L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dilluns, 18 de gener del 2021

Perillen les activitats musicals i festivals a la platja ¿Adéu als festivals d'estiu a la platja després d'una sentència judicial?


¿Adéu als festivals d’estiu, com l’Iboga, a la platja de Tavernes? Adéu a les activitats musicals de la Mordidita? és la pregunta que ens fem després de llegir la sentència  de la jutgessa del Jutjat Contencioso-administrativo    4  de  València sobre protecció de  drets fonamentals.  El document ens l'ha fet arribar al correu persones pròximes al grup promotor de la querella. No ens ve, com alguns diuen, des de l'Ajuntament.

El grup de persones que han promogut aquest contenciós es consideren perjudicats per les activitats musicals tant de l’Iboga com de “La  Mordidita”. La sentència condemna a l’Ajuntament de Tavernes  “en relación con las actividades Festival de Música Iboga Summer y “La Mordidita Beach  Club”, declarándose vulnerado el derecho fundamental previsto en el artículo 18 de la  Constitución  Española  y  condenando  al  aludido  Ayuntamiento  a  cesar  en  la violación de tal derecho, tomando para ello las medidas necesarias que garanticen la imposibilidad de más inmisiones acústicas y a indemnizar a cada uno de los actores en la suma reclamada de tres mil euros (3.000), más los intereses por la referida cantidad devengados desde la fecha de la reclamación judicial”.

 

La sentència – que és recurrible- obliga a l’Ajuntament a prendre mesures perquè no hi haja “inmisiones acusticas” en els habitatges de les persones que han presentat la demanda.  De la lectura de la sentència es desprèn que cap dels arguments de l’Ajuntament en la defensa ha estat tingut en compte  tot i que són activitats d’uns pocs dies en una platja de marcat caràcter turístic.

¿L’única forma clara i exacta d’evitar una possible contaminació acústica serà no autoritzar festivals com l’Iboga, o una activitat de restaurant amb actuacions musicals com la “Mordidita Beach Club”? Si és així, la platja de Tavernes, que era completament morta fa una dècada, perdrà un dels pols d’atracció més important ara mateix i el principal que ha tingut els últims 8 anys. També es perdrà tota la faena feta pel govern municipal de Compromís quan a  la promoció i treball els darrers últims 8 anys per aconseguir una platja atractiva i amb activitat per als estiuejants.

Festival Sete Sois Sete Luas
 

No es pot obviar que la sentència és un fort colp en contra d’activitats que fins ara havien significat un renaixement de la platja de Tavernes, per la publicitat i coneixença fora de la nostra zona que porten les activitats musicals, amb el que això comporta també d’atractiu turístic. Només cal recordar que Tavernes va promocionar la nostra platja a FITUR, la fira més important de l’Estat quan a turisme, en base també a una oferta important, potser la més important valenciana, quan a activitat musico-cultural al llarg de l’estiu. 

No cal ni dir que la sentencia pot afectar negativament a l’activitat econòmica que perd tota la gran activitat que desenvolupen els dies de festival multitud de comerços, tendes, restaurants i bars de la platja, i fins i tot lloguer d’apartament de la platja, que tenien una font d’ingressos importants per les activitats al voltant dels festivals. Recordem que com a balanç final el 2018, el president d'ACEPLAT indicava un 30% d'augment en els ingressos els dies d'activitat musical.

 

Festival Desllunat

 Els festivals han estat una porta oberta perquè la gent visite i conega Tavernes i, si no fora pels festivals,  ni tan sols es plantejaria de vindre. Són milers d’assistents  que  gaudeixen també de l'ambient, de les nostres platges, de la gastronomia, del nostre paisatge, de la nostra cultura i del caràcter acollidor de la gent de Tavernes i generalment repeteixen i tornen a vindre. I això genera un impacte econòmic que es pot perdre.

En el cas local, també perjudica l’aposta decidida que havien fet ciutadans emprenedors de Tavernes en muntar “La Mordidita” en el que era una aposta ferma i atractiva per a molts vallers i valleres, que disposaven d’un lloc on poder passar una estona agradable, alhora que es donava treball a famílies, músics locals i de la comarca, que podien actuar per amenitzar les vetlades. 
 
Compromís ha impulsat els festivals com a promoció i dinamització de la platja
 

No sabem si la sentència, que és recurrible, obri també la porta a impediments en altres localitats que organitzen festivals i/o activitats musicals a l’estiu com a forma d’atraure el turisme? No ho sabem i és una cosa que caldrà valorar per cada municipi.

Estarem pendents dels efectes de la noticia, el que pensa l’Ajuntament i quines són les actuacions que pensa dur a cap, que segurament seran el recurs a la sentència.