L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

divendres, 8 de gener del 2021

Actualitzem la situació de l'oratge a hores d'ara i la previsió fins el diumenge.


L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat l'alerta roja per nevades intenses a l'interior de València. Les pluges en forma de neu podrien deixar nivells de més de 20 centímetres de grossària en 24 hores, amb cota de neu a 500-600 m. L'alerta roja per neu es prolongarà fins demà en tot l'interior de València. Observeu com ara mateix Filomena ocupa el centre peninsular.

 

La previsió del temps a València no anuncia neu en la zona costanera, encara que sí temperatures molt baixes i pluja. Les precipitacions que han seguit al llarg del dia d'avui continuaren demà, encara que més intermitents i podran ser ocasionalment fortes en la meitat nord del País Valencià, amb vent fort en els litorals, que ara estan preemergència per temporal marítim amb ones que poden arribar als 4 metres.

AEMET té activat i ha actualitzat el nivell d'avís a roig per nevades a l'interior de València i Alacant que poden ser copioses a l'interior de Castelló i de València. La sensació tèrmica la notarem prop del 0° encara que el mercuri estiga damunt dels 5 °C.


Perquè el temporal ha tingut tan gran impacte?

La clau és la configuració atmosfèrica sobre Espanya, i la causa de nevades històriques que no es veien des de fa moltíssims anys. La borrasca Filomena és una borrasca atlàntica i portava associat aire relativament càlid i molt humit abans d'arribar a Espanya, per la qual cosa les precipitacions intenses estaven garantides amb la seua presència. 

Però hem de recordar que passava de feia dies, amb una gran influència d'una massa d'aire molt fred, i temperatures per davall del normal. Aquest aire fred ha estat un dels ingredients clau: és necessari temperatures baixes en les diferents capes de l'atmosfera perquè neve.

També ha influït la trajectòria seguida per Filomena, que arribe a la península pel sud-oest, i s'ha situat en el centre peninsular aquest divendres. La circulació de l'aire al voltant de les borrasques injecta aire humit des del Mediterrani cap al centre peninsular, "nodreixen" els núvols que generen majors quantitats de precipitació en forma de neu. En el mapa s'indica l'acumulat probable per al diumenge.