L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimarts, 8 de desembre del 2020

9 anys sense pujades de taxes municipals: Tampoc no pujaran l'any que ve, de fet no han pujat des del 2012

 
Estem al darrer mes de l'any, i demà dimecres se celebra el darrer plenari del 2020. Per llei, les modificacions que l'Ajuntament pensa aplicar a les vora 30 taxes municipals, entre elles les més conegudes de recollida de fem, aigua potable, guals dels carrers, aparcament... és a dir, tot allò que es regula mitjançant una ordenança, s'ha aprovar en un ple dins del 2020 per aplicar-se i que tinga efecte el 2021.
 
Aquestes ordenances fiscals marquen els preus de la taxa del servei que rebem. Hi ha ordenances molt conegudes, com hem dit la de fems, la llicències d’obres,  el clavegueram... i altres menys com sorolls, ocupació de via publica, cementeri...

Per canviar una taxa, cal modificar l’ordenança en el plenari. 
 
Les afirmacions ara i adés dels partits de la dreta local que el govern de Compromís ha pujat les taxes són falses, i la prova està que mai no diuen en quin plenari s'han aprovat les pujades. Des del 2012 no s’han modificat. Bé, si que s'ha modificat a la baixa  la taxa de l’aparcament i ara paguem menys. 
 
A l'ordre del dia del plenari de demà no hi ha cap de modificació de taxes. El 2021, un any més i com passa des del 2012 seguirem pagant igual que enguany, com l'any passat, com fa dos anys... com fa nou anys pels conceptes que hem dit. Publiquem l'evolució d'algunes taxes des del 2012.  
 
 
  
Com es calcula una taxa

Cal saber que el valor a pagar en una taxa es calcula, com diu la llei, en relació amb els cost del servei que es dóna. Per llei, totes les taxes són autosuficients – anem  a dir-ho així-, és a dir, que els ingressos que l'Ajuntament ha d'obtindre per la taxa de prestació d’un servei han de ser igual que les despeses que té per oferir-lo, inclosos impostos i beneficis.

Per tant, en els costos d'una taxa, i segons quina siga, se sumen despeses molt diverses: de personal, electricitat, conservació i manteniment de tot tipus d’instal·lacions, altres despeses (impostos, arrendaments, assegurances, despeses d’oficina, riscos laborals....), despeses generals i benefici industrial, amortitzacions i el fons de renovació, etc. etc.

 
Aigua potable: actualització en la quota de servei 

I perquè no ens diguen que mentim, amaguem dades o cosa semblant - mai no ho hem fet, ni ho farem-  sí que es poden vore unes menudes variacions en el rebut de l'aigua potable: són petits ajustos pel cost del servei i el marca l’empresa. Es deu al fet que, en els rebuts de l’aigua,  es contemplen els 550.000 euros de la interconnexió poble-platja que va aprovar el govern del PP, o siga aquella inversió es paga a poc a poc en el rebut.
Mentre la part corresponent a la quota de clavegueram (4,1799 euros) i el comptador (1'677) no ha variat.
 
El cost del servei, que repetim el determina l'empresa, es tradueix en 0'0292 euros més per cada m3. O siga, paguem no arriba a 3 cèntims per cada metre cubic que consumim. .



I ja que parlem de taxa de l'aigua potable... podria ser menor si el PP no haguera cobrat per anticipat el canon fins el 2026.  Tots els anys i fins al 2026, l'Ajuntament deixa de percebre, arredonint, sobre els 200.000 euros per l'anticipat de vora 3 milions que el govern del PP va cobrar,  tipus préstec de l'empresa, i que no es van destinar a obres del cicle d’aigua.

Com hem dit, a canvi del préstec pel canon, l’empresa de l’aigua potable va quedar lliure de finançar a interès 0 (zero) el col·lector de la platja.