L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.105
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:57.940

divendres, 29 d’abril del 2022

INFORME: Tavernes al Senat (VÍDEO): El riu Vaca i la séquia de la Bova i el Tancat... la falta d'actuació en les platges....la falta d'interés del govern de Madrid.


Tavernes s'ha convertit en protagonista de la intervenció del senador de Compromís, Carles Mulet, que va preguntar per un conjunt de qüestions que ens afecten als ciutadans vallers i que, des de fa anys ni l'anterior govern del PP ni l'actual del PSOE donen cap solució, o com denunciava el mateix senador "no tenen cap interés en resoldre" tot i que són problemes enquistats i que afecten greument Tavernes.

I malestar en el senador Mulet pel poc temps que tenia en la seua intervenció, i que l'obligava a no poder entrar en detalls en tots els temes que tenia, perquè a més dels de Tavernes, hi havia molts altres que afecten per tot arreu del País Valencià.

En el cas de Tavernes, Mulet es va centrar primer en els problemes derivats del riu Vaca, amb les destrosses de camins rurals per la falta de manteniment del caixer del riu per part de la Confederació, la falta d'actuacions per evitar les inundacions de terres i la permeabilització de l'AP7.

Mulet no ha oblidat el projecte de millora i canalització del Vaca que, remarcava, estava inclós en el Pla Hidrològic Nacional del 2005 com a urgent i que es va ajornar-eliminar fins que per ara s'haja pres cap decisió de reemprendre'l, tot i les mocions i esmenes que Compromís ve presentant als pressupostos demanant-lo des de fa més d'una dècada, governe el PP o el PSOE, però cau en l'oblit. I acabava de manera ràpida, com podeu comprovar en el vídeo que ha enviat, amb la problemàtica de la Goleta on no s'ha actuat per a res.

 
 
 El Vaca, la séquia la Bova, el Tancat....

El problema del Vaca va unit als dels camins del Tancat i de la Séquia la Bova, afectats per grans clavills, problemes iniciats amb el govern del PP a Madrid i que calen 6 milions d'euros segons els informes de TYPSA i Diputació per a resoldre. La Confederació no ha actuat mai i els problemes nascuts els anys 2.000, amb despreniment i solsides de les motes del riu Vaca que han provocat els clavills i destrosses amb l'asfaltat dels camins, amb el pas del temps, com podeu vore en les fotografies, s'han anat agreujant.

Són vora 20 anys del problema. En la passada legislatura el PP de Tavernes volia que se'n fera càrrec l'Ajuntament i no el govern del PP de Madrid, com a responsable de la Confederació, a la qual cosa el govern de Compromís responia que “tenim clar que els veïns de Tavernes no van a pagar una obra competència i responsabilitat de la Confederació, depenent del Ministeri de Medi ambient del Govern Central”. 
 

Camí Sequia la Bova 2004
 
Sequia la Bova 2008

 
Séquia la Bova 2010.
 
  
També la Diputació va saber d'aquestes exigència i responia una moció del PP en el ple de la institució tot dient-li el mateix: la Diputació no pagava eixa obra  perquè no és competent i les obres eren responsabilitat de l'Estat-Confederació, i més quan tots els desperfectes dels camins i del riu Vaca venien del mal manteniment i de la falta d’actuació de la Confederació.
 
I oblit total del PP i PSOE de Madrid als problemes de Tavernes

Una situació greu que en el temps s'ha allargat:  l'actual govern del PSOE a Madrid fa només uns mesos rebutjava la petició del senador de Compromís, Carles Mulet, que demanava dedicar una partida de diners per a solucionar problemes en el Vaca. 
 
I si parlem del projecte del Vaca.... El febrer del 2017 les gestions de l'aleshores alcalde Jordi Joan, amb els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, aconseguien que els alcaldes de la Valldigna i el de Xeraco es reuniren amb responsables del ministeri: objectiu recuperar el projecte del riu Vaca. La resposta del govern totalment negativa: no hi havia cap interés en recuperar el projecte, tot i que era urgent i prioritari en el Pla Hidrològic Nacional del 2005. 
 

Febrer 2017: Els alcaldes de la Valldigna i Xeraco amb els senadors de Compromis, Mulet (segon a l'esquerra) i Navarrete (segon a la dreta) a la porta del Ministeri

 

Només una promesa: estudiar un projecte de possible laminació i canalització del riu Vaca al seu pas per Tavernes i amb una condició: la resposta final la donaria l'estudi del cost-benefici per a determinar la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de l'actuació. No sabem quin benefici esperava aconseguir el Ministeri, però una cosa està ben clara: primer amb M. Rajoy i ara amb Pedro Sánchez no s'ha avançat res, ni un míl·limetre. I no ho diguem nosaltres, sinó que ho diu el mateix ministeri que fa unes setmanes en resposata parlamentària a Carles Mulet afirmava... ¡¡¡5 anys despres!!! que encara estaven en el estudi del cost-benefici.

 

I mentrestant el nou govern a Madrid del PSOE-UP no actua i està deixant que Tavernes pague,  per ara i inicialment perquè ja vorem al final que val,  el mig milió per construir la mota del riu, que no caldria fer si s'hagués executat el projecte promés pel ministeri i la canalització del Vaca, urgent i prioritària en el 2005,  fóra realitat.

 

Tots aquests temes són els que va exposar de pressa per falta de temps el senador Mulet, que com haveu pogut escoltar en el vídeo, acaba l'apartat de Tavernes recordant el mal que tenen les platges pels temporals i preguntant quan pensa el govern de Pedro Sánchez començar a actuar, perquè ja s'ha dit massa vegades que hi ha en estudi un projecte, però les actuacions no en vénen cap.

 

 


 

I damunt de que no venen actuacions en millora de platges i defensa de la costa, hem de llegir en la premsa que en la Diputació de València, el PSOE s'alia i vota a favor conjuntament amb la dreta del PP, Ciudadanos y Vox per facilitar l'ampliació del port de València al sud, cosa que segurament afectarà l'albufera, i determinarà danys a les platges situades ben al sud, fins a la Safor. 

 

Elaboració pròpia. Agraïm al senador C. Mulet l'enviament del vídeo