L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.658
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 45.966

divendres, 29 de juny del 2018

MÉS INFORMACIÓ DE L'IBI: Tavernes baixarà un 3% l'IBI en el 2019. Els veïns pagaran 10 euros de mitjana menys en el rebut


Compromís rebaixa per segon any l'IBI i compensa part del sacrifici dels vallers en el sanejament de la Hisenda Municipal, que el PP va deixar en números rojos.

El govern de Compromís de Tavernes, tal com avançàrem ahir, estava estudiant una rebaixa en l'IBI per al 2009, una mesura que confirma la premsa que, ja assenyala que la rebaixa de l'IBI serà del 3%.

La rebaixa de l'IBI serà possible gràcies a la petició efectuada per l'alcalde Jordi Joan a la Direcció General de Cadastre perquè autoritze, en base a l'articulat dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), una rebaixa per al 2019 del 3% dels valors cadastrals. Ho hem explicat en multitud d'ocasions: la possibilitat contemplada en els PGE és això una possibilitat no una obligació, i no es fa automàtica, pots acollir-te o no, i si t'aculls és l'alcaldia qui ho ha de sol·licitar argumentar amb estudis i documents que avalen la petició.
 
El govern de Compromís podia no acollir-se i rebutjar-la atès que, acollir-se com finalment ha fet, suposarà una minva dels ingressos municipals per al 2010 d'uns 200.000 euros.
 
El govern de Compromís, una vegada aconseguit en el 2017 el sanejament de la Hisenda municipal, que el PP va deixar ben buida en el 2011, amb teranyines i deutes globals (bancs, factures, proveïdors) de vora 22 milions d'euros, considera que és el moment de retornar als veïns de Tavernes una part del sacrifici fets aquests anys: l'any passat va ser un 4% de rebaixa en el valor cadastral i per al 2019 serà un 3%.


 
Les dues rebaixes (hi ha una tercera específica per a solars i terrenys pendents d'urbanitzar) ha suposat com es pot vore en el quadre adjunt, ja actualitzat a les previsions de l'any que ve, que el govern de Compromís deixarà d'ingressar amb els rebaixes de l’IBI (2018 i 2019) prop de mig milió, que han passat a engrossir la butxaca dels vallers per a les seues despeses.

La rebaixa del 3% implica com a mínim sobre els 10 euros per rebut, encara que com està en relació amb el valor cadastral i factors d'ubicació en el casc urbà hi haurà habitatges amb major rebaixa. La zona de Germanies, per exemple, la baixada podrà ser d'uns 14 euros. El que està clar és que l'Ajuntament deixarà de recaptar 200.000 euros menys en el 2019. 

Enguany, 2018, la rebaixa ja ha estat d'una mitjana de 15 euros per rebut, i si ara sumem la mitjana prevista per al 2019 de 10 euros, vol dir que els vallers estalviaran com a mínim de mitjana uns 25 euros en el rebut de l'IBI.

El govern municipal de Compromís sumarà també la cinquena rebaixa del valor cadastral des del 2014, una per any, amb la qual cosa els valors cadastrals del municipi han tingut un descens sobre el 35% en els últims anys, tal com ací hem publicat en altres ocasions.