L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.482
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:6.339

divendres, 1 de maig del 2020

Després de més 60 anys, per primera vegada s'anul·la la pujada a Les Creus de l'1 de maig



Mai no hi havia passat, però sempre ha d'haver una primera vegada i enguany ha estat la pandèmia originada per la Covid-19 qui ha aconseguit que, després de més de 60 anys ininterromputs, no es realitzara la tradicional pujada a las Muntanya de les Creus el dia 1 de maig.


Va ser a finals de la dècada dels anys 1950 quan l'aleshores primer rector de la recent constituïda parròquia de Sant Josep, mossén Ricardo, organitzava la primera ascensió a Les Creus, que continuaria els anys següents i on s'unia el caràcter excursionista amb el religiós amb la celebració d'una missa en el cim.
Any 2019
Era una jornada distinta la que se celebrava aleshores, ben lluny de les commemoracions i reivindicacions laborals i socials del món obrer actual. Aquells temps el regim franquista aprofitava la diada mundial dedicada a la classe treballadora per a realitzar la seua demostració sindical a càrrec de la "Organización Sindical Educacion y Descanso" en l'estadi de Chamartín de Madrid: grups de treballadors i treballadores executaven exercicis gimnàstics i els grups folklòrics de mitja Espanya hi acudien a actuar davant el dictador.
Quan mossén Ricado va ser nomenat bisbe de Tortosa, va ser el grup DYA qui organitzava la pujada, i va continuar la tradició el CETV, cosa que ha vingut realitzant durant 47 anys ininterromputs, els mateixos que té d'existència l'entitat. El que no ha pogut mai el mal oratge, ni la pluja ni el vent en més de 60 anys, ho ha pogut enguany la pandèmia i el confinament.
Any 2018
Avui dia, i amb l'organització del CETV, aquesta activitat s'ha convertit en una festa per eixir a la nostra muntanya, on valleres i vallers de varies generacions del poble, aixi com altres muntanyencs de les comarques veïnes, han pujat a aquest mirador privilegiat i han pogut gaudir de les meravelloses vistes de la Valldigna i de tota la costa valenciana, entre València i Dénia, a més de les comarques d'interiors.
Avui ens queda el record, que el motivem amb aquestes fotografies dels darrers anys, preses en l'Alt de les Creus i el Pla de la Sangonera, i l'esperança que l'any que ve, quan tot s'acabe, de les mans del CETV es podrà organitzar novament aquesta la tradicional "Pujada a les Creus".
Agraïm al CETV la informació facilitada. Aquesta notícia i el que es narra no és cap fake news.