L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.453
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.892

divendres, 7 de juny del 2024

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: A buenas horas, mangas verdes.... El cas de la platja de la Goleta.

24 anys de reposicions d'arena.

Hem vist a Facebook publicacions de l'acte del dimarts del PP a la Goleta amb presència del president de la Generalitat Carlos Mazón. Sempre és bo rebre un president de la Generalitat a Tavernes: sabrà dels nostres problemes, encara que siga sota la visió/versió del seu partit. Cal agrair l'interés que ara posa el PP en la Goleta, però com diu el refrany castellà "A buenas horas, mangas verdes...".

I és que la cosa no ve d'ara. La transgressió/regressió de la Goleta és molt preocupant però els governs de Madrid i els de la Generalitat  mai no li han dedicat l'atenció que mereix. I això no ho diguem nosaltres: ho diuen els fets i els resultats: una platja de la Goleta  que sense arena fa pena. I la cosa no ve d'ara, ja en fa alguns, d'anys...

El president Mazón ha de saber que tot va començar els dies 10 i 11 de novembre del 2001 (govern del PP a Tavernes i Madrid). Va ser el primer avís propiciat per la  borrasca més intensa al Mediterrani Occidental des del 1957 i abans de la DANA Glòria: vents huracanats, pluges intenses a les Balears i sobre tot a Argel, on les inundacions causaren la mort a 737 persones i deixaren sense casa a 23.000 persones. Orà, el Marroc, Argel foren ben afectades, però també la nostra costa: pluges fins a 250 litres a Mallorca, vents de més de 150 km/h i una mar i un temporal com en temps no s'havia vist. 

 



2001: Primera entrada de la mar a la urbanització de la Goleta. Era el primer avís seriós

 

Les pluges no foren massa abundants a la Valldigna: Barx 73 l.,  Benifairó 70 l i Tavernes 90 però... ai la mar! La mar va trencar el cordó dunar en la Goleta, va entrar en els carrers de la urbanització. Era la primera vegada i la Goleta, que ja havia tingut una reposició d'arena a l'any 2000, es va quedar com la novia de Pinet.... sense arena novament!. Era un avís del que vindria en el futur, però ningú no en va fer cas.

Han passat quasi 24 anys i tots els governs de Madrid, el de José Maria Aznar (PP), Rodríguez Zapatero (PSOE), Mariano Rajoy (PP) i ara Pedro Sánchez (PSOE) no han donat cap, però cap, ninguna solució, als greus problemes generats pels propis governs espanyols quan van aprovar infraestructures com l'espigó de Cullera o ampliacions del port de València, entre altres.
 
 
La imatge l'hem vista  anys i anys, amb governs del PP i del PSOE, sense anunci de solució definitiva

Ara tothom és conscient del greu problema, però les solucions no arriben. La reposició d'arena no és la solució. Sí, és una manera de defensar la primera línia dels embats de la mar, fer que no xoque contra dunes i edificis directament, que "s'entretinga" engolint la barrera dels metres reposats. I reconeixem-ho: les reposicions han fet el seu paper en els temporals, han deslliurat la primera línia,  però reconeixem-ho també que no són la solució. I esperem anys i anys que s'aprove, es licite i s'execute un pla que s'ajorna i ajorna  en el temps.

Portem 24 anys de reposicions, la primera va ser el 2000.  ¿Quants milions porta el govern de Madrid invertits en regenerar la Goleta després de cada temporal? D’aquests milions ¿quants se n'han gastat a partir del 2000 i fins ara els governs d'Aznar i Rajoy, del PP, i els governs de Zapatero i Sánchez amb les actuacions dutes a cap per la Demarcació de Costes? Però mai no han iniciat un projecte seriós, com els que executats en molts punts de la costa espanyola.

El 2016 el delegat del govern Juan Carlos Moragues (PP) anuncia una nova reposició d'arena, però res de solucions definitives.

El president Mazón ha de saber tot això, si ens llig, i també ha de saber que durant tots aquests anys el seu partit de Tavernes no ha alçat pols ni remolí per capgirar les coses. Només els últims anys, d'ençà que governa Sánchez hem vist interés per l'estat de la Goleta i la Platja de Tavernes, sempre més critica que propostes. Del govern de Sánchez també esperàvem l'agilitació del projecte que fa un any presentaren per fer al·legacions i del qual ningú no en sap res.  ¿Que se n'ha fet del projecte, el  de regeneració de les platges del Brosquil i la Goleta? 

No som qui per parlar en nom dels vallers/es, però pensem que tots preferim que el tema de regeneració i salvació de les nostres platges no siga motiu de manipulació ni de confrontació política com estem veient en les xarxes,  sinó d'unió d'esforços i de voluntats, sense colors, pel bé de Tavernes i de les nostres platges. Tempus fugit per salvar la Goleta!