itinerari per zones escarpades de muntanya, moltes vegades en vertical, equipat amb material com claus, grapes, preses, passamans, graons ancorats a la roca... per facilitar arribar a zones de difícil accés de manera segura, sobre tot a persones no expertes en escalada. Per això, com passa a la via ferrada “Pas de Cabres” vallera que s’instal·le un cable d'acer al llarg del recorregut que, amb els elements de muntanya adients fixats en el muntanyenca, li assegura no caure.