L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

divendres, 10 de desembre del 2021

PLENARI DESEMBRE 2021: L'Apocalipsi a Tavernes, segons la dreta local, a l'hora d'aprovar el pressupost 2022



El consistori va aprovar ahir el pressupost del 2022 amb els vots a favor del govern municipal (Compromís i PSOE) i l'Esquerra. La dreta local (PP-Ciudadanos) va votar en contra. El pressupost municipal aprovat, 17.142.118 d'euros, potser siga el document més important de tot l’Ajuntament perquè la gestió de la ciutat gira al seu voltant en marcar les quantitats que fan possible el pagament als funcionaris, les inversions, les despeses de manteniment, tots els serveis que ofereix l’Ajuntament, pagament de deute, etc.

El debat del pressupost del 2022 va ser un "deja vu", el mateix d'ençà del 2011, i d'això ja en fa 10 anys: en el fons la repetició un any més que, ens quedem sense escoltar cap proposta concreta de la dreta local per incloure en el pressupost. La dreta local va criticar el pressupost presentat pel govern municipal però no va ser capaç de presentar unes esmenes argumentades, amb una proposta econòmica de modificació de partides que l’avale, o siga: que s'incloga això o allò, i per tant nosaltres proposem que es modifique tal o qual partida, com pertoca i es norma fer.

L'alcalde en funcions, Josep Llàcer, els recordava que havien forçat un ple extraordinari on demanaven baixar impostos i on no van presentar cap proposta, i ara mes i mig després es presentaven en el ple del pressupost sense cap referència sobre eixe tema ni sense cap proposta per incloure en el pressupost.

La intervenció dels dos portaveus dels partits de la dreta local (PP-Ciudadanos) es va dedicar més a la critica sense propostes i a donar una visió apocalíptica, i del tipus de amb aquests pressupostos ens n'anem a la ruïna, aquests pressupostos no aprofiten per a a res i menys per a Tavernes, no estan pensats per al poble, són irreals, estan mal fets, són molts roïns, no solucionen els problemes dels veïns, etc. 

Els pressupostos presentats i aprovats anit recullen les obligacions de pagaments (sous de funcionaris, serveis municipals, deute...) i els ingressos (IBI, fons rebuts de l'Estat...) com tants anys i anys, però ahir semblava que amb els del 2022 s'acabava el Món i Tavernes quedava en situació post-apocalíptica amb la seua aplicació. No anem a repetir els qualificatius exactes que es van escoltar ahir en el ple sobre el pressupost per respecte els lectors i lectores, però si a algú els interessa només cal que visionar el "debat del pressupost", per dir-li algun nom al "deja vu".

I per a mes "inri", comprovar com la portaveu del PP després d'haver obert la "caixa de Pandora" en la seua intervenció, indicant-li al govern municipal, però especialment a Compromís, de quin mal havia de morir - mal electoral, clar- i tot el que quedava per acabar (piscina, enllumenat, col·lector...) volia obviar allò que és la història recent de Tavernes i que és massa coneguda.

Una història que li va recordar en un resseguit de "zasques": que la gestió nefasta dels governs del seu partit van arrossegar a l'Ajuntament a la ruïna econòmica, que Tavernes va tindre prohibit pràcticament fins el 2018 fer cap inversió ni obra per mandat del Ministeri d'Hisenda i del ministre Montoro del PP, que fins l'octubre del 2018 no va haver una sentencia judicial que aprovava recuperar la piscina i que va ser del poble en gener del 2020, després de pagar la liquidació, que l'any 2007 el govern del seu partit va aprovar un "catastrazo" que pujava al doble els valors dels immobles i l'IBI i que Compromís ho ha corregit amb cinc (5) baixades dels valors cadastrals des del 2014, un 35% del valor total,  que ha suposat que els vallers i vallers paguem molt menys IBI del que pagaríem si encara s'aplicara els percentatges del PP.

Josep Llàcer fa exercir d'alcalde en funcions en aquest ple

 

I ací, l'alcalde en funcions Josep Llàcer demostrava a la dreta, amb números del Ministeri d'Hisenda, que Tavernes té un coeficient d'IBI que està en la meitat de la majoria de les ciutats valencianes (Tavernes 0'53, Gandia 0'97, Cullera 0'93, Carcaixent 0'875, Oliva 0'605, Alzira 0'6762, Catarroja 0656...),  o també que el govern de Compromís no ha pujat impostos i taxes des de l'any 2012 i que tampoc es pujaran en el 2022. 

Els qualificatius negatius de la dreta local, especialment de la portaveu del PP dirigits als pressupostos que any rere any ha aprovat Compromís, i que qualificava també de "fum", de "vendre fum", era respost per Josep Llácer, que venia a dir-li que amb eixe "fum" Compromís havia rebaixat el deute de 28 milions (el 125%) deixat pel PP a 4 milions (40%) i  han permés pagar 2 milions que el PP devia a Diputació, 3'5 milions en factures en caixons, 2 milions de l’aparcament i executar obres com el col·lector, entre moltes altres inversions i realitzacions en els carrers dels pobles. 

La dreta local també va criticar que els pressupostos municipals es tanquen amb superàvit des del 2018. Era el resultat de 7 anys, des del 2011, de fer una bona gestió pressupostaria i econòmica, un romanent positiu que, com recordava Llácer, ara no es poden encara incloure en el pressupost del 2022 perquè no està tancat el del 2021, però serviran com s'ha fet fina ara per a finançar noves obres i pagar deute municipal. L'alcalde en funcions els assenyalava que preguntaren als veïns i veïnes si volien més uns pressupostos que acaben any rere any en positiu, amb estalvis, o si volien els del PP, sempre en negatiu i augmentant el deute municipal, i on el darrer pressupost del seu govern es va tancar amb 4'5 milions de dèficit.

Després de ser un tema explicat mil vegades i que tots els anys apareix en els pressupostos, veiem que la portaveu del PP encara no té gens clar que el romanent d'un pressupost no pot passar directament a ser una partida del pressupost de l'any següent. .

Això sí, el que no hem escoltat enguany en el pseudodebat del pressupost és a la portaveu del PP dir que les esmenes i propostes ja les presentarà al llarg de l’any, en els plenaris. Deixant de banda que les esmenes/propostes del pressupost cal presentar-les quan pertoca i on cal, és a dir ahir en el ple cosa que mai no han fet, potser enguany no ho ha dit perquè no li retragueren que al llarg de l'any mai no han presentat una modificació de pressupost avalada amb xifres i números.

En resum, un nou "deja vu" on es canvia alguna coseta en la forma, mai en el fons, i de nou un any més la tàctica de la dreta local de distraure el ciutadà i fer que no es fixe en els temes fonamentals, amb una desqualificació apocalíptica dels pressupostos i desviant el seu discurs a temes que no són del pressupost. 

I pensar que paguem dietes i indemnitzacions perquè, quan arriba el moment  i el millor és l'aprovació dels pressupostos, no ens oferesquen cap proposta argumentada i avalada per xifres per a millorar Tavernes, només la seua visió apocalíptica, com si no en tinguérem prou d'Apocalipsi amb la desfeta que deixaren Tavernes en el 2011.