L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

diumenge, 2 de juny del 2019

S'inicien els treballs d'exhumació de la fossa 127 de Paterna, on hi ha enterrats 3 vallers



 Les excavacions per exhumar 147 víctimes de la repressió franquista enterrats en la nomenada “Fosa 127”, entre ells 3 veïns de Tavernes, s’han iniciat gràcies a l’ajuda de la Diputació de València. Entre els assistents, familiars dels represaliats vallers, acompanyats per la regidora de Memòria Història, Noe Alberola, i la presidenta de l’Associació de la Fosa 112,  Carmen Gómez.


La reunió dels familiars a peu de la fossa i l’acte de recorda a les víctimes abans de començar l’exhumació pròpiament dita ha estat molt emotiva, amb distints parlaments de familiars i un breu homenatge musical.


 “Paterna, s'ha convertit en un espai de retrobament per famílies que apleguen de tot arreu del País, buscant persones en les que compartir les històries que han guardat durant dècades, i que senten la necessitat de narrar i escoltar, les de tantes famílies, que acaben sent la seua pròpia història” ha indicat la regidora Noe Alberola en el seu mur de facebook.

Els treballs s’han iniciat amb la retirada de les primeres capes de terra, fins arribar a l’habitual capa de calç, davall de la qual  ja solen aparèixer les despulles de les persones afusellades en el “Mur Espanya” i després enterrades en una fosa comun. En concret en aquesta fossa estan enterrats les víctimes de la repressió franquista afusellats els dies 13, 24 i 27 de juliol de 1940, més d’un any després d’haver acabat la guerra.



L’arqueòloga responsable de Cavea Patrimonio Cultural, Victoria Domínguez, ha subratllat amb l’inici dels treballs que l’objectiu és conèixer les restes, posar-les un nom i uns cognoms, i tornar-les després als familiars que esperen després de vora 80 anys.  Ha confirmat igualment uns treballs que perllongaran al llarg de tot l’estiu, vora tres mesos i mig, així com que es disposara d’un laboratori  de campanya dins del cementeri amb la qual cosa l’anàlisi de les mostres d’ADN es podrà realitzar immediatament, cosa que evita una possible contaminació.


És l’última exhumació de la legislatura, però després dels resultats electorals es confia continue aquesta tasca en la pròxima i fins el 2023, uns treballs que permeten recuperar la dignitat de tantes persones, víctimes i familiars, i donar-los el descans que mereixen en la seua localitat d’origen junt als familiars.

Cal recordar que fa uns mesos van finalitzar els treballs d’exhumació de la fossa comuna 112 al cementeri de Paterna, que van fer possible l’exhumació de les restes de 98 persones, entre elles 13 veïns de Tavernes, afusellats en dos saques distintes, el 30 de novembre i el 9 de desembre del 1939.