L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

divendres, 28 de juny del 2019

Gandia recerca els familiars d'afusellats del franquisme enterrats en el seu cementeri, entre els quals hi ha 8 vallers


L'"Asssociació de Familiars d'Afusellats i Víctimes del Franquisme" de Gandia fa una recerca de familiars dels represaliats enterrats a la fossa comuna del seu cementeri. L'Ajuntament de Tavernes, segons ha indicat la regidora de Memòria Històrica, té constància de 8 veïns vallers entre els represaliats, i  els familiars que vulguen informació poden passar pel consistori o contactar a l'email:  

victimesfranquismegandia@gmail.com

El llistat de represaliats es coneix gràcies als estudis de Vicent Gavarda "Els afusellaments al País Valencià (1938-1956)” i a la recopilació realitzada per l'Associació Republicana i per l'Arxiu Històric de Gandia. Almenys 62 persones foren executades en cinc "saques" i enterrades en foses comuns en el cementeri de Gandia després d'acabada la Guerra Civil, des de maig del 1939 fins octubre del 1940.

D'aquestes, 48 eren se la Safor-Valldigna (Oliva, Gandia, Tavernes, l’Alqueria de la Comtessa, Simat, Xeraco, Xeresa, Benirredrà i Beniopa), cinc de Sueca, tres de Cullera, i altres sis d'Ontinyent, Sollana, Moixent, Beneixama, Càrcer i Anna. L'associació ha difós el llistat perquè els afectats se sumen a la iniciativa i aporte mostres d'ADN per identificar les despulles si es localitzen i es pot procedir a l'exhumació.

Alguns familiars van visitar el Cementeri de Gandia acompanyats per l’arqueòleg Miquel Mezquida, responsable de l’exhumació de la fosa 128 de Paterna i del Mapa de Foses del País Valencià de Bernat Martí, historiador i arxiver de Gandia, per intentar esbrinar el lloc exacte de les foses, cosa difícil  de determinar.