L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dilluns, 10 de juny del 2019

El restaurant El Vermut, de la Pobla de Vallbona, guanya el concurs d’arròs al forn amb cigrons i panses


 

El concurs professional per a elaborar el conegut plat típic valler  "d'arròs al forn amb cigrons i panses" s'ha celebrat fa unes hores en la platja de Tavernes i ha tingut com a vencedor el Restaurant El Vermut, de la Pobla de Vallbona, triat pel jurat com el millor d’entre els 30 restaurants participants en la cita gastronòmica d’enguany.

1r premi

El restaurant vencedor ha estat guardonat amb 1.000 euros, un diploma i un davantal dissenyat per Patricia Peiró. El segon premi del jurat ha estat per al Restaurant Amadeus de Xeraco (500 euros més els obsequis anteriors) i el tercer premi se l’ha endut el Restaurant Avenida 2.0 de Massamagrell (200 euros més els obsequis). L’alcalde valler, Jordi Joan, i regidors de la corporació municipal han estat presents en l’esdeveniment i han entregat els premis als guanyadors.


2n premi
3r Premi
 
Un dia assolellat i molt apropiat per a cuinar a l’Avinguda de la Marina, a l'aire lliure el plat tradicional valler en un acte organitzat per ACEPLAT i Fem Terreta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tavernes. . Durant el matí els cuiners i cuineres dels diferents restaurants de Tavernes i del territori valencià han cuinat, davant l’atenta mirada dels assistents, aquest tradicional arròs valler, conegut majorment com "arròs al forn amb cigrons i panses" i que està elaborat amb aquest dos elements a més de les mandonguilles d'abadejo (hi ha també qui afig com a "particolare" unes castanyes seques, després de tindre-les un poc de temps en remulla), i degustat després al restaurant Mediterrani. 


En aquesta tercera edició ha estat la elaboració de diversos calders sense gluten, per això la presidenta de l’Associació de Celíacs de la Comunitat Valenciana (ACECOVA), Eugenia Canalías, ha volgut estar present i donar suport a esta iniciativa. 


Per a nosaltres... arròs al forn amb cigrons i panses.

Totes les iniciatives que revaloritzen la gastronomia vallera són bones, però pensem s'hauria de mantindre el nom tradicional "arròs al forn amb cigrons i panses" així com la cocció tradicional al forn, abans era al forn de llenya i ara al forn elèctric de les cases valleres.


Per la nostra banda, després de preguntar a gent major quin nom li diuen a casa, seguirem usant només el nom que sempre hem escoltat als nostres majors: arròs al forn amb cigrons i panses" i en un cas "arròs al forn de Dijous Sant" pot ser per ser el dia més comú d'elaboració i menjar.

Arròs al forn amb cigrons i panses casolà i on també s'han inclós algunes castanyes
 
En el seu origen, era un arròs propi del temps de Quaresma, i on cal prendre la paraula "vigilia" en un dels seus sentits: menjar amb abstinència de carn, segons els preceptes cristians. Per tant, entre els seues ingredients no entrava per a res la carn, ni tan sols en el caldo, per eixe precepte del cristianisme de no menjar carn cap divendres de Quaresma, ni el Dimecres de Cendra ni el Divendres Sant.


Eixa norma es podia trencar si adquiries la "Butlla de la Santa Croada", un impost-pagament eclesiàstic que es donava a l'Església i a canvi podies menjar carn i gaudir d'un dejuni menys estricte. Això suposem quedaria per a les classes amb diners, i els que no haurien de fer ús de la imaginació i crear menjar-se com aquest, on mana el contrast entre el salat de les mandonguilles i la dolçor de les panses ( i fins i tot de les castanyes). La "Butlla de la Santa Croada" va ser suprimida en 1966.