La marxa de protesta entre Favara i Tavernes impulsada per les organitzacions i associacions agrícoles valencianes Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), ASAJA Alacant-Joves Agricultors, La UNIÓ de Llauradors i Ramaders, la Coordinadora Campesina del País Valencià (CCPP-COAG) i la Unió de Xicotets Agricultors i Ganaders del País Valencià (UPA-PV) ha finalitzat amb una concentració en la plaça Major.
Així, la Plaça Major de Tavernes s’ha convertit en el punt d’encontre de moltes persones que, al llarg de la seua vida social o política, han lluitat i han recolzat sempre les accions en favor del nostre camp. També molts llauradors vallers i de les veïnes poblacions, membres de la corporació municipal i també molts veïns i veïnes que han eixit al carrer per a donar suport als agricultors valencians, s’han reunit en la plaça vallera.
En la foto, els regidors d'agricultura d'Oliva i de Tavernes, els exregidors de Cullera i Tavernes i Salvador Juan d'AVA |
Carles Perís (Unió), Emili Enguix, regidor agricultura, Cristòbal Aguado (AVA) |
La concentració no ha estat, si hem de fer cas comentaris d’alguns
presents, tota la nombrosa que alguns
haurien volgut vore i caldria esperar donada la situació del camp valencià, i
així assenyalaven que hi havia molts tractors però no massa gent si pensem
quanta afecta el sector citrícola i agrícola del País Valencia, remarcant que
tot no pot quedar en critiques i queixes en els bars però després no recolzar
com cal les accions que es programen per reivindicar millores en els
camps. De totes maneres, ha quedat
patent la denuncia del camp valencià, sempre perjudicat i usat com a moneda de
canvi per a altres sectors productius espanyols.
La concentració en la nostra ciutat ha comptat amb el recolzament de Tavernes i del seu Ajuntament han donat suport a la concentració en defensa del camp valencià que exigia, entre altres demandes solucions a la preocupant pujada dels costos de producció (carburants, fertilitzants, llum, pinsos, etc.), el baix preu dels productes en origen i els acords comercials amb l’exterior.
La crema de banderes de Sud-àfrica, Egipte, Holanda , Argentina junt a les taronges per terra escenifiquen el malestar de les importacions sense mesures de control no tan estrictes com les que s'apliquen ací. El camp valencià demana reciprocitat.
Els representants de les associacions, especialment Carles Perís (Unió) i Cristóbal Aguado (AVA), recordaven com la llei de la cadena alimentària es modificava aquest passat dijous pel Ministre Planas, però no es confia en la llei perquè no acaba mai de desenvolupar-se, sempre és queda en paper mullat. I una de les qüestions bàsiques es l’equilibri, que desaparega la diferència existent entre el productors i distribuïdors.
També han demanat la revisió i aplicació dels articles 16 i 24 ( salvaguarda) de l'acord amb UE i estats de la comunitat per el desenvolupament d'Àfrica meridional. I un altre punt remarcat és el tractament aplicant el fred com a millor manera, segons el Comité de Gestió de Cítrics, per combatre les diferents plagues (cotonet, falsa arna) que han suposat les importacions.
L’alcalde de Tavernes, Sergi González, recordava que "els problemes que asfixien la nostra agricultura són coneguts: la importació de productes de fora fruit d’acords comercials que no ens beneficien, cost de fertilitzants, energia, carburants... pugen mentre els preus van a menys, a més d’una PAC que tot plegat fa la situació insostenible".
L’alcalde reclamava governs que lluiten pels nostres interessos i que no accepten qualsevol pacte quan es negocia a Europa el futur de les economies d’Espanya o del Mediterrani.
Sergi Gonzàlez reivindicava Tavernes com a poble llaurador i afirmava que l’Ajuntament donarà suport i defensarà que els nostres agricultors tinguen un horitzó de vida digna i es valore com cal el treball que fan dia a dia al camp, perquè sense agricultura, no hi ha futur.
El regidor d’Agricultura, Emili Enguix, ha remarcat que Tavernes viu la preocupació que pateix el camp valencià i, més en concret, les de les poblacions de la Safor i Ribera. “Tenim una llarga tradició agrícola i en particular cítrics que es un dels principals motors de la nostra economia i fa que els pobles tinguen vida, estabilitat en el treball, en definitiva futur, per tant com Ajuntament i responsable de la Regidoria d’Agricultura estem al costat i donem suport a aquesta marxa reivindicativa que fa la gent del camp”,
Per últim, confiava que l’acte fora el punt de partida perquè les administracions i entitats que tenen les competències en matèries que afecten al sector de l'agricultura i ramaderia, comencen a plantejar-se les circumstàncies i dificultats que travessa el camp i donen solucions i respostes per la continuïtat de l’activitat, tan necessària com imprescindible.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada