L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dissabte, 9 de juliol del 2011

S'apunteu...?

Un prec als nostres lectors i en especial a tots aquella que, gràcies a l'article d'opinió de Francesc Bononat, fereu comentaris ben assenyats sobre la història i/o situació de la Casa de les Indalècies.

Sabem que hi ha gent interessada en coneixer referències històriques, fets històriques que haurien tingut tindre com a protagonista aquesta casa, fotografies antigues de l'exterior i/o interior, documents... és a dir, gent que creu cal  recopilar tota mena d'informació sobre l'edifici. 

Documentació que pensem serà molt interessant i que podran emprar les autoritats locals per redactar projectes de rehabilitació, conservació i usos posteriors i fins i tot, afegir a expedients de sol·licituds d'ajudes institucionals per dur a cap eixos projectes. 

Ens oferim a recopilar les vostres aportacions (històries que conegueu, fotos, documents, etc) i fer una mena de dossier que penjaríem en internet per tal que tothom se'l puga descarregar i consultar-los.

Si us sembla bé la idea, podeu col·laborar enviant-los al nostre correu:

lacotorradelavall@gmail.com

No hi ha cap altre interés per la nostra part que posar a l'abast de tothom el coneixement d'una part de la història del nostre poble.

Gràcies a tots i totes de bestreta.

-

10 comentaris:

QUALSEVOL NIT EIXIRÀ EL SOL !!! ha dit...

Jo m'apunte!!!

em sembla una idea super interessant.
No sé res sobre la casa, la veritat, només algunes coses soltes que he llegit en la cotorra sobre la casa de les indalècies.
I si començem la història del present viatjant al passat???
Vull dir:
I si començem preguntant i entrevistant i parlant amb els actuals propietaris de la Casa, els actuals hereus de la història de la casa.
Estos, poden preguntar als seus avis, si encara estàn vius. I si no estagueren vius ja, es pot anar investigant poc a poc com si diguerem, l'arbre genealògic de les persones i famílies que han anat comprant i habitant la Casa de les Indalècies.
Del present cap al passat, buscant enrere en el temps, generació rere generació.
Segur que totes estes generacions que han viscut o han estat vinculades a la casa, tindràn fotos, objectes, records, documents de compra-venda, documents varis sobre la Casa. Serien de molta utilitat el seu coneixement per a recomposar la història de la Casa.

Per cert, no sé per què es diu Casa de "les Indalècies". segur que algú ho sap. m'ho podrieu dir, per favor??? Gràcies.

Personalment, em va il.lusió aquest projecte de recuperació d'un trosset d'història del nostre poble. I si la casa es remonta als segles XII,XII en avant, més encara, si estàn vinculats als monjos del propi monestir de la Valldigna.
Segur que es trobarà molta història ací, no sòls de Tavernes, sinó fins i tot, de la Vallgina.
Quina il.lusió!!!
No tinc informació sobre la casa, però sóc bona investigadora. M'oferisc, amb el temps que dispose, d'investigar, cercar les famílies que han habitat la casa i entrevistar-les i parlar amb elles sobre el seu passat i el de la Casa.
Puc gravar les entrevistes, si les familiars volen, i preparar informes sobre la informació recollida, i fer còpies de tota la documentació i fotos, etc.
M'hauríeu de dir per això, el contacte d'ells, clar.
Podem fer tantes coses !!!

La Cotorra de la Vall ha dit...

Ens sembla bona la ideaa. Fins i tot es pot treballar en eixe camí, i si de cas es podria fer inclús alguna posada en comu, tipus congrés local, on cadascú diguera el que ha localitzat iinvestigat i ja sense haver de fer la Cotorra una penjada en internet, que es podria fer per a les conclusions.
Cal fer passes, poc a poc.

A falta de confirmarm creguem que de les dues dones que hi feien de mestra, una que tenia la titolació, li deien Indalecia i d'ací el nom popular.

De tota manera, qui tinga més coneixement del tema que ens ho expliquem. Tots estem disposats a saber més.

Anònim ha dit...

L'historiador Eugeni Ciscar Pallarés ha publicat moltes coses referents a aquesta casa...si algú es posara en contacte amb ell de segur que ens contaria aspectes interessants.

llimeret ha dit...

Hola cotorrers/eres.

El nom de les Indalècies es degut al malnom que tenia la mare de les dues profesores, es a dir, la avia Indalècia. De la mateixa manera que tots tenim malnoms, la senyora també en tenia un "Indalecia", per això la denominació popular de l'escola de les Indalèsies, encara que el nom original del centre era "ESCUELA UNITARIA LA INMACULADA CONCEPCIÓN".

Jo tinc un quadre original amb la foto de la tia Indalesia, es a dir la compradora de la casa en 1928, ja que esta senyora era una amiga de la meua familia, ja li he dit a Jordi que seria un Orgull que precidira l'entrada de la planta noble, i més orgull per a mi donar-ho a Tavernes.

Per cert cotorra, t'envie unes fotos de l'interior de la casa a vore si les pots publicar, en elles es veuen diferents panells ceràmics originals del S.XVIII

La Cotorra de la Vall ha dit...

Amic Llimeret i anònim:
Agraïm les dades que aporteu sobre la casa i la seua història.

A l'amic LLimeret:

No ens haan arribat les fotos. T'agrairíem ho feres com un jpg adjunt amb un correu a

lacotorradelavall@gmail.com

Així ens ho envien molts amics i ens arriben.
Gràcies. Les esperem

QUALSEVOL NIT EIXIRÀ EL SOL !!! ha dit...

¿algú sap el contacte de l'historiador Eugeni Ciscar Pallarés? jo puc parlar amb ell, però he buscat el seu contacte en google i no trobe res.
Podeu escriure'm a:

casadelesindalecies@hotmail.com

Llimeret segur que pot tindre accés a la història més recent de la Casa, a través de les germanes Indalècies, és un primer pas molt interessant per anar del present cercant el passat i anar enrere amb el temps, intentant no perdre el fil conductor de la Història de la Casa!!!

Tenia molta curiositat de saber d'on venia el nom de la Casa. Gràcies, Llimeret.

Poden ser molt interessants les aportacions de la gent del poble relacionada o vinculada d'alguna manera a la Casa. Tota pedra, fa paret!!!

La Cotorra de la Vall ha dit...

A Qualsevol nit eixirà el sol:

no et preocupes pel contacte amb Eugenio Ciscar.

Es una gestió que està fent un bon amic de gent d'aci La Cotorra. Un bon amic comú, també historiador com Eugenio.

Tot el que anem sabent anirem informant.

Gema Aragonés ha dit...

Sóc l'única filla d'una de les indalècies i vaig a aclarir-vos unes quantes coses. Primer, el nom de "les indalècies" ve de la tia Indalecia, la qual va acollir a les seues nebodes Elena, Consuelo i Pepita, quan aquestes es van quedar sense mare. La tia Indalecia va ser la que va crear l'escola (després de comprar la casa a la familia dels Amel.les en 1928),i ma mare Elena (després d'estudiar la carrera de mestra)i, amb l'ajuda inestimable de la seua germana Consuelo, va crear legalment l'escola de "La Inmacula".La germana Pepita va morir als 33 anys d'una pulmonia, i elles dos van quedar al front de l'escola després de morir, anys després (1978), la tia Indalecia Cucarella Aragonés.
Si teniu algun dubte més estaré encantada d'aclarir-vos tot el que vullgueu.

Llimeret ha dit...

Gema, eres un sol, jo ja no menrrecordava del nom de l'avia, com la coneixiem com la tia Indalecia, pensava que ja era de malnom però era el seu vertader nom!

QUALSEVOL NIT EIXIRÀ EL SOL !!! ha dit...

Benvolguda Gema,

eres una part important d'aquesta història i d'aquesta casa.
Aleshores, les Indalècies,es diria referent a la Tia Indalecia i les seues nebodes, que van continuar l'escola que tenia sa tia en eixa mateixa casa( per extensió familiar: "Indalècies", en plural), i d'ahi, el nom.

Sabem que van comprar la Casa en 1928 a la família dels Amel.les.¿Algú té contacte amb algun familiar viu dels Amel.les? podríem seguir mirant enrere en la història de la Casa per este fil conductor.
La meua proposta per recomposar la història de la Casa fins als monjos de la Valldigna o fins on siga, és anar enrere amb el temps, amb històries com la de Gema i els seus avantpassats, i amb documents que puguen anar donant més pistes.
I anar guardant tota esta informació en format escrit, etc per a que no es perda i tindre un bon treball històric de la Casa, que ens serà útil per presentar-la i recordar-la quan estiga la Casa acabada i en funcionament, siga quin siga l'ús que finalment, se li otorgue, perquè hi han vàries propostes diferents.
No sé si, potser, siguen compatibles totes elles dins la pròpia casa.