L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 13 de desembre del 2021

ESMENES ALS PGE 2022: 6- Compromís demana que 10 milions dels PGE 2022 solucionen els problemes de l'AP-7 en creuar el riu Vaca

 

Compromís Tavernes ha presentat a través del senador Carles Mulet una esmena per a debatre en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) 2022 on sol·licita destinar una partida de 10 milions d'euros per a permeabilitzar el riu Vaca i solucionar els problemes d'inundacions que pateix el terme municipal.
  
 El text de l'esmena presentada remarca la importància que té de solucionar el problema existent en l'Autopista AP-7 quan creua sobre el llit del va riure Vaca i que causa un risc d'inundació molt elevat en tot el municipi de Tavernes i gran part del seu terme municipal, ocasionant greus danys materials i econòmics quan es produeixen pluges torrencials. 


 
El text de la esmena,  redactat pel grup de Compromís Tavernes, recorda que la solució dels problemes d'inundabilitat del riu Vaca van ser declarades prioritàries i urgents en 2005 quan es va aprovar el Pla Hidrològic Nacional, però tot eixa urgència i prioritat, l'Estat “no ha realitzat encara cap actuació després de 16 anys”.  I ara, serà Tavernes qui haurà de pagar la mota del Vaca per tal de protegir la ciutat i legalitzar el sector Vergeret, després de la sentència del Tribunal Suprem d'Espanya, declarant il·legals les obres aprovades i executades durant el govern del PP en aquella urbanització.

Inundació del Vaca al  Vergeret

 El projecte de millora del curs del riu Vaca des de Simat fins a la seva desembocadura a Xeraco, comprenia diverses actuacions en el llit entre les quals estaven la canalització al seu pas per Tavernes i la permeabilizació  en l'autopista per a evitar les inundacions i els continus problemes. 

El projecte, que es finançava amb fondos europeus, es va redactar, es va aprovar i va entrar en fase de licitació per a adjudicar les obres, amb un import de 47 milions d'euros de fons d'Europa, però dorm en un calaix des de fa 10 anys, en concret des del novembre del 2011, quan el govern del PP de Rajoy el va eliminar de les actuacions de l'Estat, quan faltaven escassos dies de l'adjudicació definitiva.

 

Anunci de licitació projecte del riu Vaca


Cal recordar també, com a antecedent a aquesta obra, citar la promesa de l'aleshores president de la Generalitat, Eduardo Zaplana, del PP, que en visitar Tavernes després de la inundació de la ciutat l'11 de setembre del 1996, i comprovar l'efecte “pantà” de l'autopista i els danys en els camps i les indústries del Teularet, va prometre obres urgents per a permeabilitzar el Vaca i millorar el llit en el tram del Tol·lo. Tot i la majoria absoluta en les Corts del PP, ni les obres van arribar ni es va procedir a iniciar un expedient o projecte per a executar-les.