L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimecres, 1 d’agost del 2012

Compromís aconsegueix via judicial que l'Ajuntament de València li retire a Franco el títol d'alcalde honorífic, a la qual cosa s'oposava el PP.

Retirada estatua de Franco. AP


El Jutjat del Contenciós Administratiu número 5 ha ordenat a l'Ajuntament de València que retire el títol d'alcalde honorífic al general Francisco Franco i deixa sense efecte l'acord del ple municipal de 29 de juliol de 2011, votat pel PP, que mantenia eixe càrrec en rebutjar una moció presentada per Compromís per a retirar eixe títol honorífic dictador.

Compromís en eixe plenari va recordar que l'1 de maig del 1939, l'Ajuntament de València va nomenar a Franco alcalde honorari i destacava que "33 anys després de la promulgació de la Constitució, mantenir la distinció a favor del màxim responsable de la revolta militar i posterior dictadura, atempta clarament contra l'ordenament jurídic". Compromís afegia que la retirada del títol d'alcalde honorari es troba dins dels casos d'aplicació de l'article 15 de la Llei de la Memòria Històrica.

L'Ajuntament de València, governat amb majoria absoluta pel PP, es va oposar a la petició de Compromís i va al·legar, entre altres, "amb la mort de qui va ser nomenat alcalde honorari es va extingir la seua personalitat civil i el dret honorífic que se li va concedir" i també assenyalava que ací no és aplicable l'article 15 de la Llei de Memòria Històrica.

El jutge, en la sentència, assenyala que si és d’aplicació la Llei de Memòria Històrica que estableix en l'articule 15 que les administracions públiques "prendran les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura". El jutge afig que la retirada del títol ha de ser contemplada en els supòsits que la llei fa en aqueix articule 15 "ja que qui ostenta aquell títol no va accedir a la Prefectura de l'Estat per les vies democràtiques".

Incompatible' amb la Constitució

El jutge considera també que el títol honorífic concedit per l'Ajuntament de València al general Franco "resulta incompatible amb la voluntat del legislador constituent de 1978, proclamada en el preàmbul de la Constitució", d'establir "una societat democràtica avançada". També és "incompatible" amb l'article 1.1 d'aquesta carta magna, en el qual es refereix que "Espanya es constitueix en un Estat social i democràtic de Dret, que propugna com a valors superiors del seu ordenament jurídic la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític".

El PP, que es va manifestar sempre en contra de la petició de Compromís, ha dit per boca del vicealcalde de València, Alfonso Grau, del PP, que no recorrerà la sentència.
-