L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimarts, 14 de desembre del 2021

Un enllumenat modern i més eficient per al casc urbà i la platja l'any que ve

L’Ajuntament va aprovar amb els vots de Compromís, PSOE i Esquerra destinar una partida de 1'2 milions en el pressupost del 2022 per la substitució i millora de l'enllumenat del casc urbà i la platja. És la gran inversió contemplada en el pressupost, però tot i això la dreta local, PP i Ciudadanos van votar en contra.

Aquest projecte va arrancar la passada legislatura, quan el govern de Compromís aprovava en ple la denominada “Memoria Jurídica” redactada pels tècnics municipals per facilitar una concessió de servei. Ara, uns anys després, la previsió d'execució del projecte ha canviat i també compta amb un major recolzament (Compromís, PSOE i L'Esquerra), perquè només la dreta local (PP i Ciudadanos) s'ha quedat en el "no" i no l'ha aprovat en els pressupostos

 

Ple abril 2019: Només Compromís vota a favor de la "Memòria Jurídica" per facilitar el canvi d'enllumenat

Ple desembre 2021: Compromís, PSOE i Esquerra aproven el canvi d'enllumenat en aprovar el pressupost

El projecte ha de solucionar els problemes de falta d’il·luminació en molts punts de la ciutat i platja i eliminar les constants avaries d'un enllumenat vell, de més de 30 anys, on els governs anteriors del PP no executaren cap inversió completa per millorar la instal·lació. També es podrà eliminar el caos existent en els cascs urbans de Tavernes i platja,  creat al llarg de vora 40 anys perquè, quan s’ha modificat algun sector del poble o platja, els models de fanals han estat distints i diferents.

El govern municipal té enllestit el projecte, tal com va avançar en un passat ple l'exregidor de Compromís, Enric Chofre, i amb objectius afegits de sistemes de prevenció d’avaries i  ampliacions i modificacions generals per aconseguir la millora amb implantació de noves tecnologies i eficient gestió energètica.

Una apagada en la platja durant un temporal pel mal estat d'instal·lacions, cosa que eliminarà el projecte

 

Canvi en el sistema de finançament de la millora

El govern de Compromís per fer front a la despesa milionària i en base a la Memòria Jurídica aprovada en el ple municipal, va plantejar en la passada legislatura un sistema d'externalització del servei, semblant al que tenim de l'aigua potable o l'arreplegada del fem.

Ara tot això s'ha oblidat i en el pressupost del 2022, es contempla un préstec i serà l'Ajuntament qui executarà tot el projecte. La bona situació de l'economia municipal i unes arques sanejades aconseguides pel govern de Compromís els darrers anys permet, sense problemes financers, accedir a un préstec que pot arribar als 1'2 milions. No hem d'oblidar que el deute actual (4'5 milions) està al voltant del 26% del pressupost, molt lluny del 125% de deute que va deixar el govern del PP.

El canvi d'enllumenat a sistemes més eficients permetrà a l'Ajuntament rebaixar la factura anual d'enllumenat públic, que està sobre els 250.000 euros anuals, i també eliminarà moltes de les despeses de manteniment actuals per l'estat del servei. La millora i canvi a leds pot aconseguir un estalvi energètic sobre el 60-65%.
 

Els Sequers amb il·luminació nocturna. El projecte millorarà l'enllumenat amb llums més eficients
 
Una altra de les millores evidents serà eliminar el caos de models actualment existents en els cascs urbans de Tavernes i platja  creat al llarg de vora 40 anys i on cada vegada que s’ha canviat algun sector del poble o platja s’ha fet amb models distints i diferents.

L’enllumenat públic de Tavernes es composa de 26 centres de comandament repartits pel casc urbà i la platja i centralitzen un total de 3.087 lluminàries. Aquestes lluminàries estan enceses un total anual de 4.308 hores  i  suposa a l’any una potencia de 356,268 kW (només lluminàries), amb un cost anual al municipi sobre els 250.000 euros.