L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

divendres, 10 d’agost del 2012

El Grup Muntanya Valldigna (GMV) denuncia la tala de pins en la Muntanya de les Creus.

  

L’entitat valldignenca ha denunciat la tala i trosseig de gran quantitt de pins prop del mur de defensa de Tavernes. Els pins són dels primers que es plantaren sobre els anys cinquanta i s’han talat per estar davall o prop de les línies de mitja tensió que discorren paral·leles al mur, sense tindre en compte que fan de protecció en l'actualitat.

El GMV afirma estar en desacord com s'ha fet la tala indiscriminada, perquè que en l'actualitat els pins feien una clara funció preventiva i defensiva: ajudaven a parar les caigudes de pedres de la muntanya de les Creus, com tots els veïns de la zona van poder comprovar els anys 1997 i el 1998 quan van haver importants despreniments de la muntanya.

Fa uns anys es van instal·lar tanques de ferro per a protegir la població de la possibilitat de caigudes de pedra de la muntanya, una missió que complementen els pins com a barrera natural. No s’entén per tant com pins d'una considerable grandària s'han tallat sense ningun tipus de mirament, fins i tot, alguns situats entre les mateixes tanques de protecció.


El GMV considera al respecte del treball fet que s'han podat sense cap criteri, tant visual com la del propi arbre, condemnant-los a la mort en pocs anys i veu un greu perill per als veïns que seguesca la tala indiscriminada en aquesta zona de la Muntanya de les Creus. “És una tala massiva inexplicable, una agressió on prima el benefici econòmic per sobre de la seguretat de la població i la conservació de l'ecosistema, així com la seua funció de muntanya pública per a gaudi dels ciutadans”. Una altra repercusió negativa serà  sobre les aus que nien en les copes dels arbres.

L’entitat creu que no té sentit ni base científica que un arbre es talle perquè incomoda a una línia de mitjana tensió, que es pot canviar de lloc, i més quan fan funció de seguretat, per tant comsidera que, a més de protegir els arbres, cal desmantellar o traslladar la línia de mitjana tensió a altre lloc on no puga afectar els pins d'esta zona i, a més,  sol·licita que continúen els treballs de reforestació de la zona. 

 

I qui talla els pins? - preguntem nosaltres. Sabem que hi ha reglament, una norma, que facilita tallar els arbres que poden afectar les línies per evitar els curts-circuits. Però el reglament de vegades xoca amb la realitat i ací al nostre poble, a la Muntanya de les Crues, parlem de pins que fan tasca de protección, de complement a les tanques metàl·liques que es fixaren en el seu moment com a protecció dels perills i riscos geológics. I qui els talla? - No ho sabem, però si hem de fer cas al que és habitual ho farà alguna empresa o treballadors en nom d’Iberdrola.

- Basat en la nota remesa pel GMV, autor de les fotografies.