L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dissabte, 5 de desembre del 2020

INFORME: Indemnitzar cinc veïns pels terrenys ocupatss, ni afecta les obres ni canvia res del projecte del col·lector



La execució del col·lector i vial perimetral així com de les obres actuals en la zona del carrer Blasco Ibáñez i adjacents ni es modificaran ni canviaran per la sentencia que ahir vam publicar. La sentència no canvia res del projecte i execució, només confirma el dret de cinc veïns a rebre una indemnització en diners per les terres ocupades en executar les obres. Per tant, no valen ni són certes moltes valoracions que s'han fet en les xarxes sobre la sentència, que repetim, ni canvia per a res el projecte i les obres d'execució.
 
Des del del primer moment ho va deixar ben clar el Tribunal Contenciós-Administratiu número 9: una primera sentencia va dir ben clar que l’interés general de Tavernes està per damunt dels interessos particulars dels cinc propietaris que van recórrer l'ocupació, i no acceptava la petició de paralitzar l’ocupació dels terrenys ni la construcció del col·lector.
 
 

L'any 2019 va haver dues sentències referides a l'ocupació de terrenys i el Tribunal Contenciós Administratiu afirma en les dues el mateix: la construcció del col·lector  i el vial de descongestió del trànsit i de unió de les dues platges és una obra d’interés general, està per damunt d’interessos particulars dels propietaris recurrents, és una obra ja contemplada en el PGOU i el fet d'ocupació dels terrenys, és indemnitzable per l'Ajuntament. Per tant, ni paralitzava obres ni es tornaven els terrenys a l'estat anterior.
 
L'Ajuntament per indemnitzar, en lloc de pagar els terrenys a preu de rústica, va escollir la formula del reconeixement de l'aprofitament urbanístic, o siga se'ls donaria una parcel·la en la futura urbanització. L'Ajuntament argumentava que es beneficiava els propietaris perquè mantenien un terreny en la futura urbanització i com a reconeixement, va fer escriptura d'eixe aprofitament urbanístic en el Registre de la Propietat,  amb un títol de propietat de dret urbanístic i d'edificabilitat per a tots els afectats de l'ocupació dels terrenys. Els propietaris recuperen la parcel·la quan es faça la reparcel·lació urbanistica.
 
De tots, només cinc propietaris, els que van recórrer, no van acceptar eixa solució. La sentència del jutjat es reconeix que tenen dret a una  indemnització en diners ocupats i recorda que “els demandants ja consideraven en la fase declarativa del recurs que  els terrenys no es podien tornar  i van demanar una  indemnització substitutòria”
 
 


Ocupació de terrenys i  indemnitzacions a propietaris

El Contenciós Administratiu no canvia res del projecte i obres. Només reconeix a cinc propietaris que se'ls pague en diners, cosa que l'Ajuntament haurà de fer efectiva si perd el recurs al Suprem. 
 
I sobre quin càlcul pagarà? El Suprem, el maig del 2014, sentenciava que els terrenys urbanitzables, on  no s'havia fet cap actuació urbanística, passaven a ser rústics. A Tavernes, els terrenys dels sectors  13, 14, 15 i 17 de la platja passaren a ser rústics i pagar IBI amb una rebaixa de l'impost entre el 90% i el 95%. La sentència els tornava el valor cadastral de rústics i això és el que deu de valdre en les indemnitzacions bàsicament.
 
L'Ajuntament ho va explicar als propietaris. També va ser motiu de debat i es va explicar en sessions de ple moltes vegades: Es considerava era més beneficiós per als propietaris respectar-los l’aprofitament urbanístic dels terrenys ocupats perquè no perdien la possibilitat de tindre una parcel·la en la urbanització. I així es va fer davant del registre de la propietat.
 
Només cinc propietaris no van acceptar i recorregueren al jutjat, que els ha reconegut el dret a ser indemnitzats en diners. És legitim que cadascú defense els seus interessos com millor crega, però valorar i acceptar el resultat: ¿cobrar a preu de terra rústica o tindre parcel·la urbanística a futur?.  
 
Les fotografies són de l'any 2019, al principi de les obres del col·lector