L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 4 de gener del 2021

Una onada de fred, a partir del dia dels Reis d'Orient, pot dur nevades a molts punts del territori valencià

 
 
L'anticicló s'allargassa fins al Mar del Nord-Escandinàvia i aïlla una massa d'aire fred al sud-oest del continent europeu, causant una onada de fred que probablement durarà fins als dies 9 o 10. Serà a partir del dimarts, dia 5, quan hi haurà un xoc de massa d'aire: per un costat l'aire fred sobre Europa i per l'altre una massa d'aire subtropical que afectarà Canàries i el Golf de Cadis.
 

 
Una situació complexa  perquè, segons qui s'impose en aquest xoc, podem tindre grans nevades a la península. A la nostra zona hi ha incertesa quan a la neu, però si que s'esperen pluges generals.
 
Aquesta animació permet apreciar l'evolució de les masses d'aire. Els punts i línies més junts és la zona de xoc de les dues masses.



Una situació que pot fascinar si tenim el pensament posat en la neu i anar a vore-la, però per als serveis meteorològics i d'emergències són dies molt tensos. Cal esperar responsabilitat, sobre tot si es compleixen les previsions de nevades. I quedar-nos a casa.
 
Principis de la setmana i dia de Reis
 
Previsió de temperatures dimarts a les 7 del matí

El fred serà la tònica dominant en la península amb nevades a l'interior de les comunitats del Cantàbric, Navarra, oest d'Osca i nord de Castella i Lleó. Pluges a la cornisa cantàbrica i nord de Galícia, així com al nord de Balears.

Unes pluges que continuaran demà dimarts al nord peninsular i poden continuar les nevades en la Serralada Cantàbrica i Picos de Europa. Ací notarem més el fred de matinada, amb temperatures baixes de costum.
 
El dimecres arriba la borrasca pel sud-oest i celebrarem els Reis d'Orient amb molta nuvolositat en la meitat sud peninsular. A la vesprada, l'aire fred començara a actuar amb l'aire humit de la borrasca que arriba pel sud-oest des de l'entorn de l'arxipèlag canari, i produirà pluges en el sud peninsular, molt fortes a Cadis,  i nevades cara a la nit en la zona de Serra Nevada, a cotes  d'uns 400-600 metres. 
 
Zona de pluges i neu per a dimecres
 
Segona meitat de la setmana: Nevada històrica?

El dijous les pluges avançaran del sud cap al centre peninsular, i seran intenses en el sud-oest peninsular. Les Canàries, ben per la borrasca, tindran pluges intenses acompanyades de tempestes.

Aquestes precipitacions seran de neu, si es confirmen els pronostics, a cotes de 400-500 metres en la meitat sud i centre peninsular. Pot nevar en La Manxa, est d'Andalusia, Comunitat de Madrid i sud d'Aragó.
 
Zona de pluges i neu al llarg de dijous


El divendres la borrasca podria desplaçar-se a la Península des del sud-oest i, si totes les previsions s'acompleixen, podrem vore nevades de nou en les comunitats ja dites però també a Aragó, Castella i Lleó, interior del País Valencià i Catalunya, La Rioja i sud de Navarra.

Són previsions, però caldrà esperar ja poc per a confirmar-lo.