L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dijous, 13 de juny del 2024

Ja no queden oques al llac de la Goleta. Els últims exemplars foren traslladats ahir a un "centre d'acollida" d'aus.

 

 Ja no hi ha oques en el llac de la Goleta. Ahir acabava la tasca de retirada d'aquestes aus, uns últims exemplars que la Policia Local ajudats per altes dos persones procedien a atrapar els pocs exemplars que hi restaven, posar-los dins de les gàbies i procedir després amb un cotxe amb remolc a dur-los a un nou centre d'acollida. 

El gran tancat preparat per poder atrapar els exemplars queda ara solitari, només visitat per collverds que caminen com si res, sense donar importància a haver-se quedat sense els  companys gansos o, potser, fins i tot contens de la seua partida, perquè al cap i a la fi tots competien per un espai vital, per uns recursos alimentaris... que el mateix llac no pot satisfer a plena satisfacció. 

 

 

Tot siga per poder millorar el llac

José Andrés Sanchís Blay, llicenciat en Ciències Ambientals i Enginyer Tècnic Agrícola, professor associat de l’UPV (Campus de Gandia) i María Teresa Sebastiá Frasquet, doctora en Ciències Ambientals i professora ajudant doctor per la UPV (Campus de Gandia), en un estudi  remarcaven que el llac recull les aigües pluvials de 200.000 m2 del casc urbà de la platja de Tavernes dins de la funció de tanc de tempesta i dipòsit d’aigües pluvials. 
 
Imatge d'arxiu

 
El llac es un sistema d’aigües someres estancades i sense cap renovació, per això, cal una gestió adequada per evitar problemes de males olors, la mortaldat de peixos i fins i tot d’anàtids. L’estudi assenyala que un dels grans problemes del llac és la quantitat de nutrients i matèria orgànica que li prové des de l’exterior i especialment els excrements i productes orgànics procedents majorment de les oques, que pel seu nombre d’exemplar aportaven més de 2.500 quilos de fem a l’aigua cada any que es diposita al fons del llac, i on cal sumar les procedents d’espècies invasores, com la Tortuga de Florida. 
 
L'informe no en parla, però em escoltat de boca de veïns que les oques solien desfer els nius dels collverds, els trencaven i fins i tot mataven les cries a colps de bec. Potser el seu instint els veia com un competidor de l’espai vital. Com hem dit són testimonis de veïns, no un punt de l'informe. 


Imatge d'arxiu


La disminució de sediments es pensa aconseguir amb el trasllat de les oques a centres d'acollida, i com ja és sabut, amb el control de les tortugues de la Florida, invasores, mentre de sempre es demana al veïnat que no donen menjar als collverds, perquè eixe menjar augmenta la matèria orgànica del llac.