L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

divendres, 31 de desembre del 2021

¿Quan l'Administració central - i també l'autonòmica- prestaran l'atenció que cal i mereix el jaciment de Bolomor?

 

Hi ha fets i realitats indubtables i indiscutibles, almenys des del punt de vista de la investigació i de la ciència. Així ningú no posa en dubte que Bolomor, a Tavernes:

- Potser el jaciment paleolític més important del País Valencià, i un lloc on per les troballes i restes òssies humanes podem considerar la primera llar al territori valencià.

- Les troballes de foguers al jaciment el converteixen, potser, en el més important de la península i un referent a tota Europa quan a la domesticació i ús del foc per l'home, amb el comporta de socialització i naixement del llenguatge.

- Les troballes i exhumacions s'allarguen en una cronologia de més de 300.000 anys i permeten conéixer tot sobre l'activitat de l'home de Neandertal, fins i tot amb descobriments quan a la seua dieta que no s'havien descobert en altres jaciments del món i que han trencat molts motlles sobre aquests ancestres.

 

I ací podríem desgranar un llarg reguitzell d'altres punts importants, posats en valors pels investigadors i que, per vàlua científica, haurien de ser prou motiu perquè les institucions estatals i valencianes el portaren en safata de plata i li prestaren l'atenció que mereix. Segur, i ben segur, que si el jaciment s'ubicara a la Comunitat de Madrid,  a Castella-Lleó o fins i tot a Cantàbria o en altres comunitats,  tot el que hem dit hauria estat motiu suficient perquè les firmes de l'Ibex-35 -entre altres- i les administracions s'abocaren en les ajudes a la investigació i en la construcció d'eixe Centre d'Interpretació que, a poc a poc, l'Ajuntament de Tavernes va fent, en fases quan hauria de ser un projecte, com a mínim autonòmic, de tots els valencians i  valencianes.

 

Plànol del Centre CAREX
 

Tot i la importància, a nivell autonòmic només la Diputació a través del Museu li ha prestat sempre ajut i atenció permanent, i també la Diputació en la passada legislatura i mitjançant l'àrea de Turisme dirigida per Pilar Moncho, de Compromís, va donar una subvenció a l'Ajuntament per a la compra dels terrenys i les primeres actuacions en el Centre d'Interpretació. Això esperàvem també en aquesta legislatura, una continuïtat, ajudes per a les obres, pensant en el bon veïnatge que hi ha amb l'actual diputat socialista i alcalde de Cullera i la importància intrínsica que el jaciment sempre ha tingut en eixa Administració. Però....

Mentrestant, el govern de Compromís de Tavernes fa anys que, a través dels seus representants al Congrés i Senat de Madrid,  esmena els pressupostos demanant el que és un gra d'arena dins del mils de milions del PGE: mig milió d'euros per avançar les obres, posar en valor el jaciment i oferir-lo a la visita de tots els ciutadans amb les millors condicions. Una lluita callada que, any rere any, no reix perquè l'esmena és votada majorment en contra, governe PP o ara governe PSOE.

Enguany, de nou Compromís Tavernes ha presentat l'esmena de mig milió als Pressupostos Generals de l'Estat 2022 (PGE) per a les obres del centre CAREX del jaciment paleolític de  Bolomor. De nou l'esmena ha estat rebutjada, enguany amb el vot en contra del PSOE.

I tanquem amb la pregunta inicial del titular: Quan  les administracions -estatal i autonòmica- li prestaran al jaciment l'atenció que mereix?