L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 30 de desembre del 2021

Un despreci a la figura de Rafael Chirbes i per extensió a tot allò que representa la seua obra literària

 

 Ha estat:

- Finalista del premi Herralde amb "Mimoun"

- Premi SWR-Bestenliste de Alemania per "La larga marcha"

- Premi de la Crítica Valenciana per "La caída de Madrid"

- Premi Cálamo por "Los viejos amigos" 

- Premi de la Crítica, Premi de la Crítica Valenciana, Premi Cálamo, Premi Dulce Chacón per "Crematorio"

- Premi Nacional de Narrativa, Premi de la Crítica Valenciana, Premi Francisco Umbral, Premi ICON al Pensamiento per "En la orilla".

- Autor traduït a molts idiomes no peninsulars

I a més, novel·lista, assagista, crític gastronòmic, articulista de viatges, etc. En resum, i com és amplament reconegut, un dels referents de la literatura en castellà de finals del segle XX i principi d'aquest XXI i, finalment, és fill de Tavernes i fill predilecte nomenat per l'Ajuntament en reconeixement a la seua vàlua literària i els valors de la seua obra en defensa de la democràcia, la llibertat i la memòria històrica: Parlem de Rafael Chirbes.

 


Compromís Tavernes va presentar una esmena als Pressupostos Generals de l'Estat 2022 (PGE) per valor 1'2 milions d'euros per a procedir a la rehabilitació de la casa natalícia de Rafael Chirbes, i amb una reforma integral, que siga el lloc on dipositar part de l'arxiu documental i gràfic de la "Fundació Rafael Chirbes", i que l'edifici servís com a residèncià d'arts i ciències humanes. 

L'esmena i la petició de Compromís ha quedat en no res després que els partits majoritaris, els que decideixen majorment els resultat de les votacions - parlem del PSOE i del PP - hagen votat en contra d'una iniciativa que potenciava més la figura de Rafael Chirbes dins del context general de la literatura en castellà contemporània. 

No sabem quin argument poden donar per al vot en contra, sobre tot els diputats valencians. Potser els era massa difícil recolzar una iniciativa que posava, més encara, en valor un escriptor que resulta molest a molts sectors en tant que és un fidel testimoni, primer d'un temps obscur, de la dictadura franquista que denuncia, i després de la corrupció de la societat espanyola de les darreres dècades. Un escriptor que a més, no va amagar mai el seu posicionament polític ni tampoc la seua sexualitat, que queda palesa en les seues obres i sobre tot en les darreres  pòstumes: "París Austerlitz" i "Diarios. A ratos perdidos 1 y 2". 

Siga com siga, per a nosaltres els vallers i valleres, Rafael Chirbes, és i serà un geni de la literatura en castellà, i sobre tot un valler il·lustre, molt il·lustre. I tots els vallers i valleres, i fins i tot els valencians i valencianes, hem rebut plegats una bufetada en forma de vots de menyspreu a un dels fills de Tavernes i alhora un dels millors novel·listes moderns.