L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

divendres, 8 d’abril del 2022

Compromís reivindica actuacionss urgents a les nostres platges i el traspàs de les competències de Costes al País Valencià

 

Els màxims responsables institucionals de Compromís han visitat avui les platges de Tavernes amb l’objectiu de donar suport i alhora reivindicar les solucions que el govern municipal de Tavernes exigeix de fa tres legislatures al govern de Madrid sense vore cap solució.

La coincidència era general en els polítics de Compromís presents a l’acte:

-    - els problemes es coneixen, la solució tècnica existeix, el Ministeri de Transició Ecològica la coneix i ja disposa d’estudis redactats pels seus tècnics,  però no l’executen.

-    - any rere any es comprova com les regeneracions i abocaments puntuals d’arena no solucionen el problema  i es balafien els recursos.

-     - el Ministeri de Transició Ecologia del govern de P. Sánchez ha d’actuar amb celeritat i urgència o Tavernes es queda sense platges.

-     - es reclama les competències de Costes per al País Valencià, com ja tenen Andalusia i Catalunya

 

La visita d’aquest mati a les dues platges valleres ha servit per a confirmar l’estat d’indignació de Compromís front al govern de P. Sánchez de Madrid i més quan, des del 2018, es comprova que fa exactament com durant més de 10 anys va fer el govern de M. Rajoy: votar en contra de totes les propostes que naixen de Compromís de millora de les platges valencianes en el Congrés i Senat, i ací al País Valencià no prendre mesures ni solucions per resoldre els greus problemes que tenen les nostres platges.

L’excalde de Tavernes i membre del Consell, Jordi Joan, era molt clar i recordava les iniciatives del govern municipal de Compromís en passades legislatures, reunions incloses a Madrid o a Costes de València,  i com sempre s’havien trobat amb un mur de negatives a qualsevol possibilitat d’avançar en les solucions.



 

Jordi Joan, del qual Baldoví afirmava que era qui millor coneixia els problemes de les platges valleres, resumia el que va ser els seus anys com alcalde i com a regidor en l’oposició: ninguna atenció de Madrid a les reivindicacions valleres. “Són 15 anys on els dos grans partits de Madrid es posicionen en contra de les solucions quan són govern i les reclamaven en l’oposició, per fer a l’inreves quan canvia la situació. Qui ha governat i té la responsabilitat a Madrid no s’ho ha pres mai Tavernes com a cosa prioritària”.

 

 

 

Recolzament de tot Compromís a Tavernes

 

El diputat Joan Baldoví  i el senador Carles Mulet han estat a Tavernes, però també la diputada autonòmica, Mònica Àlvaro, l’exalcalde de Tavernes Jordi Joan, l’actual alcalde de Tavernes, Sergi González, la secretària comarcal de la Safor-Valldigna Jacinta Rubio i regidors dels Ajuntaments de Xeraco, Gandia, Palma i Guardamar, així com membres de l’Associació “SOS Platja de Tavernes”. Tots plegats han recorregut les dos platges valleres, han  comprovat “in situ” la situació i els efectes dels temporals, i han aprofitat l’acte per intercanviar opinions i conèixer la postura dels veïns. 

 

 

 

El senador Carles Mulet ha estat molt gràfic: “fa temps que tots els anys visite la platja i cada vegada trobe la situació pitjor. Sempre diuen que Costes té de molts projectes i solucions per aquesta platja, però no les materialitzen mai i totes les preguntes que fem en el Senat es responen amb excuses d’estudi, de licitació però realitats no hi ha cap”.

 

Mulet, molt crític amb les decisions del govern de P. Sánchez, recordava que una darrere l’altra li han votat en contra totes les iniciatives sobre les nostres platges, les de Tavernes i valencianes i reflexionava que “sí a Tavernes estem en una situació d’emergència, s’han de prendre solucions d’emergència i urgents i no respondre les demandes amb evasives”.

 

El senador de Compromís ha reclamat les competències de Costes i de la Confederació per a les Corts Valencianes,  com les tenen Catalunya i Andalusia. “Madrid no té cap sensibilitat pels nostres problemes i ací ens passa com en els temes de la Confederació Hidrogràfica: volen tindre les competències però ni fan ni deixen fer res”.

 

 

 

El diputat Joan Baldoví ha insistit en també en els arguments: “És Madrid, i és Costes de Madrid qui ha de donar l’ordre  perquè es facen les actuacions a llarg termini, i no reposicions d’arena que se l’emporta la mar al primer temporal. Posarem tots els esforços, acompanyaré a l’Ajuntament i farem plegats tot el possible per adoptar mesures de solucions finals” afirmava però reclamava també la total implicació de la societat civil de Tavernes per “pressionar tots junts a qui té la capacitat de decidir els recursos i solucions”.

 

Baldoví anunciava que, d’acord amb el govern de Compromís de Tavernes, gestionarà una reunió amb Costes de Madrid.

 

L’exalcalde de Tavernes, Jordi Joan, i secretari autonòmic d’Innovació i Transformació Digital de la Generalitat remarcava que "la ministra i els responsables de Costes estan parapetats i amagats en les grans administracions de Madrid, sense donar cap solució, i per tant, considere molt important  la pressió ciutadana, la de la ciutadania de Tavernes i també la que no és de Tavernes, però estiueja o visita la platja, i l’estima com a cosa seua".

 

 

 

 

La diputada autonòmica Mònica Àlvaro confirmava la creació d’una comissió en les Corts Valencianes  que estudia els efectes dels temporals i afirmava que “davant els temporals que agreugen la situació necessitem  unes solucions per a les platges del País Valencià. No calen solucions temporals que se les emporta l’aigua, necessitem ja  solucions des del ministeri i per això estem ací, per exigir-les”.

 

La portaveu comarcal de “Més Compromís”, la regidora Noe Alberola, ha agraït la presència dels assistents a l’acte i ha assenyalat que la Safor-Valldigna és un clam per demanar al ministeri les solucions que mereixen les platges de la comarca i les valencianes, i que avui en la de Tavernes estaven contemplant com ja afecten els edificis de primera línia. “Prou de reposicions que la mar s’enduu  i solucions per tindre les platges que ens mereixem” concloïa.

 

 

Elaboració pròpia (text i fotografies).