L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 13 de juliol del 2011

Avui, “Diada del Clot de la Font” i també “Dia de la Sang”


La celebració de la “Diada del Clot de la Font” o del “Dia de la Sang” ha estat de sempre una gran tradició a la Valldigna. Lluny, però encara viva a la memòria, tenim quan la jornada era festa local a les poblacions de la Valldigna i se celebrava amb diversos actos, essent els tradicionals el porrat del Clot de la Font i a Tavernes, la festa del Crist de la Sang. 

El Dia del Clot de la Font era el dia de la paella a la Font, era anar a passar la jornada al camp, era celebrar el porrat i com no era el dia del berenar de la coca oberta de tomaca i pebres, adobada amb tonyina de sorra i de la coca morena i també el dia en què se solia assatjar el primer meló d’Alger de la temporada. No solament era una celebració de Tavernes, sinó de Simat i Benifairó, que l’ha consideren - i és- també seua.

I a Tavernes era també la festa de la barriada del Patro de la Vall, és a dir, les festes de la barriada del Crist o si voleu eren “les Festes de la Granota”, que era el nom amb que es coneixen a Tavernes els actes que s’hi feien en honor del Crist de la Sang.

Encara hi viuen persones que ho recorden, perquè la modernitat dels temps i el canvi de costums, tots unificats per eixa globalitat de vegades mal entesa, ha fet que molts trets de la festa s’hagen perdut.

La festa es resisteix a morir. Avui, al Clot de la Font, organitzat per l’ajuntament tenim a les

11:00 HORES
La POP, animació infantil amb cançons, contacontes i historietes per al paratge del Clot de la Font
11:45 HORES
Demostració del rocòdrom instal·lat pel Centre Excursionista de Tavernes.
19 a 21 HORES
Demostració del rocòdrom instal·lat pel Centre Excursionista de Tavernes.
22:30 HORES. Concert Petita Orquestra Peiotaire. Teatre musical per a grans i menuts.  Tres agronautes d’Amanida Peiot (Francesc Burgos, Hugo Canet i Gerard Vercher) s’acomboien amb el contrabaixista Xavi Alaman (Aljub, Òscar Briz, Carraixet…) per tal de rodar aquesta divertida i atrevida formación totalment acústica, que revisita i actualitza peces del cançoner popular galacticovalencià (que és com dir galaicoportugués) barrejades amb les tonades més jogasseres de la banda de la Valldigna. Tot açò en un espectable per a tots els públics, amb clara vocació interactiva i posada en escena teatral.
Marxem de viatge!
La POP, Petita Orquestra Peiotaire, se’n va de viatge. I vosaltres també. Benvinguts i benvigudes a nostra nau musical, que també és la vostra, si és que hi ha musinaus d’algú. Junts solcarem mars, rius i marjals, seguint el vol del xoriguer, un ocell molt espavilat. Coneixerem una família ben especial, la d’Amparito, filla del mestre, casada amb el Dr.Garcia, i mare de quatre perles del Túria: Micalet, Amparito, Vicenteta i Pere Joana. Tots ells ens contaran històries velles i novelles. Deixeu-se abduir, grans i menuts. Síndrome d’Estocolm interestel·lar garantit.

La cita avui en el Clot de la Font. Ens trobem allí.

25 comentaris:

Anònim ha dit...

I a quina hora fan la processó del Santíssim Crist de la Sang.

Anònim ha dit...

que bonic muntar un rocodrom movil en el clot...
cumpleix les normatives corresponents???
la gent que esta al carrec esta qualificada per la federacio corresponentper a dur a terme tal esdeveniment....
lo que no passa en 25 anys passa en menos de un minut i la gent s'ha agarra deseguida de una paret llisa...
tingam un poquet mes de responsbil.litat "que el horno no esta pa bollos"...
i si no l'any que ve l'entitat organitzadora que faça un desdecens de barranc pel naiximent del clot de la font,que bona idea eh,pues ja se la podeu apuntar tambe......

Anònim ha dit...

No esta mal aixo de fer un descens l'any que ve des del naixement del Clot. M'agrada. Hi haura que netejar primer el Vadell. Hi ha voluntaris per eixa feina, es a dir sense demanar subvencio a l'Ajuntament

Anònim ha dit...

És veritat que no es va permetre a ADISVA que muntara un parada?
Algú sap algo d'este tema?
Si es veritat. Per quin motiu?

Jordi Talens ha dit...

Soc el secretari del Centre Excursionista de Tavernes de la Valldigna i pareix que hi ha gent que li agrada molt tirar la pedra i amagar la ma. Ara li toca rebre critiques al CETV. Em pareix molt be, pero eixos individus (anonims) han de saber que si volen tindre la mes mínima credibilitat o interés el primer que han de fer es donar la cara. Si no, la pedra no fa mes que caure a la seua propia teulada. I que tard o d'hora el temps posa a cadascú al lloc que li correspon.

Anònim ha dit...

vaja, i jo pensant que el vadell ja estava net..
juraria haver llegit a la programació d'algun club o col·lectiu local que anaven a netejar-lo... ficant-ho a una programació ja és suficient per cobrar una subvenció?
en qualsevol cas, bona proposta...

Anònim ha dit...

Felicitacions al Centre per la activitat de escalada del rocodrom.

Jo ho vaig vore molt ben preparat, primant la seguretat i la meua xiqueta va pujar i li va agradar molt.

Menys mal que hi han asociacions com el Centre Escursioniste

Anònim ha dit...

Sóc Rosa Clemente i sóc una de les xiques que estava assegurant (posant el casc i l'arnés) als xiquets i solament vull dir que tots aquells que estiguen interessats en vore el meu títol de directora d'activitats físiques i esportives està a la seua disposició. Si em faciliteu un mail us l'envie.

Anònim ha dit...

Totalment d'acord Jordi!!! Com criticar els surt de franc, doncs tothom a criticar... Bona tasca la vostra.
Salut i Muntanya, company!!!

G.M.V. ha dit...

Sóc el president del GMV. També sóc membre del C.E.T.V amb el nº 14 de soci i ex-president del mateix, així que voldria contestar-li a l'anònim de les 23:08.

Després de veure el seu escrit, hem demostra el seu desconeixement total de la matèria... a no ser que vosté siga tècnic d'escalada o campió del món de la mateixa. Dir-li, que si som professionals i quant parle de professionalitat hem referisc a que tenim molts anys d'experiència en escalada, vies d'escalada, rocòdroms,... Som un dels primers als País Valencià en realitzar aquest tipus, d'esdeveniments, com per exemple el que es va organitzar al Monument dels Sequers.
També hem demostrat la nostra professionalitat dissenyant i montant una vía ferrata a la Penya Roja denominada "Les Marujes".
Així que senyor anònim de les 23:08h li recomane que no busque fer-li malbé a una institució que ajuda a mantindre els porrats a la nostra localitat i a tota la Valldigna. No fa molts anys aquestos havien desaparegut, i nosaltres hem ajudat a recuperar-los de forma totalment desinteressada i amb programacions novedoses per a la gent.
Voldria deixar clar que que el C.E.T.V. i el G.M.V. no som competidors, som gent que de forma desinteressada i amb gran estima per la natura intenta donar a conèixer aquesta, de vegades, gran desconeguda per a la gent, això ens costa una gran inversió de temps i diners sense cap tipus de retribució personal.
Així que, menys criticar i més aportar a aquesta causa, a més donar tot el meu suport al Secretari del C.E.T.V. per a que aquest tipus d'anònims donen la cara i no busquen el mal gratuït d'aquestes activitats.

VICENT VERCHER GADEA (President del G.M.V. i membre del C.E.T.V.)

Anònim ha dit...

EL OBSERVADOR ...

Para los que preguntan tipo de titulacion y tal y cual:

Aqui es lo que se pide para actividades de este tipo, desde un rocodromo hasta el simple pimball.

Titulación de los monitores, guías o instructores.
En aquéllas especialidades en las que no existan titulaciones de Técnico deportivo, de acuerdo con el Real Decreto 1363/2007, de 24 de octubre, por el que se establece la ordenación general de las enseñanzas deportivas de régimen especial, serán válidos además de los universitarios y de los de Formación Profesional en la materia, todos los títulos, diplomas y certificados, incluidos los federativos, susceptibles de ser convalidados u homologados durante los plazos señalados en los reglamentos que establezcan los títulos correspondientes a las modalidades o especialidades deportivas, sin que esta habilitación transitoria determine la convalidación u homologación posterior.
En particular, a estos efectos, serán válidos durante este periodo los siguientes títulos, diplomas y certificados:
1.
Títulos universitarios: Licenciado en educación física, Licenciado en ciencias de la actividad física y del deporte, Diplomado en educación física y Profesor de EGB con la especialidad en educación física.
2.
Diplomas de formación profesional: Técnico superior en animación de actividades físicas y deportivas y Técnico en conducción de actividades físico-deportivas en el medio natural.
3.
Diplomas deportivos expedidos por las federaciones deportivas internacionales, nacionales o autonómicas y Administraciones de las Comunidades Autónomas con anterioridad al 15 de julio de 1999, fecha en la que entró en vigor la Orden de 5 de julio de 1999. Además, los diplomas deportivos expedidos por las federaciones deportivas a partir de dicha fecha, cuando se acredite que su realización ha contado con la autorización de la Administración de la Comunidad Autónoma correspondiente.
4.
Diplomas, certificados o cursos que acrediten experiencia o conocimientos expedidos por entidades públicas, federaciones deportivas, empresas y clubes deportivos, donde se haya ejercido las funciones que se acreditan.

Ademas de todo esto, el rocodromo debe estar homologado.
Los monitores deben estar contratados.
Debe haberse contratado un seguro de responsabilidad civil para dicha actividad abierta, ya que la van a realizar personas no socias del mismo.
Seguro de accidentes.

Y estos dos seguros son de obligado cumplimiento, no hay, ni uy ni esque, si o si tienen que estar contratados para esta actividad. (cosa que dudo, que no hayan realizado los miembros del centro escursionista)

Si por un casual fortuito, hubiera un accidente y pasara algo y no se tubieran, los permisos del propietario de los terrenos para la instalacion del equipo, no se hubiera informado a las fuerzas de orden publico asi como, si no hubiera un reten sanitario movil compuesto por, medico, enfermero y camillero conductor, y el ayuntamiento no hubiera autorizado y velado por el cumplimiento de lo anteriormente expuesto.

PROBLEMA EN MAYUSCULAS.
Asi que dudo que unos profesionales como el centre excursionista no tubieran todo esto mas que controlado.

Un abrazo.

Ahh, podrian dejar aqui abierto para poder colgar la documentacion que piden no hay mejor modo de callar bocas que con documentos reales.

Anònim ha dit...

Primero que nada quiero dar las gracias a todas las personas y entidades que hacen posible repetir cada año la "Diada del Clot de la Font".
Por supuesto, doy mi apoyo y respaldo al C.E.T.V. para que continue con su labor de promoción de la montaña y de los deportes de montaña.

PARA OBSERVADOR...

No soy abogado y entiendo poco de Reales Decretos y de Leyes, pero si hacemos caso al título del R.D. que mencionas dice así:

*Real Decreto 1363/2007, de 24 de octubre, por el que se establece la ordenación general de las enseñanzas deportivas de régimen especial.*

Por lo tanto, NO TIENE NADA QUE VER el hecho de montar un rocódromo de forma altruista para que la gente pase un rato de ocio agradable, con las enseñanzas deportivas que se indican en el R.D. que ha mencionado.

Porque si seguimos leyendo pone lo siguiente:

*CAPÍTULO I
Finalidad, objetivos y principios de las enseñanzas deportivas
Artículo 1. Finalidad.
Conforme a lo previsto en el artículo 63.1 de la Ley Orgánica 2/2006, de 3 de mayo, de Educación, LAS ENSEÑANZAS DEPORTIVAS tienen como finalidad preparar a los alumnos para la ACTIVIDAD PROFESIONAL en el sistema deportivo en relación con una modalidad o especialidad deportiva, y facilitar la adaptación de los técnicos formados a la evolución del mundo laboral y deportivo y a la ciudadanía activa.*

Podemos leer e interpretar las partes que a cada uno le interese. Pero creo que ningún chaval que escaló allí pensaba en dedicarse profesionalmente a ello después de subir por unos escasos metros de rocódromo.

Por todo esto, desde aquí animo al señor OBSERVADOR, que dirija sus esfuerzos a colaborar en todo lo posible con las entidades locales (y si lo desea incluso con el Centro Excursionista) y no malgaste energía en repudiar el trabajo de unos jóvenes voluntarios que lo único que quieren es dar a conocer este deporte tan sano.

Anònim ha dit...

EL OBSERVADOR ...,

Creo compañero que no has entedido lo que exponia, estos reales decretos son los que explican que como en la Comunidad valenciana, pais palencia o reino de valencia, no hay legislacion sobre las titulaciones que deben poser los encargados del montage de los rocodromos, nos idica que son titulos validos para responsabilizarse del montage todos los licenciados en enseñanzas deportivas, y lo decia porque habia un compañero contertulio que decia que no estaba la gente titulada, y una chica decia que ella era licenciada en este tema, y yo solo aclaraba que con ese titulo se puede montar eso sin incurrir en ilegalidad.

Perdon por no haberme expresado correctamente.

Los que lo usan son usuarios nada mas, y los encargados debemos velar por su seguridad.

Un saludo

vicent felis ha dit...

Soc Vicent Felis, president del CETV i pense igual que Jordi Talens, que hi ha que donar la cara i no amagar-se en l'anonimat, o millor dit tirar la pedra i amagar el braç. Per aclarir el tema primer que res dir que l'organitzacio de les activitats al Porrat del Clot de la Font va dir al CETV que si hi havia algun perill que no pujaren els xiquets. El CETV despres de valorar els inconvenients, va posar totes les mesures de seguretat per poder dur endavant aquesta activitat. Els xiquets duien l'arnes i casc i pujaven sempre assegurats amb corda, amb el permis dels pares, en cas de soltar-se no podien caure ni un centimetre, qualsevol xiquet es podria fer-se mes mal si caiguera caminant pel carrer. A mes a mes qualsevol pare o mare que haguera vist algun perill no hauria deixat pujar el seu fill. Per tant aquest observador anonim, si li preocupa la seguretat dels xiquets pot estar tranquil i si vol parlar de il.legalitats quan vullga i on vullga, i davant de qui vullga podem parlar d'aquest tema. Coneix aquest tema fa mes de 30 anys, per la meua feina i li puc dir que hi han un bon muntó. ¿Creu l'observador que com pujaven els xiquets estaven fent escalada? Pareix que enten prou del tema, nosaltres creguem que no, el que dona que pensar es que sols s'ha preocupat d'observar la legalitat o il.legalitat del CETV al Clot de la Font, ¿tot lo demes era legal? o tantes altres coses que es fan a nivell local o de la Manconitat.
Crec que aquesta persona el que busca es desprestigiar al CETV i confondre als pares dels xiquets i hi ha un dit castella molt apropiat que diu " a palabras necias oidos sordos"

Anònim ha dit...

El Centre Excursionista té a la seua disposició persones titulades i han experiencia que simplement volien fer passar un bon rato al més menuts de la localitat, i s'ha convertit en una lluita de comentaris. En ningún moment li he vist perillositat al rocòdrom, és més, quan jo era menuda pujavem i sense cordes ni casc ni res de res i encara estic ací. El que no pasa en 25 anys passa en un minut, pero t'informe amic que en normativa o sense pot passar. Ens hem convertit en unes persones incapases de deixar que els xiquets passen una bona estona, experimentant emocions noves i fent deport? Hui en dia pareix que no pugam viure sense dir... pues el real decreto tal dice que... pues el articulo tal de tal dice...

paco sales ha dit...

a la pregunta que que fa vicent felis, sobre si l'organització d'activitats de la Mancomunitat de la Valldigna, son legals o no. jo li conteste que si, no perque jo eu diga si no perque puc demostar-ho, si vols en papers, no tinc cap inconvenient portar-los.
com diu vicent gadea, nosaltres estem amb vosaltres, no fiqueu mes nenya al foc

vicent felis ha dit...

Per a Paco Sales. No se com pots afirmar que en els actes o activitats de la Manco esta totalment coberta la seguretat? Al cent per cent? no pot passar res? sigam un poc serios
Jo he participat en alguns i el puc dir que l'organització fa tot el posible per cobrir la seguretat de l'acte, i aixi i tot hi han llocs on si que pot hi haure algun accident. Per acabar, dir-te que el que no passa en 25 anys pot passar en menys d'un minut i la gent s'agafa d'una paret llisa.

paco sales ha dit...

vicent, tu ho saps, no es mateix el tindre coberta la seguretat, que les activitats siguen segures, tambe saps que nosatres jugem en un terreny de joc molt mes complicats que els altres, et que si, que t'assegure es que com sempre hen fet tots nosaltres, intentar tindre les esquenes cobertes, per tots els individus que hi han per ahi.
com:
tinguent un bon segur de responssabilitat civil, fent activitats, federatives, on no, la seguretat, per que el terreny no es ho permet, si no la responsabilitat, esta garantida.
pero a la fi, quant passa alguna cosa sempre busquen un reponsable en este cas eres tu, com tambe es ha tocat eixe pes a nosaltres.
vicent saps de la meua estima per tots vosaltres i vull deixar-ho clar.
finalitzant amb tot este rollo, per que podem parla-ho nosaltres cara a cara, sense cap tonteria, vull deixar ben clar davant de tots els lectors de la cotorra, que tant jo com vicent g, estimen al CETV i no volem que anonims ni cap individuo-a, es confronte. aixi que si vols acabem i fem un esmotçar a la font de la sagonera i parlem, com sempre em parlat i deixemos de papers, que prou estan donanmos pel sac a tots.
tots nosaltres per eixir a la muntanya no es fa falta res, be si, unes espardenyes d'espart.
salut i muntanya per a tots amics:

Amic dels dos ha dit...

Benvolguts amics , del CETV i del GMV, benvolguts Paco i Vicent:
De vegades és millor mossegar-se la llengua i esperar a debatre els temes en els fòrums adequats.
Simplement per no donar la satisfacció a qui realment té poc interés a la feina que fan els dos grups i només busca clavar llenya al foc.
No penseu així.?

vicent felis ha dit...

Paco en cap dels meus comentaris anomene per a res al GMV, en el primer estic contestant al que s'anomena observador anonim i en el segon no parle de les activitats del GMV a la Manco, ja que la Manco fa altres mes actes que tu no tens res que vore. De l'esmorzar a la Sangonera quan vullges podem anar i parlar. Com diu el nostre amic aquest no es el forum mes adequat. I com ja vull deixar de fer comentaris, el observador anomim deuria d'haver donat aquests consells en altre lloc i le haguerem agrait el seu interes, crec que posar-ho anonimament a la cotorra no es el mes aconsellable.

Anònim ha dit...

EL OBSERVADOR...

Estoy totalmente en acurdo con ustedes, y me vuelvo a repetir por a lusion a mi comentario, en ningun caso en ningun momento, he puesto en entredicho que lo qeu montaron (el rocodromo), estubiera ilegal, que no hubiera seguridad, si la habia? lo hubo?.

Lo unico que decia esque hay que hacer las cosas correctas, y no dude de que las hicierna bien.

Es mas argumente que para hacer eso y otras cosas mas, no hay que ser un experto sino simplemente vale con haberse sacado la licenciatura en actividades deportivas. Lo cual creo que no es nada malo ni facil.

Y no dire nada mas sobre lo que dicen que lo que no pasa en 25 años pasa en un minuto, porque muchas veces sucede, y no sucede por culpa de nadie sucede porque ha de suceder. Y es cuando sucede cuando todos sacamos de dentro el animal que llevamos y queremos responsables y no somos capaces de ver que ha sido un accidente sin mal intencion, sin negligencia, sin dolo, simple y llanamente un accidente de los muchos que se puden sufrir en la escalada, en el submarinismo, y en muchos deportes de riesgo.

Riesgo que amo, riesgo que practico, y riesgo que respeto, por eso todos los que respetan y aman el riesgo sin menospreciarlo, vuelven a casa.

Y con esto no hare mas comentarios, porque muchas veces los leemos desde el corazon y no desde la racionalidad.

Caminante no hay camino se hace el camino al andar.

Anònim ha dit...

Me parece que OBSERVADOR se lleva comisión de alguna universidad o algo parecido, no sé cuantas veces a dicho que nos saquemos la licenciatura esa.... QUE PESAO....


Per a Paco i Vicent:

Jo també m'apunte a l'esmorzar de germanor en la Sangonera.
Quan serà?
Ah, i no oblideu convidar a OBSERVADOR per a que ens done unes classes magistrals d'això que se li dóna tan bé.... donar per sac.

BENIFAIRONERA ha dit...

Que be m'ho estic passant llegint els comentaris de V. Felis i P. Sales, pareixen desavenències matrimonials, a més de pertànyer a la mateixa entitat, també són companys de feina. Que bé s'ho deuen estar passant alguns polítics perque com diu la dita "divide i vencerás" i més encara quant desconeixeu qui és l'anònim que us ha portat a aquesta situació, ¿No serà algun polític a qui li interessa aquesta situació?
Jo no vaig a entrar en legalitats perque si així fora ja ens em podriem anar tots a casa.
Senyor Paco, ¿No es dona conter que la Manco els exprimeix i ells són el que tenen els sous? I a l'hora de la veritat ningú trau la cara per ninguna de les dues entitats, la manco absorveix el 80% dels diners amb els sous.
Senyor Vicent, vosté que tant qüestiona a la Mancomunitat, ¿perque no transmeteix les seues queixes a ells directament?, es més, vosté que tant enten de legal·litats ¿que opina del Parc dels Vents, Radio Valldigna, els actes fallers fora del temps de falles...? vosté mateixa...

Per cert, ara que les males llengües diuen que la manco va a ser clausurada, per que no opten per gestionar-la vostés i de segur que eixiria més barat.

Anònim ha dit...

EL OBSERVADOR ...

Moltes gracies per la intencio de convidarme al esmorsar, es d'agrair, de tot cor moltes gracies.

No tinc comissio de ninguna universitat, les universitats que jo sapiga no donen comissions.

Que sobre lo que sols done per sac, disculpa no es la meua intencio donar ni donarte per el sac.

A lo que diua la Xica BENIFAIRONERA, podem parlar de aixo que preguntes, de la manco de,dels actes fallers, del parc del vents, que son coses publiques y amb respecte i educacio, se parla i se intercambien opinions.

Pero Radio Valldigna es una empresa publica o priva?, Tambe nem a poder rajar de empreses privades o es publica, si es publica podem parlar perque la paguem entre tots, pero si es priva no la sintonice i prou.

No creus??,

Un saludet.

vicent felis ha dit...

A la xica benifaironera, no volia fer cap comentari mes, i no lies la madeja, no estic questionant a la Manco, quan parle de coses legals he dit a nivell local i de la Manco. Com tots sabem les administracions públiques exigueixen de tots que les coses siguen legals, en canvi, per a elles qui li ho exigueix. Encara que tinguen els segurs de responsabilitat correctes, si la seguretat no es la correcta, els segurs si que s'agafen i ben agafats d'una paret llisa. I de seguretat hi hauria molt que parlar, i no vaig a dir en quins actes, tampoc ho puc dir. He vist vertaderes barbaritats, ens hem queixat i segueix fent-se igual.