L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dimecres, 3 de març del 2021

"Els músics d'Urueña" oferiran dissabte una mostra de la música de les "tres cultures" al monestir de Santa Maria de Valldigna


El concert "de les tres tres cultures" oferit pels "Músics d'Urueña" el dissabte, dia 6,  a les 19'30 aprofundeix en el coneixement i en el respecte cap a les cultures que enriquiren i diversificaren l'existència fa segles a les nostres terres. L'entrada és gratuïta fins a completar l'aforament, però cal cridar prèviament per a reservar plaça a causa de la restricció d'aforament al telèfon 962 812 535.
 
Sota el títol "Les gents del Llibre", Luis Delgado, César Carazo i Jaime Muñoz portaran al públic a gaudir de les músiques de les tres cultures, les quals van compartir espai, temps i instruments en el passat, sempre des del respecte cap a les altres. Un repertori amb cançons sefardites recollides en la tradició Mediterrània, les cançons de trobadors, la música Andalusina-Magrebina, les Cantigues d'Alfons X el Savi o el Romancer hispà. Per a fer possible el repertori, hi ha darrere una extensa tasca d'investigació de manuscrits de l'època, a més de la tradició oral com a mitjà per a fer arribar al públic de hui composicions amb diversos segles d'antiguitat.
 
En la selecció dels instruments, "Els Músics de Urueña" apliquen el màxim rigor per a buscar el timbre més aproximat des de les fonts d'informació, que parteixen de les representacions iconogràfiques d'Alfons X El Savi i dels pòrtics de l'època amb els quals s'aconsegueixen rescatar per a aquest directe cítolas, laudes, simfonies, violes de braç, gaites, o adufes. 
 
Seran els instruments de l'època que ressonaran en el monestir de Santa Maria de Valldigna, que ja s'ha convertit en un referent de les músiques medievals després de celebrar el primer aniversari d'activitats ininterrompudes amb un èxit notable de convocatòria en totes les seues activitats, tant lúdiques com també formatives.
 


Les músiques de les tres cultures
 
Hi ha fases de trobades i desacords en la dilatada història de la convivència medieval a Espanya, però ningú no pot negar la imbricada societat que es desenvolupa entre jueus, musulmans i cristians. En molts pobles i ciutats de la Península, la crida a l'oració del muetzí des del seu minaret (imagineu-s'ho a la mesquita de Xara) deixava pas al revol dels campanars cristians (per exemple del monestir), en uns carrers en les quals els sefardites celebraven la seua festa de Purim. Parlem d'un període de la nostra tradició protagonitzat i compartit per tres religions, que sovint és pres per historiadors i sociòlegs com a exemple de convivència.
 
Els músics de Urueña ofereixen l'oportunitat de gaudir d'uns instruments únics, d'un passeig per aquestes melodies centenàries. Un espectacle en el qual els sentits s'ameren de les sensacions transmeses per aquesta música, que fa segles ressonara als carrers de les nostres ciutats i pobles, acompanyant la quotidianitat i les celebracions dels nostres avantpassats.