L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 1 de març del 2021

INFORME: El paper dels partits locals durant 2 legislatures (2011-2019) en la solució per a la piscina coberta


Una història llarga, ja anem camí de 10 anys, on molts vallers no l’han viscuda i no la coneixen, o no la recorden. La memòria de vegades és molt curta. Ahir un lector ens assenyalava que calia especificar més el paper dels partits i el seu recolzament per aconseguir recobrar la piscina. I ho detallem, la història de dues legislatures,  on queda palés l’ampli consens en les decisions preses en els plenaris.
 
Direm d'entrada que els tràmits de l’Ajuntament per solucionar la piscina coberta ha comptat majorment amb el recolzament dels partits del consistori en les legislatures 2011-2015 i 2015-2019. Les decisions han tingut un gran consens i només el PP  el va trencar en algunes decisions. 
 
 
Legislatura 2011-2015

El mes de juny del 2011 la coalició Compromís-PSOE-EU forma el nou govern municipal, amb alcaldia de Compromís. I coneix la fallida de l’empresa, informada per l’alcalde a la població a l’agost: la situació real de la piscina coberta era que  l’empresa concessionària no tenia liquiditat per a acabar les obres ni per a pagar als proveïdors, tot i que l’Ajuntament ja havia aportat la totalitat dels 1.184.662,64 euros que li corresponien.
 
Metroval-Aqua presenta el mes de novembre concurs de creditors. El jutjat designa administrador concursal i es decideix elaborar un pla de viabilitat per a reflotar-la i que continue amb la concessió de 40 anys. I poc després, ja en febrer del 2012 es presenta al Jutjat Mercantil núm. 1 de València la proposta de conveni: una quitança del 50% del deute de proveïdors, dos anys d’espera i a cobrar entre el tercer i el cinquè any. S’acompanya d’un pla de viabilitat i un pla de pagaments als creditors. 
 
El maig del 2012 el jutge aprova la proposta de conveni, el pla de viabilitat i el pla de pagaments i convoca junta de creditors per al 10 de juliol de 2012. El concurs seria viable si un mínim del 51% de creditors votava la proposta. Va ser el 55’6% qui acceptaren  la  solució, amb la quitança del 50% i cobrar en 5 anys però a partir del tercer any. 
 
 
Entre els creditors l’Ajuntament de Tavernes que, per unanimitat aprovava la proposta en considerar que es beneficiava  l’empresa Metroval Aqua, s'ajudava a la capitalització i que continuarà amb les obres de la piscina.
 
Les decisions preses en plenari per beneficiar l’empresa continuaren fins a l’any 2015.  L’abril del 2014, el plenari per unanimitat autoritzava a Metroval Aqua SL a hipotecar la concessió d’explotació de la piscina coberta com a mitjà per obtenir recursos econòmics i que liquidara també el deute de vora 110.000 euros amb l’Agència Estatal Tributària  per IVA.
 
Remarquem que l’empresa estava intervinguda pel jutjat. El plenari per unanimitat va aprovar també anul·lar els expedients sancionadors municipals per incompliment dels  terminis de la concessió. L’Ajuntament, es deia en el ple, no volia crear-li més deutes sinó que acabara la piscina.
 
I encara més:  el plenari per unanimitat va aprovar els modificats d'obra pendents que el govern del PP no havia aprovat. Executats per l’empresa i no contemplats en el projecte incrementaven el valor de la piscina de 2'6 milions a 4 milions per les obres afegides. Això va costar mesos i mesos de gestions perquè els arquitectes de l'empresa no volien firmar per no haver-lo cobrat. Va ser la gestió i negociacions del govern municipal (Compromís-PSOE-EU) qui va aconseguir la firma dels tècnics.
 
 
 
Legislatura 2015-2019

Arribem al final de la legislatura,  el 2015 però... l'empresa no havia complit  el pla de viabilitat i pagament, ni el jutjat havia dictat cap resolució de liquidació a pesar de la falta de diners i de l'incompliment del contracte. I el plenari havia donat totes les facilitats a l'empresa.
 
Comença la legislatura 2015-2019 amb tot igual, tot el procés en mans del jutjat i sense que Tavernes tinguera la propietat de la piscina, per la concessió durant 40 anys. El govern municipal és de Compromís,  continuava d'alcalde Jordi Joan, amb majoria absoluta i, els partits del mateixos: Compromís, PSOE, EU i PP.
 
La piscina, immersa en un procés judicials sense canvis des del 2011,  no havia avançat i l’alcalde Jordi Joan, després d’estudiar possibles solucions a la paralització, proposa en el plenari de maig del 2016 iniciar l’expedient d'acabament de la concessió per incompliment del contracte per l'empresa.  I va sorgir la primera discrepància: Els partits, excepte el PP que va votar en contra, aprovaren la proposta d’alcaldia per iniciar el rescat de la piscina per al poble. Després de 5 anys sense cap avanç des de l’empresa concessionària el PP demanava que se li donara més temps per capitalitzar-se i poder continuar. 
 
El PP va votar en contra del rescat de la piscina inicialment
 
Iniciar un procés judicial nou i diferent del que seguia el jutge mercantil calia uns arguments jurídics clars, i l’alcaldia va proposar una consulta al Consell Jurídic Consultiu Valencià perquè dictaminara i avalara  la legalitat de l’expedient d'acabament del contracte.  Compromís, PSOE i EU van recolzar la proposta mentre el PP es va despenjar de nou del consens. Al final, el Consell Jurídic Consultiu Valencià va avalar i confirmar amb un informe que el procediment iniciat per l'Ajuntament era legal i adequat.
 
L’empresa Metroval Acqua SA i Banco Popular, avalista de l’empresa, van interposar recurs contenciós administratiu contra la decisió de l'Ajuntament d'iniciar el procés de recuperació de la piscina per al poble. 
 
El setembre del 2018 el jutge dictava sentencia i donava la dóna la raó a l'Ajuntament. La sentència ho diu ben clar: “qui ha incomplit les seues obligacions i ha abandonat les obres sense concloure-les, ha estat el contractista”. Havien  passat 8 anys des que la piscina havia entrat en procés judicial i sense que l'Ajuntament gaudirà de la propietat.
 
L’octubre del 2018, el plenari de Tavernes per unanimitat (Compromís-PSOE-EU-PP)   va aprovar iniciar la liquidació de la piscina coberta, i eixe mateix desembre del 2018 es va aprovar dedicar una partida de 800.000 euros per a les obres d'acabament de la piscina.  La partida es va contemplar dins del pressupost del 2019 i  va ser votat a favor només per Compromís.
 
 
Compromís aprovava 800.000 euros del pressupost del 2019 per a la piscina

 
A principis del 2019 l’Ajuntament contracta una empresa per avaluar i valorar l’obra feta i redactara un informe de la situació amb proposta final de liquidació i quantitat prevista per acabar les obres. Després de mesos de treball es proposa una liquidació de 36.781 euros aprovada per unanimitat. Acaba la legislatura 2015-2019 amb l’objectiu complit de la recuperació de la piscina coberta en un procés on, excepte algunes qüestiones, foren avalades per tots els partits existents en el consistori entre el 2011 i el 2019. 
 
La liquidació de 36.781 es farà efectiu a  l’empresa en la legislatura actual, amb la qual cosa entrem en un altre capítol de la història: redacció i aprovació del projecte final, dur a cap els tràmits administratius aparellats (viabilitat, licitació, execució...). Esperem poder contar-ho aviat.