L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

divendres, 22 de gener del 2021

L'Ajuntament confirma l'autorització de Confederació per construir la mota en el Vaca: expliquem el projecte


L’Ajuntament de Tavernes ha confirmat en nota de premsa oficial que ja disposa de l’autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a dur a terme el projecte d’obres d’adequació ambiental i defensa contra inundacions del riu Vaca al pas per la zona sud del nucli urbà de Tavernes.

L’alcalde de Tavernes, Sergi González, ha afirmat que amb aquesta autorització “estem més prop de posar solució als problemes d’inundabilitat del riu Vaca i de finalitzar la urbanització del sector residencial Vergeret. Tot i les dificultats per la pandèmia, continuem avançant en els grans projectes de millora a Tavernes”.
 
El mar de canyes serà substituït per una zona enjardinada
 
En la mateixa línia s'ha manifestat el regidor d’Urbanisme, Josep Llàcer, de Compromís que ha volgut destacar, que “l’execució d’aquest projecte permetrà acabar la urbanització del Vergeret i posar fi a un dels problemes urbanístics de la ciutat. El treball i les gestions durant anys de l’Àrea d’Urbanisme per a solucionar els problemes d’inundabilitat del riu Vaca ja veuen la llum al final del túnel”.

  

La mota i el carril bicipeatonal al costat que formarà part de la Via Verda

Una obra amb implicació de les administracions per abaratir el cost per a Tavernes

 El projecte presentat a Confederació pel govern Compromís en la passada legislatura,  preveu terraplenar i construir una mota de contenció contra inundacions de 2 metres d’alçària i 1,5 quilòmetres de longitud amb geomalles de reforç. Es preveu desglossar el projecte del mur-mota del Vaca en tres unitats d'execució, per poder implicar distints organismes oficials puguen entrar en les obres i en el finançament. 

 

Integració paisatgística i mirador elevat sobre el riu i la ciutat

Una primera unitat seria la derivada de la Via Verda Tavernes-Carcaixent, que venint des de Benifairó pel camí del Pla entraria a Tavernes pel pont del riu i seguiria en el seu trajecte pel costat de l’Avinguda de les Corts Valencianes, o siga  seria una unitat integrada dins de les infraestructures urbanes a executar com a part del mur-mota del Vaca.

El regidor de Compromís, Josep Llàcer, ha estat negociant perquè el carril ciclopeatonal de la Via Verda es contemple dins de les obres urbanes del mur i, per tant, seria sufragada pel Ministeri de Transició Ecològica. 

Reunió Dolors Gimeno-Josep Llàcer i tècnics per tractar l'ajuda al mur

Una segona unitat seria la corresponent a la integració paisatgística i urbana del mur mota, que es faria càrrec l’àrea de Medi Ambient de la Diputació amb un valor sobre els 250.000 euros. Les gestions del regidor Josep Llácer amb l’àrea de Mobilitat Sostenible de la Diputació  i la seua responsable Dolors Gimeno, diputada de Compromís, es plasmarà en un conveni singular que, com vam publicar, la Diputació va aprovar en ple. Haurem d’agrair a la Diputació i als partits que votaren a favor, l’ajuda de 250.000 euros acordada entre Gimeno i Llácer, la quarta part que costa el projecte del mur. El PP de Diputació no va recolzar el conveni, res fora del que ens tenen acostumats quan es tracta de Tavernes.

La part fonamental del projecte gira al voltant de la construcció d’una mota de terra tot al llarg del Vergeret, entre el pont i l’inici del Tol·lo,  a integrar en el casc urbà com a mirador elevat, d’altura variable, i que estaria enjardinada amb espècies autòctones després d’eliminar les foranies, com les canyes.  
 
 
Emplaçament de la comporta de regulació
 
Just en el pont del riu, es col·locaran unes comportes de regulació que normalment estaran obertes i només es tancaran quan el risc d’inundació siga elevat.
 
L’aprovació del projecte per Confederació permet al consistori valler l'inici del procés de licitació i execució de les obres, que tenen un pressupost de vora un milió d’euros.